Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 02-07-06, 02:49 AM   #1
ScatterBot
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 11
Default System freeze with 1.0-8178 2.6.15 on AMD64

I have a Sempron 64, ATI RS480 based machine that I recently installed a GeForce 6200 into. I have X.org 6.9.0 running with the nvidia 1.0-8178 drivers. I have it setup to output to a tv, but this problem occurs if I output to a CRT instead. The system is debian-amd64 stable, with sarge-backports xorg 6.9.0 and nvidia packages, and a custom built 2.6.15.1 kernel.

X will run for a while, and seem to work fine, and then the system will freeze completely, so that it does not respond to the network or the keyboard. The attached nvidia-bug-report.log file is from the running system.

Before installing the nvidia card, the system was stable, and never froze.

The computer and video card both have the BIOS they came with, and no newer ones are available.

The computer will primarily be used to play movies to the tv. Everything runs smoothly and trouble free until the machine freezes. It will freeze after 1-40 minutes of video playback. It will also freeze instantly if I try to run glxgears.

Sometimes it has also frozen while starting X and displaying the Nvidia logo. I am currently letting X run while I do nothing, to see if it will freeze while simply sitting with a blank screen.

I have tried the following things, with no change in behavior: booting with noapic, removing the glx module from xorg.conf, displaying to a monitor instead of the tv, using the nvidia installer (and patches from here) instead of the debian packages, disabling cpufreq, and using a 32-bit instead of 64-bit OS. I have not tried the card under Windows, as it is not installed.

I also tried to fall back to 1.0-7174 (what is provided in debian stable), but that freezes the computer immediately upon starting X. I was using the patches from this message board.

I'm happy to provide any additional information or try any suggestions.
Attached Files
File Type: log nvidia-bug-report.log (83.8 KB, 254 views)
ScatterBot is offline   Reply With Quote
Old 02-07-06, 03:18 PM   #2
ScatterBot
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 11
Default Re: System freeze with 1.0-8178 2.6.15 on AMD64

It seems that X has to be doing something for the crash to occur. The computer has been running for about 5 hours with X running, but only showing a blank screen, and has not crashed.

It reliably crashes after playing a video for several minutes. I've tried displaying the video using xv and xshm, and both cause a crash. I also get crashes using 2.6.16-rc2 and 1.0-8178.
ScatterBot is offline   Reply With Quote
Old 02-07-06, 10:19 PM   #3
whig
550Ti
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Zealand
Posts: 854
Default Re: System freeze with 1.0-8178 2.6.15 on AMD64

It's a long shot but test your ram with memtest86. What temperature does your 6200 run at? Wouldn't have thought that card would get too hot.
whig is offline   Reply With Quote
Old 02-08-06, 09:09 AM   #4
ScatterBot
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 11
Default Re: System freeze with 1.0-8178 2.6.15 on AMD64

I wish it were as simple as bad ram, but it can complete many cycles of memtest with no problems. Without the nvidia card installed, the computer is completely stable.

The core temperature is reported as 67C.
ScatterBot is offline   Reply With Quote
Old 02-08-06, 01:54 PM   #5
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: System freeze with 1.0-8178 2.6.15 on AMD64

ScatterBot:
I have a few questions:
0) Did you apply these patches?
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=62021
1) Have you verified that you have the latest BIOS applied?
2) Was the bug report that you posted generated immediately after a crash? If not, could you please generate one before you start X again?

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 02-08-06, 05:21 PM   #6
ScatterBot
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 11
Default Re: System freeze with 1.0-8178 2.6.15 on AMD64

Lonni, thanks for your response.

0, yes I applied those patches.

1, the computer and video card are using the BIOSes they came with, but no newer versions are available online, from Compaq and Gigabyte, respectively.

2, No, the bug report that I generated is from a working system. After the crash, the system is locked up completely and does not allow any interaction. Even ALT-SysRq is dead, I have to hold in the power button until the computer shuts off.

I realize this makes it incredibly difficult to diagnose the trouble, and I appreciate any help you can give me.
ScatterBot is offline   Reply With Quote
Old 02-08-06, 06:10 PM   #7
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: System freeze with 1.0-8178 2.6.15 on AMD64

The only other things that I can suggest to try (it seems like you've done some great attempts at isolation already) are:
0) boot with acpi=off
1) test with an older kernel (perhaps 2.6.14.6)
2) set NvAGP=0, and/or try different values for NvAGP

-Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 02-09-06, 10:00 AM   #8
ScatterBot
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 11
Default Re: System freeze with 1.0-8178 2.6.15 on AMD64

My problem seems to be the same as the one in http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=61651

It appears to be an issue between the ATI RS480 chipset and the Nvidia card. Does this problem only occur with the 6200 based cards, or do the 6600 show it too? In the thread I mention, there is the suggestion that the 6600 cards work.

Windows is stable, so my guess is that there is some interaction between the Linux kernel, the Nvidia driver, and this hardware setup (ATI+Nvidia).
ScatterBot is offline   Reply With Quote

Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Xorg crash and system freeze l_r_mcglashan NVIDIA Linux 0 05-17-12 04:01 AM

All times are GMT -5. The time now is 07:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.