Go Back   nV News Forums > Software Forums > Microsoft Windows XP And Vista

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-19-10, 12:00 PM   #1
PaiN
Don't make me MAD!
 
PaiN's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: CT, USA
Posts: 2,111
Default WinXP Pro 32 or Vista64 ...?

I have to purge the demons from #2 PC this weekend, it has been running XP Pro for years. #2 is the family's PC mostly internet use, light kids gaming and the Sims3.
I was thinking about upgrading the OS, because its been hit a few times with viruses and the usual spam but I really don't want to waste $$ on a new copy or more ram. I have Vista 64 or can continue running XP Pro(32bit) , #2 only has 2gb(DDR2 667) of RAM(C2D 6400{2.4ghz}, Radeon 4870{512gb}, 160gb WD Cav. HD) I'd really like to run the Vista64 but I'm thinking running a 64bit OS might bog this system down and it has a small HD on top of only 2gb....
What do you think... ?
__________________
Core i5 2500K @ 4.2ghz | EVGA Superclock M020 | Gigabyte Z68X-UD3H-B3 | 8gb G.Skill Ripjaws X PC1600 | EVGA GTX570 760/1950 | SB X-Fi Xtremegamer | PC Power & Cooling Silencer 610w PSU | (2) WD Black 640gb in RAID"0" | MSI SATA DVD-RW | Saitek Eclipse kb | Logi G5v2 mouse / Steelseries QcK | Antec P182 "Gunmetal" | Logitech 5300a THX 5.1 speakers | ASUS VW266H 25.5" LCD
-Windows7 64bit
PaiN is offline   Reply With Quote
Old 06-19-10, 04:56 PM   #2
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: WinXP Pro 32 or Vista64 ...?

Vista 64 ran fine for me with 2Gb ram, but upping to 4 did make a bit of a difference as running the OS alone usually consumed around 1.1 Gb or so.

That was with SP2 on that rig btw, E8500, 4Gb pc1066 OCZ ram. I loved XP, but would choose Vista64 SP2 over it today.
  Reply With Quote
Old 06-19-10, 07:11 PM   #3
PaiN
Don't make me MAD!
 
PaiN's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: CT, USA
Posts: 2,111
Default Re: WinXP Pro 32 or Vista64 ...?

I did go with Vista64, I'm in the middle of updating atm... I don't want to make any judgment calls until all the drivers and updates done. but....I have a feeling I'm adding more RAM
__________________
Core i5 2500K @ 4.2ghz | EVGA Superclock M020 | Gigabyte Z68X-UD3H-B3 | 8gb G.Skill Ripjaws X PC1600 | EVGA GTX570 760/1950 | SB X-Fi Xtremegamer | PC Power & Cooling Silencer 610w PSU | (2) WD Black 640gb in RAID"0" | MSI SATA DVD-RW | Saitek Eclipse kb | Logi G5v2 mouse / Steelseries QcK | Antec P182 "Gunmetal" | Logitech 5300a THX 5.1 speakers | ASUS VW266H 25.5" LCD
-Windows7 64bit
PaiN is offline   Reply With Quote
Old 06-21-10, 12:35 PM   #4
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: WinXP Pro 32 or Vista64 ...?

Yeah, the difference will definitely be noticeable with 2 more Gb in there. But if it makes you feel any better I had no trouble with it after SP2.

I also installed it on my brother's rig (same specs) and he's having no issues with it either.

I did spend a good deal of time searching out tweaks and such though - I'm sure you've already looked into that.
  Reply With Quote
Old 06-21-10, 01:15 PM   #5
Bearclaw
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: WinXP Pro 32 or Vista64 ...?

I would use ANYTHING over Vista. Even WindowsME.

I vote for XP32 bit.
  Reply With Quote
Old 06-21-10, 02:45 PM   #6
DiscipleDOC
 
DiscipleDOC's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Alabama, Planet Earth
Posts: 5,993
Default Re: WinXP Pro 32 or Vista64 ...?

Quote:
Originally Posted by Bearclaw View Post
I would use ANYTHING over Vista. Even WindowsME.

I vote for XP32 bit.
I really don't understand all the problems people were having with Vista.
DiscipleDOC is offline   Reply With Quote
Old 06-21-10, 02:49 PM   #7
nekrosoft13
I'm Geralt
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chicagoland, once a year in Poland
Posts: 24,366
Default Re: WinXP Pro 32 or Vista64 ...?

Quote:
Originally Posted by DiscipleDOC View Post
I really don't understand all the problems people were having with Vista.
vista had some issues when it launched, but after sp2 is solid, 7 is nothing more then slighly prettier vista.
__________________
Windows 8 the next big failure, right after Windows ME
nekrosoft13 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-10, 07:59 AM   #8
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: WinXP Pro 32 or Vista64 ...?

Quote:
Originally Posted by nekrosoft13 View Post
vista had some issues when it launched, but after sp2 is solid, 7 is nothing more then slighly prettier vista.
+1

Only real difference I saw was transfer speeds are slightly faster in 7 and 7 boots a bit faster.
  Reply With Quote

Old 06-24-10, 05:54 AM   #9
PaiN
Don't make me MAD!
 
PaiN's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: CT, USA
Posts: 2,111
Default Re: WinXP Pro 32 or Vista64 ...?

Vista64(from the beginning) always ran great for me on my main system....Not so on ol' #2. Vista64 dogged down the system to no end and in the day and a half it was installed I had several "issues" of various kinds. That was enough for me.....back to XP Pro 32bit and all is well, the system is snappy, the kids games run smooth, the network fast and working properly. Looks like XP gets a few more years of life
__________________
Core i5 2500K @ 4.2ghz | EVGA Superclock M020 | Gigabyte Z68X-UD3H-B3 | 8gb G.Skill Ripjaws X PC1600 | EVGA GTX570 760/1950 | SB X-Fi Xtremegamer | PC Power & Cooling Silencer 610w PSU | (2) WD Black 640gb in RAID"0" | MSI SATA DVD-RW | Saitek Eclipse kb | Logi G5v2 mouse / Steelseries QcK | Antec P182 "Gunmetal" | Logitech 5300a THX 5.1 speakers | ASUS VW266H 25.5" LCD
-Windows7 64bit
PaiN is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.