Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-16-07, 05:16 PM   #1
Karibu
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 7
Question Xserver failed to start...

Hello all,
I followed the instructions HERE.
Running the installer was with no error messages. After reboot the Graphical Interface didn't work anymore. I had to change /etc/X11/xorg.conf and replace in the Device section nvidia by nv. I attached the nvidia-installer.log
I tried the driver installation with 'Envy' but also no success. Envy developer Alberto Milone recommended that I ask in this forum for help.
My Graphic Card is a Geforce FX5200, which is supported by the new driver. The OS is Ubuntu 7.04 amd64-bit.
Attached Files
File Type: log nvidia-installer.log (38.9 KB, 91 views)
Karibu is offline   Reply With Quote
Old 10-16-07, 05:36 PM   #2
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: Xserver failed to start...

You'll need to generate and attach an nvidia-bug-report.log which captures the problem.
netllama is offline   Reply With Quote
Old 10-16-07, 10:55 PM   #3
Karibu
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 7
Default Re: Xserver failed to start...

I just repeated the installation and had the famous black screen with the black on white message; Failed to start Xserver. ...
I attached the log.file and the xorg.conf files (Xserver working and not working)


EDIT:
I wonder if I should give more information, other log-files, needed to solve the problem?
Attached Files
File Type: log nvidia-bug-report.log (134.4 KB, 107 views)
File Type: txt xorg.conf-which works.txt (4.3 KB, 108 views)
File Type: txt xorg.conf.20071014153832-which does NOT work.txt (4.4 KB, 100 views)

Last edited by Karibu; 10-18-07 at 09:57 AM.
Karibu is offline   Reply With Quote
Old 10-18-07, 07:22 PM   #4
Karibu
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 7
Default Re: Xserver failed to start...

I just want to keep this thread alive.... maybe I can find somebody who can help me....
Karibu is offline   Reply With Quote
Old 10-18-07, 09:17 PM   #5
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: Xserver failed to start...

Have you verified that you're using the latest motherboard BIOS?
netllama is offline   Reply With Quote
Old 10-18-07, 09:26 PM   #6
Karibu
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 7
Default Re: Xserver failed to start...

Quote:
Originally Posted by netllama
Have you verified that you're using the latest motherboard BIOS?
Thanks for responding...no I didn't yet. In fact I'm not sure how to do that with a Linux OS... Could you, please, give me some directions?

Edit:
I started my Windows XP installation and I checked the Gigabyte website - they have an update tool "@gigabyte" - and it seems that there is no newer version available (GA-K8NS-Ultra-939 F10)
Karibu is offline   Reply With Quote
Old 10-19-07, 08:57 PM   #7
Karibu
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 7
Default Re: Xserver failed to start...

I found this message in the "nvidia-bug-report.log"
Quote:
26.150026] AGP bridge at 00:00:00
[ 26.150030] Aperture from AGP @ f0000000 size 4096 MB (APSIZE 0)
[ 26.150032] Aperture too small (0 MB)
[ 26.150033] Your BIOS doesn't leave a aperture memory hole

[ 26.150035] Please enable the IOMMU option in the BIOS setup
[ 26.150037] This costs you 64 MB of RAM
[ 26.193974] Mapping aperture over 65536 KB of RAM @ 4000000
[ 26.203477] Memory: 955400k/1048512k available (2218k kernel code, 92
Please, can somebody explain to me how I could "Please enable the IOMMU option in the BIOS setup".
Maybe this is the reason why I can't get the nvidia driver have installed properly!
Karibu is offline   Reply With Quote
Old 10-21-07, 12:02 PM   #8
Karibu
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 7
Default Re: Xserver failed to start...

Hi, all
I still try to get nvidia driver updated to either 9755 (nvidia-glx-new) or 9631 (nvidia-glx), not to talk about the newest nvidia release!
Karibu is offline   Reply With Quote

Old 10-24-07, 10:02 PM   #9
Karibu
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 7
Default Re: Xserver failed to start...

Quote:
Originally Posted by netllama
Have you verified that you're using the latest motherboard BIOS?
This proofs your suspicion:

I had to edit /boot/grub/menu.lst:

1) Find this section and add "iommu=noaperture":
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=e4af70f0-d555-49ab-8dd0-687cc3e7f81c ro iommu=noaperture

2) Save the file and type:
Code: "sudo update-grub"

and then
3) Restart my computer!

BTW:
There must be a conflict between my BIOS (Phoenix Award Ga -K8NS Ultra-939 F5) and the kernel so that AGP aperture is not reported correctly. It works right now with the nvidia-glx-new driver but sooner or later I have to get a BIOS upgrade. Can you tell me how to get an update for "Phoenix Award GA-K8NS Ultra-939 F5" BIOS?

Last edited by Karibu; 10-25-07 at 10:11 AM. Reason: Case closed for now
Karibu is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Microsoft explained why they killed start button AthlonXP1800 Microsoft Windows 8 19 10-28-12 09:07 AM
295.x drivers cause start X to crash when Dell M4600 laptop is docked, 290.10 ok pbc2520 NVIDIA Linux 7 10-01-12 02:32 PM
Base mosaic and rotation? happyfunbot NVIDIA Linux 5 07-13-12 12:23 PM
Regression with 295.33 and GeForce GT 240 maro NVIDIA Linux 16 06-29-12 06:47 PM
X Server 1.11.3(Ubuntu 12.04) crashes just after start on Geforce 9400(driver 295.40) peat NVIDIA Linux 1 05-10-12 06:00 AM

All times are GMT -5. The time now is 08:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.