Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-12-04, 10:28 PM   #1
helios
Geforce2MX/FC1
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 10
Arrow Very poor acceleration performance

HI guys

I recently installed the latest 5328 drivers on my FC1 box with a Geoforce2 MX400 card. Everything worked fine except for the fact that all graphics would run at around 5fps! glxinfo reported that direct rendering was enabled and that the nvidia module was being used. No amount of tweaking to the XFConfig file helped. I've googled this case endlessly and also this board, but no authoritive fix seems to be known.
Simply using the standard Xfree86 drivers works much better at around 100fps or more...
I was thinking of trying the RPM packages available at http://rebus.webz.cz/#nvidia or http://atrpms.physik.fu-berlin.de/di...dia-graphics/. Can anyone using Fedora or RH confirm better success with RPMS over nvidia's pkg installer? Or should I maybe try out an older driver release such as 4496 using nvidia's installer?

TY
helios
helios is offline   Reply With Quote
Old 01-12-04, 11:26 PM   #2
pzgren
Registered User
 
pzgren's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 107
Default

Your Fedora is determined using the TLS GLX libs from XFree86 in /usr/X11R6/lib/tls/libGL*. Delete/rename them only in this dir. ldconfig after that, restart X.


Marcus
pzgren is offline   Reply With Quote
Old 01-13-04, 01:44 AM   #3
helios
Geforce2MX/FC1
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 10
Default

Actually I have already deleted the libraries within that directory. Currently libGL.so.1 points to /usr/lib/tls/libGL.so.1 and libGLcore.so.1 to /usr/lib/tls/libGLcore.so.1.
Here is an ldd of /usr/bin/tuxracer as an example:
Code:
libSM.so.6 => /usr/X11R6/lib/libSM.so.6 (0x00b92000)
        libICE.so.6 => /usr/X11R6/lib/libICE.so.6 (0x00b79000)
        libX11.so.6 => /usr/X11R6/lib/libX11.so.6 (0x00a64000)
        libXi.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXi.so.6 (0x00ddb000)
        libXext.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXext.so.6 (0x00b44000)
        libXmu.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXmu.so.6 (0x00c56000)
        libXt.so.6 => /usr/X11R6/lib/libXt.so.6 (0x00bb0000)
        libdl.so.2 => /lib/libdl.so.2 (0x00a5f000)
        libtcl8.3.so => /usr/lib/libtcl8.3.so (0x00c6e000)
        libSDL-1.2.so.0 => /usr/lib/libSDL-1.2.so.0 (0x0017f000)
        libpthread.so.0 => /lib/tls/libpthread.so.0 (0x00b67000)
        libSDL_mixer-1.2.so.0 => /usr/lib/libSDL_mixer-1.2.so.0 (0x00c04000)
        libGL.so.1 => /usr/lib/tls/libGL.so.1 (0x00111000)
        libGLU.so.1 => /usr/lib/libGLU.so.1 (0x001f8000)
        libstdc++.so.5 => /usr/lib/libstdc++.so.5 (0x00d07000)
        libm.so.6 => /lib/tls/libm.so.6 (0x00a3b000)
        libgcc_s.so.1 => /lib/libgcc_s.so.1 (0x00cfd000)
        libc.so.6 => /lib/tls/libc.so.6 (0x00900000)
        /lib/ld-linux.so.2 => /lib/ld-linux.so.2 (0x008e8000)
        libvorbisfile.so.3 => /usr/lib/libvorbisfile.so.3 (0x0087d000)
        libvorbis.so.0 => /usr/lib/libvorbis.so.0 (0x05f81000)
        libogg.so.0 => /usr/lib/libogg.so.0 (0x008d6000)
        libGLcore.so.1 => /usr/lib/tls/libGLcore.so.1 (0x00274000)
The only warning I receive fromXfree86.0.log is
Code:
(WW) NVIDIA(0): Failed to verify AGP usage
(II) NVIDIA(0): Setting mode "1024x768"
(II) Loading extension NV-GLX
(II) NVIDIA(0): NVIDIA 3D Acceleration Architecture Initialized
(II) NVIDIA(0): Using the NVIDIA 2D acceleration architecture
(==) NVIDIA(0): Backing store disabled
However, AGP seemingly is enabled:
Code:
cat /proc/driver/nvidia/agp/status

Status:          Enabled
Driver:          AGPGART
AGP Rate:        4x
Fast Writes:     Disabled
SBA:             Disabled

Thanks for the help
helios.
helios is offline   Reply With Quote
Old 01-15-04, 08:45 AM   #4
helios
Geforce2MX/FC1
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 10
Lightbulb

Hi guys

I finally managed to install the latest 5328 drivers smoothly and and with all problems fixed.

For those with similar performance bottlenecks, the problem was a AGP-related bug with the pkg installer from the official nvidia download site. The fix is to go to http://www.sh.nu/download/nvidia/linux-2.4/ and use the installer from there.

I went from 0.3fps in tuxracer to around 1000fps!

helios
helios is offline   Reply With Quote
Old 01-17-04, 12:04 PM   #5
jaymz
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 17
Default

Quote:
Originally posted by helios
Hi guys

I finally managed to install the latest 5328 drivers smoothly and and with all problems fixed.

For those with similar performance bottlenecks, the problem was a AGP-related bug with the pkg installer from the official nvidia download site. The fix is to go to http://www.sh.nu/download/nvidia/linux-2.4/ and use the installer from there.

I went from 0.3fps in tuxracer to around 1000fps!

helios


worked perfectly for me - 5fps -> 3000fps with glxgears.
jaymz is offline   Reply With Quote
Old 01-17-04, 07:41 PM   #6
Quix0r
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Location: Uetersen
Posts: 3
Send a message via ICQ to Quix0r Send a message via AIM to Quix0r Send a message via Yahoo to Quix0r
Talking solved, too

Thanx a lot gurus! It's finally working here w/o restarting X-Server...
Quix0r is offline   Reply With Quote
Old 01-21-04, 10:45 PM   #7
melikamp
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 3
Default

I had this problem when I tried to update my 2.4.22 slackware kernel with 5328 driver. No matter how I configured my kernel, I always had

(WW) NVIDIA(0): Failed to verify AGP usage

in the logs, and whilst the X mostly worked, I had to startx twice (1st one always crashed), and the 3D acceleration lagged like hell. I tried building the driver against 2.6.1 kernel, but configuration failed.

I wasn't brave enough to download several megs of unofficial code, like some in this thread suggested, so I solved the problem by stepping back to 4496 and 2.4.22 kernel, which works fine for now. X started and UT and Quake are running fine :P

Mel
melikamp is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Video: Xyratex ' The Next Gen in Storage Performance and Efficiency News Archived News Items 0 06-17-12 10:50 AM
Disk Performance Expectations vs. Reality News Archived News Items 0 05-27-12 04:00 PM
Boost Your Performance Goals 10x ' This Week on inside* Publications News Archived News Items 0 05-13-12 06:20 PM
NVIDIA Unleashes the GeForce GTX 670 Graphics Card ' Performance Perfected (WCCFTECH) News GeForce GTX 670 Reviews 0 05-10-12 09:40 AM
My UT2003 Tweak Guide DXnfiniteFX Gaming Central 48 10-31-02 12:59 AM

All times are GMT -5. The time now is 03:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.