Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA GeForce 400/500 Series

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 07-22-10, 12:43 PM   #1
italy2010
*BANNED*
 
Join Date: May 2010
Posts: 117
Exclamation I think PHYSX is fake

hi to all i think the nvidia physx is fake bcz i have 3-WAY SLI ZOTAC GTX480 TRI SLI and i instaled EVGA PRECISION and i was enabled the gpu temp and gpu usage and memory usage and frame per sec. in all three cards and i see all the games use physx technology like DARK VOID or METRO 2033 or Wolfschanze II or or or or i see the same performanc and i use two way sli and the card No. 3 dedicated for PHYSX then i see the card No. 1 and the card No.2 in evga precision gpu usage is work but the card No.3 (( didecated card for PHYSX )) is 0 mean zero GPU usage why?????that mean the CPU do the physx not the didecated card just one game the card work in Ghost Recon Advanced Warfighter 2 i see the card No. 3 is work mean didecated card what that mean plz? and who can i run the relly PHYSX ????
and i see some thing not all games use the SLI techno. y?
and who i can use all games in 3-WAY SLI PLZ HELP ME THANKZ TO ALLLLLL.

MY RIG ::: GIGABYTE GAX58A-UD9 + COREi7 980X 4.2GHZ + 12GB 1333 ADATA + 3*ZOTAC GTX480 TRI SLI + 2TB WD GREEN 64 + XFI FITALITY + CRATIVE GIGAWORKS + 2*DVD WRITER ASUS + LITEON +DVD READER ASUS + COOLERMASTER FULLTOWER CASE HAFX 942 + COOLERMASTER CPU FAN V8 + 1200 PSU GIGABYTE +HP 2510i 25" 1920*1080 FULL HD
italy2010 is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 03:47 PM   #2
snowmanwithahat
Snowy
 
snowmanwithahat's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Michigan
Posts: 974
Default Re: I think PHYSX is fake

It definitely makes a huge difference in titles that implement it well. For example in Batman AA or Cryostasis I saw it spike up to 50-80% useage on my 9800 GTX when I had that and was using it for physx.

You have to realize only a handful of games use it, and they only use it in very certain spots, usually involving debris (broken glass), clothe objects (banners, flags), water, or smoke / fog.

Also evga precision never showed any gpu useage on my 9800 gtx until I overclocked it. It's a bug with evga precision. It wouldn't show it any useage until I changed the clock speed (even if it was overclocked and I rebooted it). I tested it using Folding@Home and had the same results.

So either;
A) The scenes you're examining aren't using physx
B) eVGA precision is bugging out like it was with me
C) You have it set to cpu in the nvidia control panel (i'd assume this isn't happening)

Physx definitely has an effect on games. I do believe that nvidia exhagerates it by having severly un-optimized code for cpus in contrast to gpus.... but the effects and level of detail it adds is great, especially in games like Batman AA or Cryostasis.
__________________
---Gaming Rig---
Q6600 3.4ghz (378x9) - 1.5v
Gigabyte EP45-UD3P
8gb (4x2gb) OCZ Gold DDR2-800 (5-4-4-12)
MSI+ASUS GTX 470 SLI
Dell u3011 IPS Display
HP 22" Auxiliary Monitor
256gb Western Digital Silicon Edge Blue SSD
5x2tb RAID-5 Array
750W PC P&C PSU
Windows 7 Pro 64-Bit & Ubuntu 10.04 64-bit

---Gaming Laptop---
ASUS G53JW
Core i7 740QM
16gb DDR3
Nvidia GTX 460m
1tb WD HDD
120gb Corsair SSD

Join the NvNews Folding @ Home Team
snowmanwithahat is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 04:14 PM   #3
Zelda_fan
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 10,299
Default Re: I think PHYSX is fake

calm down italy. It's not worth popping a blood vessel.
Zelda_fan is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 04:34 PM   #4
lIqUID
whip yo ass!
 
lIqUID's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 653
Default Re: I think PHYSX is fake

has anyone really been far as decided to use even go want to do look more like?
__________________
Fathom the hypocrisy of a Government that wants to require every citizen to prove they are insured, but does not require them to prove that they are citizens!

i7 930@3.8ghz on Noctua NH-U12P
Evga x58 LE
MSI GTX 480 formerly known as HIS HD5870
128 gig Crucial m4/80 gig Intel X25-M ssd/500 gb WD
750 watt Corsair TX
Coolermaster HAF-X

if my calculations are correct, when this baby hits 88 miles per hour you're gonna to see some serious sh!t.
lIqUID is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 04:48 PM   #5
winton
Registered User
 
winton's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Wouldn't you like to know!
Posts: 272
Send a message via AIM to winton
Default Re: I think PHYSX is fake

Quote:
Originally Posted by lIqUID View Post
has anyone really been far as decided to use even go want to do look more like?


Okay I just read that and I want a refund of some lost brain cells. k thnx bai......
winton is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 04:51 PM   #6
Yaboze
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: United States
Posts: 2,057
Default Re: I think PHYSX is fake

I believe that Physx could be offloaded to one of the CPU's cores and be just as effective. You don't NEED a GPU for it, but Nvidia makes it that way.
Yaboze is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 05:13 PM   #7
MikeC
Administrator
 
MikeC's Avatar
 
Join Date: Jan 1997
Location: Virginia
Posts: 5,961
Default Re: I think PHYSX is fake

Quote:
Originally Posted by lIqUID View Post
has anyone really been far as decided to use even go want to do look more like?
MikeC is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 05:29 PM   #8
mailman2
Ducking & Dodging
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,948
Default Re: I think PHYSX is fake

Its not fake, but its by no means necessary. I'd rather see havok use my 4 cores than a game with PhysX needing a second GPU for decent performance. Nvidia is beating a dead horse with PhysX. It will never take off and become what they think it will.
__________________
i7-2600k @ 4.6Ghz, Zotac GTX 680 (1310/7000), 16GB DDR3 1600, 2 x 1TB Samsung F3 RAID 0, Windows 7 x64, CPU and GPU custom watercooled

Quote:
Originally Posted by General Lee View Post
Oh, if the whole world had only one neck for me to squeeze in my hands...
mailman2 is offline   Reply With Quote

Old 07-22-10, 05:39 PM   #9
Rollo
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 1,719
Default Re: I think PHYSX is fake

Personally, I'd sure love to see a photo of that awesome rig! Got 3 Zotac Amps in that bad boy?
__________________
Rig1:
intel 990X + 2 X EVGA 3GB GTX580 + 3 X Acer GD235Hz
3D Vision Surround

Rig 2:
intel 2500K + NVIDIA GTX590 + Dell 3007 WFPHC

[SIZE="1"]NVIDIA Focus Group Member
[B]NVIDIA Focus Group Members receive free software and/or hardware from NVIDIA from time to time to facilitate the evaluation of NVIDIA products. However, the opinions expressed are solely those of the Members.[/B][/SIZE]
Rollo is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 06:56 PM   #10
snowmanwithahat
Snowy
 
snowmanwithahat's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Michigan
Posts: 974
Default Re: I think PHYSX is fake

Quote:
Originally Posted by Yaboze View Post
I believe that Physx could be offloaded to one of the CPU's cores and be just as effective. You don't NEED a GPU for it, but Nvidia makes it that way.
Well.... you do. The problem with physics calculations in general is they're spikey. Having tons of particles or fluidity to water / cloth takes way too many cycles to calculate. That's why highly parallel things like gpus work for it.

It's impossible to run something like nvidia fluid physics demo without something highly parallel. I think they purposely blow the programming out of proportion to make it necessary.

Really though, there's no way at all to do that many calculations on only a quad core cpu.

It'll take a long time for that to change.
__________________
---Gaming Rig---
Q6600 3.4ghz (378x9) - 1.5v
Gigabyte EP45-UD3P
8gb (4x2gb) OCZ Gold DDR2-800 (5-4-4-12)
MSI+ASUS GTX 470 SLI
Dell u3011 IPS Display
HP 22" Auxiliary Monitor
256gb Western Digital Silicon Edge Blue SSD
5x2tb RAID-5 Array
750W PC P&C PSU
Windows 7 Pro 64-Bit & Ubuntu 10.04 64-bit

---Gaming Laptop---
ASUS G53JW
Core i7 740QM
16gb DDR3
Nvidia GTX 460m
1tb WD HDD
120gb Corsair SSD

Join the NvNews Folding @ Home Team
snowmanwithahat is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 09:53 PM   #11
MUYA
 
Join Date: Jul 2002
Location: Hong Kong
Posts: 6,794
Send a message via MSN to MUYA
Default Re: I think PHYSX is fake

I think we need to see a screenshot of the control panel (Multi GPU) page I believe. With the latest drivers you can allocate a GPU to carry out all the physx or dynamically allocate?

Driver versions of vid and physX etc will help trying to diagnose the problem as well.

I am sure all the websites/magazines that have done physx testing/benching can't be wrong!
__________________
I5-2500k@4.7GHz - MSI Z77A-GD65 - 4GB X2 A-DATA DDR3 1600 - Corsair H100 - Antec Quatro 850W
Gigabyte Windforce X3 GTX 680 OC - Dell 24" IPS
Intel 320 300 GB SSD - 1 TB Hitachi HDD - 2x 250 GB WD HDD
Corsair K90 - Corsair Venegance 2000 Headset - Razer Naga Epic
Corsair 600T Case
MUYA is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 10:12 PM   #12
JasonPC
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2,103
Default Re: I think PHYSX is fake

As long as you're getting good performance why worry about it? Now if you're having some performance issues then maybe you should be alarmed.
JasonPC is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.