Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > CPUs, Motherboards And Memory

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 12-02-09, 10:34 PM   #1
nV`andrew
Akrynym
 
nV`andrew's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rancho Cucamonga, CA
Posts: 2,351
Send a message via AIM to nV`andrew Send a message via MSN to nV`andrew Send a message via Skype™ to nV`andrew
Default Dead Motherboard or PSU?

Had a thread in the overclocking section, however I have since upgraded and still have the same problem.

Last week I set my bios to default accidentally, and then my PC would shut down every 15 minutes or so out of random with no BSOD. I wasn't able to resolve the issue. My "MB" temperature (I assumed northbridge) was in the 80C+ range. So yesterday, I replaced all of my 2x1gb OCZ memory with Kingston HyperX 4x1gb and replaced my e6750 with a Q8300. I then installed Windows 7 64 bit. I removed the stock paste from the NB heatsink and used AS5, and the temps were no different. Anyways, things were running smooth after the windows install, and then I got a BSOD. Then it ran fine for a couple days, computer would sleep and idle fine. Just now I was browsing the internet and it shut down again. It rebooted and then shut down after the splash screen. All other temps are normal except for the the MB temp reported in the BIOS.

This is my second Asus P45 board. First one was DOA, wouldn't post. I also went through 2 Gigabye P35 boards in the course of 6 months. Is it possible my PSU is causing this, or am I just unlucky when it comes to motherboards?

Any troubleshooting tips? I'm desperate at this point. I wouldn't like to spend more than $200 if necessary (maybe a new mobo and psu combo?) as I already dropped enough on the CPU and memory, and also want to eventually upgrade my video card.

Thanks guys, sorry for the multiple threads, getting pretty frustrated here.

EDIT: It shutdown yet again. I noticed a ringing noise from my headset. However, if this was soundcard related, I would expect to at least get a BSOD..
__________________
Gigabyte GA-EP45-UD3P || Intel Core 2 Quad Q8300 w/ Zalman CNPS9500 HSF || Kingston HyperX SLi Certified [4x1GB] DDR2-1066 ||
eVGA GeForce GTX460 SuperClocked Edition || 2x Seagate 120GB[240GB] Barracuda SATA || 1x Seagate 1000GB Storage
OCZ GameXStream 700W || X-Fi XtremeMusic || Sennheiser HD555's || Antec 900 || Logitech MX518 || Saitek Eclipse II Samsung 24" HDTV/LCD 1920x1200 ||
nV`andrew is offline   Reply With Quote
Old 12-02-09, 11:24 PM   #2
AthlonXP1800
Registered User
 
AthlonXP1800's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: United Kingdom
Posts: 4,352
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

It seemed your motherboard shutdown every 15 mins to prevent NB from overheating. Try use Arctic Cooling MX-3, it better than old AS5.
__________________
Intel Core i7 3770K, Corsair H80 liquid cooler with Noctua S12-1200 fan, ASUS P8Z77V with UEFI 2104, 16GB Samsung Green 30nm DDR3-RAM, Pioneer BDR-S09XLT 16x Blu-ray writer, Corsair AX850 PSU, Western Digital 2TB SATA3 hard drive, CanonScan LiDE 210 scanner, Microsoft Internet Keyboard, Microsoft Touch Explorer mouse, 32inch Sharp LC32LE600 LED TV, EVGA Geforce GTX 670 SC 4GB with Geforce 370.50 driver, 50Mb broadband Virgin Media VMDG480 Super Hub, Aspire Xplorer Midi Tower, Windows 8.1 Pro 64bit.
AthlonXP1800 is offline   Reply With Quote
Old 12-02-09, 11:31 PM   #3
nV`andrew
Akrynym
 
nV`andrew's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rancho Cucamonga, CA
Posts: 2,351
Send a message via AIM to nV`andrew Send a message via MSN to nV`andrew Send a message via Skype™ to nV`andrew
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

Well it's strange to me that it didn't drop the temps at ALL. I did buy a zalman passive heatsink but I couldn't get it installed right, I hate how a lot of universal parts use that push pin design. I may give it another go this weekend.

Thanks for the reply.
__________________
Gigabyte GA-EP45-UD3P || Intel Core 2 Quad Q8300 w/ Zalman CNPS9500 HSF || Kingston HyperX SLi Certified [4x1GB] DDR2-1066 ||
eVGA GeForce GTX460 SuperClocked Edition || 2x Seagate 120GB[240GB] Barracuda SATA || 1x Seagate 1000GB Storage
OCZ GameXStream 700W || X-Fi XtremeMusic || Sennheiser HD555's || Antec 900 || Logitech MX518 || Saitek Eclipse II Samsung 24" HDTV/LCD 1920x1200 ||
nV`andrew is offline   Reply With Quote
Old 12-03-09, 11:13 AM   #4
SLippe
R.I.P. Babe Thread
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 12,387
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

Have you been able to try a different PSU? Seems that is where I'd start, especially since the problem has carried over from MB to MB. Good luck. Might check and make sure that no screws from the MB are touching your case, especially behind the CPU area. Just a thought.
SLippe is offline   Reply With Quote
Old 12-03-09, 05:30 PM   #5
nV`andrew
Akrynym
 
nV`andrew's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rancho Cucamonga, CA
Posts: 2,351
Send a message via AIM to nV`andrew Send a message via MSN to nV`andrew Send a message via Skype™ to nV`andrew
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

Quote:
Originally Posted by SLippe View Post
Have you been able to try a different PSU? Seems that is where I'd start, especially since the problem has carried over from MB to MB. Good luck. Might check and make sure that no screws from the MB are touching your case, especially behind the CPU area. Just a thought.
Yeah unfortunately I don't have another, and I literally have one other friend that has a rig thats comparable/better than mine, and I wouldn't want to make him swap that all out for me.

I was also concerned about the case. The first P35 board died when I had an Antec P160 case. Since then, I have changed cases, and the bad luck seems to follow. I will try and get the NB heatsink on tomorrow, see if it does anything. I am still suspecting the mobo has got something wrong with it, and the power supply may be the cause..

Thanks.
__________________
Gigabyte GA-EP45-UD3P || Intel Core 2 Quad Q8300 w/ Zalman CNPS9500 HSF || Kingston HyperX SLi Certified [4x1GB] DDR2-1066 ||
eVGA GeForce GTX460 SuperClocked Edition || 2x Seagate 120GB[240GB] Barracuda SATA || 1x Seagate 1000GB Storage
OCZ GameXStream 700W || X-Fi XtremeMusic || Sennheiser HD555's || Antec 900 || Logitech MX518 || Saitek Eclipse II Samsung 24" HDTV/LCD 1920x1200 ||
nV`andrew is offline   Reply With Quote
Old 12-03-09, 11:16 PM   #6
SLippe
R.I.P. Babe Thread
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 12,387
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

Yeah, a bad or faulty PSU sure can screw some things up. Is the fan spinning on the PSU?
SLippe is offline   Reply With Quote
Old 12-03-09, 11:23 PM   #7
nV`andrew
Akrynym
 
nV`andrew's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rancho Cucamonga, CA
Posts: 2,351
Send a message via AIM to nV`andrew Send a message via MSN to nV`andrew Send a message via Skype™ to nV`andrew
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

Quote:
Originally Posted by SLippe View Post
Yeah, a bad or faulty PSU sure can screw some things up. Is the fan spinning on the PSU?
Yeah from what I can physically see it is running fine. I dusted out everything completely as well. If only money grew on trees

Anyone know of a benchmark that can be run to test it? Although if the nb temperature is causing the damn thing to shut down, it probably wouldn't get far.
__________________
Gigabyte GA-EP45-UD3P || Intel Core 2 Quad Q8300 w/ Zalman CNPS9500 HSF || Kingston HyperX SLi Certified [4x1GB] DDR2-1066 ||
eVGA GeForce GTX460 SuperClocked Edition || 2x Seagate 120GB[240GB] Barracuda SATA || 1x Seagate 1000GB Storage
OCZ GameXStream 700W || X-Fi XtremeMusic || Sennheiser HD555's || Antec 900 || Logitech MX518 || Saitek Eclipse II Samsung 24" HDTV/LCD 1920x1200 ||
nV`andrew is offline   Reply With Quote
Old 12-03-09, 11:42 PM   #8
Maverick123w
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cincinnati, OH
Posts: 1,841
Send a message via AIM to Maverick123w
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

OCCT has a benchmark that monitors voltages throughout the benchmark
Maverick123w is offline   Reply With Quote

Old 12-05-09, 01:30 PM   #9
nV`andrew
Akrynym
 
nV`andrew's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rancho Cucamonga, CA
Posts: 2,351
Send a message via AIM to nV`andrew Send a message via MSN to nV`andrew Send a message via Skype™ to nV`andrew
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

I think I'm going to try flashing the BIOS right now (hasn't been updated once) and see if it does anything. Because my MB temp is still idling between 82-86C and to be honest my NB heatsink isn't very hot to the touch, and my case has 4x 120mm fans and a 200m one up top.

Although this leads me to believe the heatsink isn't properly touching the chipset...I'm going to try and give the zalman heatsink another go. Installing it is a bitch. I'll see what happens, may have to order a new board if that doesn't do the trick.

EDIT: Same temps after bios flash...gonna try and put that heatsink on now.
__________________
Gigabyte GA-EP45-UD3P || Intel Core 2 Quad Q8300 w/ Zalman CNPS9500 HSF || Kingston HyperX SLi Certified [4x1GB] DDR2-1066 ||
eVGA GeForce GTX460 SuperClocked Edition || 2x Seagate 120GB[240GB] Barracuda SATA || 1x Seagate 1000GB Storage
OCZ GameXStream 700W || X-Fi XtremeMusic || Sennheiser HD555's || Antec 900 || Logitech MX518 || Saitek Eclipse II Samsung 24" HDTV/LCD 1920x1200 ||
nV`andrew is offline   Reply With Quote
Old 12-05-09, 03:37 PM   #10
nV`andrew
Akrynym
 
nV`andrew's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rancho Cucamonga, CA
Posts: 2,351
Send a message via AIM to nV`andrew Send a message via MSN to nV`andrew Send a message via Skype™ to nV`andrew
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

Bleh, reseated both the CPU heatsink and NB again (I cannot get the Zalman NB one on, I ****ing hate the push pin design).
CPU is now down to about 23C idle.
NB is still floating around 80-82C idle.

I'm thinking of just ordering a new board(I can't wait the 2+ weeks for an RMA board to come back) and maybe even PSU. Any suggestions?
__________________
Gigabyte GA-EP45-UD3P || Intel Core 2 Quad Q8300 w/ Zalman CNPS9500 HSF || Kingston HyperX SLi Certified [4x1GB] DDR2-1066 ||
eVGA GeForce GTX460 SuperClocked Edition || 2x Seagate 120GB[240GB] Barracuda SATA || 1x Seagate 1000GB Storage
OCZ GameXStream 700W || X-Fi XtremeMusic || Sennheiser HD555's || Antec 900 || Logitech MX518 || Saitek Eclipse II Samsung 24" HDTV/LCD 1920x1200 ||
nV`andrew is offline   Reply With Quote
Old 12-06-09, 03:27 AM   #11
Muppet
Registered User
 
Muppet's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: New Zealand
Posts: 3,130
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

If the Northbridge is around the 80c mark and the heatsink is cool to touch, it may not be making any contact at all.
__________________
Asus Rampage IV Extreme Black Edition | Intel 4930k | SS Phasechange | 16GB Corsair Platinum DDR3 1866 | Asus GTX680 x2 SLI | Corsair AX1200 Watt PSU | Lian-Li PC-8NWX | Intel 520 120Gb SSD x2 | Samsung S27A950D 27" 120Hz | HP ZR24w 24" S-IPS x3 Nvidia Surround @6000x1200 | Xonar Essence STX
Muppet is offline   Reply With Quote
Old 12-06-09, 11:43 AM   #12
nV`andrew
Akrynym
 
nV`andrew's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Rancho Cucamonga, CA
Posts: 2,351
Send a message via AIM to nV`andrew Send a message via MSN to nV`andrew Send a message via Skype™ to nV`andrew
Default Re: Dead Motherboard or PSU?

Quote:
Originally Posted by Muppet View Post
If the Northbridge is around the 80c mark and the heatsink is cool to touch, it may not be making any contact at all.
Yeah this is likely the problem. It is slighty warm, but definitely nowhere near hot. And I don't think it's the actual heatsink's fault, but the screw/pushpin holes on the board seem to be a little messed up, and the heatsink is always a bit loose.

Hopefully I can get an RMA for this as I didn't tamper with it until i noticed these very high temps.

I'm fairly sure the NB overheating must be the problem. Anyone have suggestions on a new board?

EDIT: Ended up ordering a Gigabyte P45. http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813128358
i'll let you guys know what happens.

Thanks again
__________________
Gigabyte GA-EP45-UD3P || Intel Core 2 Quad Q8300 w/ Zalman CNPS9500 HSF || Kingston HyperX SLi Certified [4x1GB] DDR2-1066 ||
eVGA GeForce GTX460 SuperClocked Edition || 2x Seagate 120GB[240GB] Barracuda SATA || 1x Seagate 1000GB Storage
OCZ GameXStream 700W || X-Fi XtremeMusic || Sennheiser HD555's || Antec 900 || Logitech MX518 || Saitek Eclipse II Samsung 24" HDTV/LCD 1920x1200 ||
nV`andrew is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.