Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 07-17-04, 12:47 PM   #1
dijkstra
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1
Exclamation Xlib: extension "XFree86-DRI" missing... in 6106 driver

Hi guys
I've just upgraded my geforce 4 mx 440 drivers to 6106.
X's start sucessfully , but when I try :
$glxgears It starts and work fine , but says :
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".

And if I try :

$ glxinfo

I get the same :
name of display: :0.0
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0".
display: :0 screen: 0
direct rendering: No
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.3
................................................

How can i get my geforce works with direct rendering?

My XF86Config-4 :

Section "Device"
Identifier "Generic Video Card"
Driver "nvidia"
Option "UseFBDev" "true"
Option "ConnectedMonitor" "CRT"
Option "IgnoreDisplayDevices" "TV"
Option "NvAGP" "1"
VideoRam 65536
EndSection

Can anyone help me? Thx

P.d: I've debian sid
dijkstra is offline   Reply With Quote
Old 07-17-04, 10:27 PM   #2
energyman76b
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: Clausthal/Germany
Posts: 1,104
Default Re: Xlib: extension "XFree86-DRI" missing... in 6106 driver

Hi,

your libs get messed up. Try removing libGL* and reinstall the driver.
energyman76b is offline   Reply With Quote
Old 07-28-04, 02:08 PM   #3
NuMeR07
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 3
Default Re: Xlib: extension "XFree86-DRI" missing... in 6106 driver

About the problem reported often : glxinfos reporting "no direct rendering", one trick that worked for me :

- the install of the drivers was ok, I spent hours looking for solutions....

--> till I tried ldd /usr/X11R6/bin/glxinfo
===> the libGL it xas looking for was in /usr/lib/opengl/xfree/lib (or something),
but NVIDIA GL ara in /usr/lib. After a Sherlock Holmes job following symlinks, I understand that it linked toward /usr/X11R6/lib

=> solution, I went in /etc/ld.so.conf to put /usr/lib BEFORE /usr/X11R6/lib

--> ran ldconfig

-> glxinfo no more complains !

Hope it helps
NuMeR07 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-04, 03:01 PM   #4
energyman76b
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: Clausthal/Germany
Posts: 1,104
Default Re: Xlib: extension "XFree86-DRI" missing... in 6106 driver

Him
NuMeR07, you are using gentoo, right?

If yes, you are stupid. Sorry ;o)

opengl-update nvidia would have set the symlinks correctly if you had bothered to install the drivers the gentoo way. (emerge nvidia-kernel emerge nvidia-glx, it even tells you, to run opengl-update...), and opengl-update xorg-x11 or xfree-x11 would switch back to the xorg7xfree opengl-libs, if you have probs compiling.

This should not be a surprise, it is mentioned in the docs.
energyman76b is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
X Failed to load NVdriver c00lr4c3r NVIDIA Linux 13 10-22-02 01:44 PM
Glx mrbig1344 NVIDIA Linux 7 09-30-02 06:45 AM
GForce drivers installed...but dont work tomfullery NVIDIA Linux 6 09-22-02 08:23 AM
Need help to get the X to work on my Acer TravelMate 630 knchee NVIDIA Linux 16 09-19-02 10:16 PM
RH7.3 and nForce - can't find the module dmw400 NVIDIA Linux 4 08-05-02 12:14 PM

All times are GMT -5. The time now is 10:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.