Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-24-12, 10:41 AM   #1
joedoe
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 12
Default Problems with 173.14.35 and xorg 1.12

First off, thanks to Nvidia for finally releasing this prerelease legacy driver .

I have tried to get it to work on my three Debian systems - stable, testing and unstable - and only got lucky with the first.

Surely, installing it to Debian Stable was not really necessary (because it still runs xorg 1.7, so 173.14.31 still works fine), but I just wanted to check whether it worked anyway. No problem there.

Installing 173.14.35 to Debian Testing and Unstable seemed to go flawlessly, but running it was a different story altogether. These Debian flavors both run xorg 1.12 and according to the README this should work. So far I have seen this behavior after launching X:

1. The screen goes blank and nothing happens... Until I move the mouse and the screen goes black and the gui loads. X seems fine after that and everything just works. Seems there is some power saving issue going on here.

Or

2. The screen goes blank and the system basically freezes beyond recovery.

I have attached the xorg log that goes with scenario 1. Btw, I have obliterated the previously installed nouveau driver and any trace of it, so this is not part of the mix here.

Just wondering if anyone got this driver to work decently with xorg 1.12?
Attached Files
File Type: log Xorg.0.log (18.5 KB, 59 views)
joedoe is offline   Reply With Quote
Old 06-24-12, 11:52 AM   #2
Natrio
Registered User
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 5
Default Re: Problems with 173.14.35 and xorg 1.12

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=183079
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=183072
Natrio is offline   Reply With Quote
Old 06-24-12, 12:20 PM   #3
mereset
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6
Default Re: Problems with 173.14.35 and xorg 1.12

The 173.14.35 driver is working well for me with a similar setup as yours. (FX5200 -128MB, Debian Unstable with X.Org: 1.12.1.902). I am using the 3.4 series kernel (3.4-trunk-486) from Debian experimental, I've never tried a -rt kernel version.

I know you said you "obliterated" all traces of the nouveau driver but I'm wondering if the nouveau kernel module has been blacklisted?

There should be a /etc/modprobe.d/blahblah-filename.conf file with the following line:
Quote:
blacklist nouveau
to stop the nouveau kernel module from loading at bootup.

Instead of a nouveau blacklist file in the /etc/modprobe.d directory, you could also disable the loading of the nouveau module in grub with either the nouveau.modeset=0 or nomodeset option. {according to the "Kernel command line:" line shown in your Xorg.0.log you aren't using either of those options}
mereset is offline   Reply With Quote
Old 06-24-12, 01:33 PM   #4
joedoe
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 12
Default Re: Problems with 173.14.35 and xorg 1.12

Quote:
Originally Posted by mereset View Post
The 173.14.35 driver is working well for me with a similar setup as yours. (FX5200 -128MB, Debian Unstable with X.Org: 1.12.1.902). I am using the 3.4 series kernel (3.4-trunk-486) from Debian experimental, I've never tried a -rt kernel version.

I know you said you "obliterated" all traces of the nouveau driver but I'm wondering if the nouveau kernel module has been blacklisted?

[...]
Yup, done all that. Like I said: obliterated, gone for good.

Different problems. When X gets launched succesfully, it just works, no quirks.
joedoe is offline   Reply With Quote
Old 07-09-12, 02:11 PM   #5
joedoe
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 12
Default Re: Problems with 173.14.35 and xorg 1.12

Solved. I finally found the cause of the problem to be the kernel. I was using Debian's RT-kernel (including realtime patch set) and it just doesn't get along with the Nvidia driver module. Although the driver builds and loads, the system gets very unstable.
joedoe is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
173.14.34 -- Xorg 1.12.1 & 1.11.4, glx module fails to load mereset NVIDIA Linux 17 06-10-12 01:24 AM
Xorg crash and system freeze l_r_mcglashan NVIDIA Linux 0 05-17-12 04:01 AM
GTX 460M, Xorg 1.12, nvidia driver 295.49, linux 3.3.5-1-ARCH and NVRM Xid 44 elsifaka NVIDIA Linux 0 05-14-12 08:48 AM
Driver versions above 275.43 causing Xorg hangs with Quadro 130m ApeironTsuka NVIDIA Linux 2 05-13-12 03:42 PM
295.40 Drivers and Xorg 1:7.6+12 HIGH cpu usage norrland NVIDIA Linux 2 05-13-12 09:11 AM

All times are GMT -5. The time now is 04:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.