Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 08-23-10, 09:55 AM   #1
euromonkey
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 5
Default Severe system slow down with NVIDIA driver (openSUSE 11.2, Quadro FX 2700M)

Hi all,

I have a Dell M6400 laptop with a Quadro FX 2700M running openSUSE 11.2 with KDE 4.4.4.

When my system starts up, everything works fine and performance is good. However, after a while I experience severe slowdown and can see in top that the Xorg and kwin processes are consuming ~20% CPU each.

If I reinstall the NVIDIA driver, the problem clears up for a while but soon returns without any system changes being made. I have seen this with driver versions 195,36.15, 256.44 and 256.35 (current). It seems to be worse if I configure twinview for my two LCD monitors rather than running with just the notebook display.

The output of nvidia-bug-report.sh is attached. What can I tweak/change/upgrade to cure this please?

Many thanks!
Attached Files
File Type: gz nvidia-bug-report.log.gz (50.0 KB, 86 views)
euromonkey is offline   Reply With Quote
Old 08-23-10, 01:35 PM   #2
gisl
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 6
Default Re: Severe system slow down with NVIDIA driver (openSUSE 11.2, Quadro FX 2700M)

Can you try removing the power supply for a few seconds, and plugging it in again?
gisl is offline   Reply With Quote
Old 08-23-10, 05:06 PM   #3
euromonkey
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 5
Default Re: Severe system slow down with NVIDIA driver (openSUSE 11.2, Quadro FX 2700M)

Ok, the symptoms occurred, I unplugged AC power and top immediately showed the CPU usage return to normal for Xorg/kwin. Within a couple of minutes (I was running a CPU intensive task), it happened again, I yanked the power and saw the same immediate improvement.

So, it seems you are on to something! I'm guessing this is something to-do with when the system has to adjust fan/clock rates in response to heat? Note that I am running with CPUFREQ=no on the boot line. nvidia-settings shows the GPU temperature as ~78 degrees with maximum performance being used in Powermizer with clock rates 530/799 MHz for the GPU/memory clock respectively.

I'm hoping there is a fix or tweak for this since flicking the power continuously is a nice workaround but a little inconvenient!
euromonkey is offline   Reply With Quote
Old 08-24-10, 08:09 AM   #4
gisl
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 6
Default Re: Severe system slow down with NVIDIA driver (openSUSE 11.2, Quadro FX 2700M)

Quote:
Originally Posted by euromonkey View Post
I'm hoping there is a fix or tweak for this since flicking the power continuously is a nice workaround but a little inconvenient!
I reported this problem in http://www.nvnews.net/vbulletin/show...8&postcount=28 and the comment #29 in that thread suggests that a newer version of the driver contains some fixes regarding the driver's "Powermizer". I haven't tried the newer driver yet, though.
gisl is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.