Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 12-10-05, 10:24 PM   #1
FatlXception
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1
Default XvMC on 6800 GS

I am unable to get XvMC to work on my new 6800 GS card, using either the 7676 or 8174 drivers. I've tried it with mythtv, mplayer, and xine. It appears that the XvMC library is explicitly excluding the NV42 chip that the 6800 GS is based on, based on the following results from mplayer:

$ XVMC_DEBUG=2 mplayer -vo xvmc -vc ffmpeg12mc /var/lib/mythtv/1210_20051207200000.mpg
MPlayer 1.0pre7try2-3.4.4 (C) 2000-2005 MPlayer Team
CPU: Advanced Micro Devices (Family: 8, Stepping: 2)
Detected cache-line size is 64 bytes
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE SSE2



Option tv: Unknown suboption normid
Warning unknown option tv at line 7
85 audio & 196 video codecs
Setting up LIRC support...
Playing /var/lib/mythtv/1210_20051207200000.mpg.
Cache fill: 0.00% (0 bytes) TS file format detected.
DEMUX OPEN, AUDIO_ID: -1, VIDEO_ID: -1, SUBTITLE_ID: -1,
PROBING UP TO 2000000, PROG: 0
VIDEO MPEG2(pid=2048)AUDIO A52(pid=2049) NO SUBS (yet)! PROGRAM N. 1
Opened TS demuxer, audio: 2000(pid 2049), video: 10000002(pid 2048)...POS=21432
VIDEO: MPEG2 1280x720 (aspect 3) 59.940 fps 18800.0 kbps (2350.0 kbyte/s)
================================================== ========================
Opening audio decoder: [liba52] AC3 decoding with liba52
Using SSE optimized IMDCT transform
AC3: 5.1 (3f+2r+lfe) 48000 Hz 384.0 kbit/s
Using MMX optimized resampler
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 384.0 kbit/25.00% (ratio: 48000->192000)
Selected audio codec: [a52] afm:liba52 (AC3-liba52)
================================================== ========================
vo: X11 running at 1280x1024 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)
vo_xvmc: X-Video extension 2.2
vo_xvmc: X-Video MotionCompensation Extension version 1.0
================================================== ========================
Forced video codec: ffmpeg12mc
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
vd_ffmpeg: XVMC accelerated codec
Selected video codec: [ffmpeg12mc] vfm:ffmpeg (FFmpeg MPEG-1/2 (XvMC))
================================================== ========================
Checking audio filter chain for 48000Hz/2ch/s16le -> 48000Hz/2ch/s16le...
AF_pre: 48000Hz/2ch/s16le
alsa-init: 1 soundcard found, using: default
alsa: 48000 Hz/2 channels/4 bpf/65536 bytes buffer/Signed 16 bit Little Endian
AO: [alsa] 48000Hz 2ch s16le (2 bps)
Building audio filter chain for 48000Hz/2ch/s16le -> 48000Hz/2ch/s16le...
Starting playback...
vd_ffmpeg: XVMC accelerated MPEG2
trying pixfmt=0
VDec: vo config request - 1280 x 720 (preferred csp: MPEG1/2 Motion Compensation and IDCT)
VDec: using MPEG1/2 Motion Compensation and IDCT as output csp (no 0)
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [xvmc] 1280x720 => 1280x720 MPEG1/2 Motion Compensation and IDCT [fs]
vo_xvmc: Port 270 grabed
vo_xvmc: Found matching surface with id=54434449 on 270 port at 0 adapter
NV-XVMC (ERROR): this library supports the following chips only:NV-XVMC (ERROR): NV17, 18, 25, 28, 30, 31, 34, 35, 36, 40, 41, 43 and 44FATAL: Cannot initialize video driver.
trying pixfmt=1
Only buffers allocated by vo_xvmc allowed
mplayer: vd_ffmpeg.c:970: mc_get_buffer: Assertion `0' failed.


MPlayer interrupted by signal 6 in module: decode_video
- MPlayer crashed. This shouldn't happen.
It can be a bug in the MPlayer code _or_ in your drivers _or_ in your
gcc version. If you think it's MPlayer's fault, please read
DOCS/HTML/en/bugreports.html and follow the instructions there. We can't and
won't help unless you provide this information when reporting a possible bug.
alsa-uninit: pcm closed


Is this supported, or expected to be supported? The NVIDIA driver README claims XvMC is supported on "GeForce4, GeForce FX and newer products", but this appears not to be the case.
FatlXception is offline   Reply With Quote
Old 12-11-05, 07:59 AM   #2
Spyke
Foxie
 
Spyke's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Canada
Posts: 618
Send a message via AIM to Spyke Send a message via MSN to Spyke Send a message via Yahoo to Spyke
Default Re: XvMC on 6800 GS

Sounds like a screwup to me, of course it should be supported.
__________________
Gaming:
Intel i7 980X @ 4GHz | ASUS Rampage III Extreme | GTX 480 3Way SLI @ 900Mhz | Koolance VID-NX480 | Corsair Obsidian 700D
Corsair H70 CPU Cooler | EK-FB RE3 | Corsair AX1200 | Black Ice SR1 360 | 240GB OCZ Revodrive X2 SSD | Windows 7 Ultimate
12GB Corsair Dominator GT @ 8-8-8-24-1T DDR3-1600 | Onkyo TX SR-707 | 70" Sharp Aquos LCD | KEF Audio 5.1 C3/C6LCR/C7
Workstation:
Intel i7 920 D0 @ 4GHz | ASUS Rampage II Extreme | GTX 480 @ 800Mhz | Koolance VID-NX480 | Lian-Li V1200B | Corsair HX1000
EK NB ASUS HP | Watercool HeatKiller 3.0 | Feser Extreme X-360 | 2x160GB Intel X25-M SSD RAID0 | 4x2TB WD20EARS RAID10
12GB Corsair Dominator @ 8-8-8-24-1T DDR3-1600 | Creative X-Fi Titanium | Pioneer DVR-212D | Gentoo Linux
Dell 3008WFP | JohnBlue JB3 | CityPulse DA2.03e II DAC | KingRex T20U w/ Modded Auricaps & PSU | Glow Audio Sub One
Server:
Quad Socket Opteron 8356 (16 cores) @ 2.3GHz | Supermicro H8QMi-2 | Supermicro 2U Chassis | Redundant 1200W PSU
32GB 2GBx16 DDR2-667 ECC | 4x 300GB Cheetah SAS RAID10 | Adaptec 5805 512MB w/BBU | Colocated | Gentoo Linux
Spyke is offline   Reply With Quote
Old 12-11-05, 03:44 PM   #3
KenWoodland
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 17
Default Re: XvMC on 6800 GS

Curious about mplayer, so I downloaded that latest version and tried it.

Looks like I am in the same boat, except that the chipset I use is (6150/430).

If you look at the code for mplayer (vo_xvmc.c) you will note it gets a bad return from XvMCCreateContext(), this is what I had reported in a previous post for both xine and mythtv on my system.

Attached is my output from mplayer and xvinfo.
Attached Files
File Type: txt mplayer.txt (3.2 KB, 118 views)
File Type: txt xvinfo.txt (7.2 KB, 116 views)
KenWoodland is offline   Reply With Quote
Old 02-08-06, 11:55 AM   #4
wizdom
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 89
Default Re: XvMC on 6800 GS

I get the same on my newly purchased 6800GS. I think they're missing "NV42 A1", which is the architecture for this card (iirc).

Anybody reported this bug to NVIDIA?

Cheers.
wizdom is offline   Reply With Quote
Old 02-08-06, 02:44 PM   #5
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: XvMC on 6800 GS

Yes, this is a known bug that has been discussed in several other threads on nvnews. This bug should be resolved in the next driver release.

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.