Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-02-05, 10:30 AM   #1
immortel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Question X11 driver not configured with OpenGL

Hello,

First, the informations about my system:
***************************************
- your video card
Asus V9529 GFX-5200 (128M)

- your driver version
1.0.6111 (but I tried with the version 1.0.6629)

- your distribution
Gentoo

- your video bios revision (look in /proc/driver/nvidia/cards/0 while X is running)
Model: GeForce FX 5200
IRQ: 5
Video BIOS: 04.34.20.16.00
Card Type: AGP

- your processor
AMD Athlon XP 3200+

- your motherboard model (especially if you're having lockups)
Asus A7N8X
***************************************

More information of what is working properly:

X works without any problem.

Xscreensaver that use OpenGL sometimes works fine too.

glxgears gives me the following results (it's not very good but it works):
-glxgears
-5231 frames in 5.0 seconds = 1046.200 FPS
-5298 frames in 5.0 seconds = 1059.600 FPS

glxinfo: glxinfo
name of display: :0.0
display: :0 screen: 0
direct rendering: Yes
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
server glx version string: 1.3
server glx extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_SGIX_fbconfig,
GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGI_swap_control,
GLX_ARB_multisample, GLX_NV_float_buffer
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx version string: 1.3
client glx extensions:
GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info,
GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_SGI_video_sync,
GLX_NV_swap_group, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer,
GLX_SGI_swap_control, GLX_NV_float_buffer
GLX extensions:
GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_SGIX_fbconfig,
GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGI_swap_control,
GLX_ARB_multisample, GLX_NV_float_buffer, GLX_ARB_get_proc_address
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: GeForce FX 5200/AGP/SSE/3DNOW!
OpenGL version string: 1.5.1 NVIDIA 61.11
OpenGL extensions:
GL_ARB_depth_texture, GL_ARB_fragment_program,
GL_ARB_fragment_program_shadow, GL_ARB_fragment_shader, GL_ARB_imaging,
GL_ARB_multisample, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_occlusion_query,
GL_ARB_point_parameters, GL_ARB_point_sprite, GL_ARB_shadow,
GL_ARB_shader_objects, GL_ARB_shading_language_100,
GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_texture_compression,
GL_ARB_texture_cube_map, GL_ARB_texture_env_add,
GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_dot3,
GL_ARB_texture_mirrored_repeat, GL_ARB_transpose_matrix,
GL_ARB_vertex_buffer_object, GL_ARB_vertex_program, GL_ARB_vertex_shader,
GL_ARB_window_pos, GL_S3_s3tc, GL_EXT_texture_env_add, GL_EXT_abgr,
GL_EXT_bgra, GL_EXT_blend_color, GL_EXT_blend_func_separate,
GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_compiled_vertex_array,
GL_EXT_Cg_shader, GL_EXT_draw_range_elements, GL_EXT_fog_coord,
GL_EXT_multi_draw_arrays, GL_EXT_packed_pixels, GL_EXT_paletted_texture,
GL_EXT_pixel_buffer_object, GL_EXT_point_parameters,
GL_EXT_rescale_normal, GL_EXT_secondary_color,
GL_EXT_separate_specular_color, GL_EXT_shadow_funcs,
GL_EXT_shared_texture_palette, GL_EXT_stencil_two_side,
GL_EXT_stencil_wrap, GL_EXT_texture3D, GL_EXT_texture_compression_s3tc,
GL_EXT_texture_cube_map, GL_EXT_texture_edge_clamp,
GL_EXT_texture_env_combine, GL_EXT_texture_env_dot3,
GL_EXT_texture_filter_anisotropic, GL_EXT_texture_lod,
GL_EXT_texture_lod_bias, GL_EXT_texture_object, GL_EXT_vertex_array,
GL_HP_occlusion_test, GL_IBM_rasterpos_clip,
GL_IBM_texture_mirrored_repeat, GL_KTX_buffer_region, GL_NV_blend_square,
GL_NV_copy_depth_to_color, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fence,
GL_NV_float_buffer, GL_NV_fog_distance, GL_NV_fragment_program,
GL_NV_fragment_program_option, GL_NV_half_float, GL_NV_light_max_exponent,
GL_NV_multisample_filter_hint, GL_NV_occlusion_query,
GL_NV_packed_depth_stencil, GL_NV_pixel_data_range, GL_NV_point_sprite,
GL_NV_primitive_restart, GL_NV_register_combiners,
GL_NV_register_combiners2, GL_NV_texgen_reflection,
GL_NV_texture_compression_vtc, GL_NV_texture_env_combine4,
GL_NV_texture_expand_normal, GL_NV_texture_rectangle,
GL_NV_texture_shader, GL_NV_texture_shader2, GL_NV_texture_shader3,
GL_NV_vertex_array_range, GL_NV_vertex_array_range2, GL_NV_vertex_program,
GL_NV_vertex_program1_1, GL_NV_vertex_program2,
GL_NV_vertex_program2_option, GL_SGIS_generate_mipmap,
GL_SGIS_texture_lod, GL_SGIX_depth_texture, GL_SGIX_shadow,
GL_SUN_slice_accum
glu version: 1.3
glu extensions:
GLU_EXT_nurbs_tessellator, GLU_EXT_object_space_tess

visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav
id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat
----------------------------------------------------------------------
0x21 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 0 0 None
0x22 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 0 0 None
0x23 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 0 0 None
0x24 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 0 0 None
0x25 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 0 0 None
0x26 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 0 0 16 16 16 16 0 0 None
0x27 16 tc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 0 0 16 16 16 16 0 0 None
0x28 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 2 1 Ncon
0x29 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 4 1 Ncon
0x2a 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 2 1 Ncon
0x2b 16 tc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 4 1 Ncon
0x2c 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 0 0 None
0x2d 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 0 0 None
0x2e 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 0 0 None
0x2f 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 0 0 16 16 16 16 0 0 None
0x30 16 dc 0 16 0 r . . 5 6 5 0 0 0 0 16 16 16 16 0 0 None
0x31 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 2 1 Ncon
0x32 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 16 0 16 16 16 16 4 1 Ncon
0x33 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 2 1 Ncon
0x34 16 dc 0 16 0 r y . 5 6 5 0 0 24 8 16 16 16 16 4 1 Ncon
***************************************

Here is my problem:
I emerged (compiled) armagetron with gentoo and when I try to start it, I have the following outputarmagetron
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL
Error in bool sr_InitDisplay() in rScreen.cpp:566 :

Sorry, played all my cards trying to initialize your video system.
Armagetron won't run on your computer. Reason:

Couldn't set video mode: X11 driver not configured with OpenGL

I'll try again from the beginning, but the chances of success are minimal.


So I tried tuxracer, I have the exact same problem. I did some research on the net but did not find any answers on this issue.

I installed the drivers with gentoo (emerge), I uninstalled them and installed them with the installer from this site (I had some problem with opengl-update that I solved by creating symbolic links) and still have the same problem.

I recompiled xorg, recompiled armagetron.

So I need some help because I don't know where to continue my investiguation.

Regards,

Dany
Attached Files
File Type: txt Xorg.0.log.txt (26.5 KB, 107 views)
File Type: txt xorg.conf.txt (3.8 KB, 113 views)
immortel is offline   Reply With Quote
Old 01-02-05, 10:36 AM   #2
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: X11 driver not configured with OpenGL

This looks to me like the build of SDL you're using wasn't configured/built with support for OpenGL.
zander is offline   Reply With Quote
Old 01-02-05, 11:18 AM   #3
immortel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Default Re: X11 driver not configured with OpenGL

How do I configure the SDL to have it work properly?
immortel is offline   Reply With Quote
Old 01-02-05, 11:40 AM   #4
immortel
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7
Default Re: X11 driver not configured with OpenGL

zander,

Thank you. I recompiled libsdl and it started to work.

Regards,

Dany
immortel is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NVIDIA R302.80 Beta Driver for Windows 8, New OpenGL Extensions News Archived News Items 0 06-15-12 11:30 AM
OpenGL apps crashing in NVIDIA driver when switching desktop dinosaur NVIDIA Linux 0 06-01-12 08:09 PM
302.07 (beta) for Linux x86/x86_64 released AaronP NVIDIA Linux 0 05-02-12 10:55 AM
Getting the proprietary nvidia driver to run with Debian 3.0 r0 (woody) Katchina404 NVIDIA Linux 9 01-12-03 09:49 AM
openGL driver considered to be cheat by VALVE birkoff NVIDIA Linux 3 08-08-02 08:52 AM

All times are GMT -5. The time now is 06:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.