Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 04-04-10, 07:02 PM   #1
IceCap
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: CA, USA
Posts: 2
Default Resolution on TV via Component

I have a MythTV setup using a NVidia 7600GS video card hooked up to a Samsung DynaFlat CRT TV (4:3 aspect ratio, 1080i capable). And I'm using the latest (Ubuntu approved) NVidia drivers.

By putting these two lines

Code:
Option		"TvOutFormat"		"Component"
Option 		"TVStandard"		"HD1080i"
in my xorg.conf I can get what appears to be a 1920x1080 (interlaced) on my TV. The issue with that is that the desktop is a bit overscanned and video (it is all SD) is basically underscanned. There are no options in the nvidia-settings to fix the overscan (they are there using difference xorg.conf settings). The desktop is a little jittery but MythTV looks pretty good.
If I use HD480p I can get 720x480 resolution (I believe that is correct, in addition to 640x480) but it is hard to do maintenance using it (although I do ssh to the box all the time).
What I'd like to be able to do is to run 1024x768. If I run TvOutFormat as SVIDEO or COMPOSITE I can get that resolution and it looks pretty good EXCEPT that I get either a blue tint (COMPOSITE) or a red tint (SVIDEO).
If I try running 1024x768 using the HD1080i as TvOutFormat, I get a 1024x768 viewable area inside the 1920x1080 screen.

It appears to me that my problem is that I must set TvOutFormat as COMPONENT to get the right signal, but that forces me to use only certain resolutions, namely HD1080i, or HD480p (my TV doesn't to HD720p). Does anyone have any suggestion for this? I'm actually not 100% sure what resolution I should be running on the TV given that my video content is almost all SD (SD recording and DVDs).

Just for completeness here is the relevant part of my xorg.conf.

Code:
Section "Device"
	Identifier		"videocard1"
	Driver		"nvidia"
	Vendorname	"nVidia Corporation"
	Boardname		"GeForce 7600GS"
	BusID 		"PCI:1:0:0"
	Option		"TvOutFormat"		"Component"
	Option		"ConnectedMonitor"	"TV"
	Option		"UseDisplayDevice"	"TV"
	Option 		"TVStandard"		"HD1080i"		#"HD480p"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier		"SamsungTV"
	VendorName	"Samsung"
	ModelName		"DynaFlatHD"
	HorizSync		30-50
 	VertRefresh		60
EndSection

Section "Screen"
	Identifier		"TVScreen"
	Device		"videocard1"
	Monitor		"SamsungTV"
	DefaultDepth	24
	Option		"UseEDID" "FALSE"
	SubSection "Display"
		#Viewport 0 0	#Do we need this?
		Depth 24
		Modes "1920x1080" "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
	EndSubSection
EndSection
Thanks

IceCap
IceCap is offline   Reply With Quote
Old 04-05-10, 12:12 AM   #2
IceCap
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Location: CA, USA
Posts: 2
Default Re: Resolution on TV via Component

After searching this forum a little bit more, I guess this is an old problem that no one (at nVidia?) has bothered to fix.

See this post here from 2007. This is exactly my problem. I'll have to wait fixing this until I get a new TV.

Thanks anyway.

IC
IceCap is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.