Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 08-11-02, 04:28 AM   #1
perun
Guest
 
Posts: n/a
Default Ali M1541 chipset problem

Hello!

I have Gigabyte GA 5A motherboard with Ali M1541 chipset, and riva tnt2 m64 pro graphic card with
red hat 7.3 running. I tried to install nvidia's drivers for my card, but the X server failed to start.
When I looked to my xf86config-4 I found out that nvidia kernel modul couldn't be initialised.
Then I found out that nvidia disabled AGP support for M1541 chipset. I have compilled the kernel
with agpgart enabled, but that didn't help.
When I do : cat /proc/pci/drivers/nvidida/agp/status, I got the message: agp disabled.

Does anyone know how tu enable support for ali chipset ?

Thanks!
  Reply With Quote
Old 08-11-02, 04:49 AM   #2
Thunderbird
 
Join Date: Jul 2002
Location: Netherlands, Europe
Posts: 2,105
Default

Check your xfree86 log file (located in /var/log) for the problem. AGP will be enabled after you succesfully started X the first time. (after each boot)

Make sure AGP is set to 1X in the bios. AGP is not really needed (if you can't get it to work).

Your motherboard is one of the worst ones with AGP ever created. The ALI 1541 has a lot of AGP related problems. This is a piece ripped from the driver docs (cut & paste is easier than rewriting it ..):

o ALi chipsets: ALi1541 and ALi1647
On ALi1541 and ALi1647 chipsets, NVIDIA drivers disable AGP to work around timing issues and signal integrity issues.
Thunderbird is offline   Reply With Quote
Old 08-12-02, 05:49 AM   #3
renaaqu
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 1
Smile

Have a look at :

http://www.blutsuppe.de/

You may find there good sugestions as to how to enable AGP and make it function with ALI 1541 chipset.

Regards:

Renato
renaaqu is offline   Reply With Quote
Old 08-12-02, 05:35 PM   #4
Soul-Crusher
Leadtek 6800GT
 
Join Date: Aug 2002
Location: Albuquerque, NM, USA
Posts: 195
Send a message via ICQ to Soul-Crusher Send a message via AIM to Soul-Crusher Send a message via Yahoo to Soul-Crusher
Default

Here are some of the ALi-specific issues listed in the driver documentation:

The following tips may help stabilize problematic ALI systems:

o Disable TURBO AGP MODE in the BIOS.

o When using a P5A upgrade to BIOS Revision 1002 BETA 2.

o When using 1007, 1007A or 1009 adjust the IO Recovery Time to
4 cycles.

o AGP is disabled by default on some ALi chipsets (ALi1541, ALi1647)
to work around severe system stability problems with these chipsets.

See the comments for NVreg_EnableALiAGP in os-registry.c to force
AGP on anyway.

And there are even more TNT-specific issues
__________________
"Floating in a dream-like state, I am the emporer of a parallel universe." --Arch Enemy
My xorg.conf file
Soul-Crusher is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Post working out problem with 40.xx trying to work problem out, ONLY system specs b5fan NVIDIA Windows Graphics Drivers 11 10-19-02 09:17 AM
nv30 problem rumor bob747b Rumor Mill 37 10-10-02 03:14 PM
funny problem with 2960 and GF4 konsti NVIDIA Linux 3 09-03-02 07:08 AM
Riva TNT 2 - Debian (Woody) chipset problem sindra NVIDIA Linux 4 08-26-02 03:21 AM
Nvidia Go on laptop, black border within XFree86 problem raxip NVIDIA Linux 3 07-31-02 10:58 AM

All times are GMT -5. The time now is 04:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.