Go Back   nV News Forums > Software Forums > Gaming Central > Crysis

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-28-07, 04:09 PM   #1
Legend
*BANNED*
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 287
Default CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Well you name it and I have tried it, 64bit DX10 32Bit DX10 64bit DX9 and 32bit DX9! LOL!

I think I am probably one of the few people here that is able to run DX10 well at 1680X1050 with Shaders set to high and all other options at high or very high while keeping things at 30+fps.

However there is nasty mouse lag that hampers DX10 mode compared to DX9 mode which has Zero mouse lag and feels much better over all when playing.

After doing some of the ini tweaks I found on the net which gives you the same very high options that were supposedly only available in DX10 I can honestly say that the best combo I have found is to run the demo under Vista 64 using the dx9 command+ini tweaks. 64 bit also runs a tad better than 32bit while adding a bit more detail to the distant mountains.

The FPS is also a little higher over all than compared to DX10 plus you get all the good eye candy without the annoying mouse lag

Here are some shots using the ini tweaks in DX9 mode with Vista 64-

Settings are-
1680X1050 Application controlled AA and AF.
Textures-Very high using ini tweak
Water-Very high using ini tweak.
Sun shafts are turned on using ini tweaks and all other options are set to high.

























My specs are:

Q6600@3.4ghz
8800GTX 650core 2040mem 1720shaders
4gb ddr2 850mhz 4 4 3 5
Asus P5b deluxe
Legend is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:23 PM   #2
jeffmd
Has a vegetation fetish
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,816
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

IMO there is just something about the way the lighting is. In dx9, it just appears trees get darker in the center reguardless of where the light hits it, while in dx10, light shadowing is more accurate. Also, although Im only going by the dx9/10 comparison shots from not to long ago but before the demo came out, it appears dx10 allows for more trees (farther LOD line for the trees) to be rendered. That would most likely be a setting in the high/very high configurations though.
__________________
_________________________________________________
Mobo: EVGA 122-ck-nf68 680i sli, CPU: C2D Quad 6600, Video: EVGA GTX 460 1gb SC, Sound: X-fi gaming, Windows 7, Antec P180b,Thermalright Ultra-120 HSF, Antec TruPower TP3-650, 4 Gigs RAM
jeffmd is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:28 PM   #3
Legend
*BANNED*
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 287
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Quote:
Originally Posted by jeffmd
IMO there is just something about the way the lighting is. In dx9, it just appears trees get darker in the center reguardless of where the light hits it, while in dx10, light shadowing is more accurate. Also, although Im only going by the dx9/10 comparison shots from not to long ago but before the demo came out, it appears dx10 allows for more trees (farther LOD line for the trees) to be rendered. That would most likely be a setting in the high/very high configurations though.

Oh yeah im not denying that the lighting and shadows are not more accurate under DX10 because I know that they are

My only point of posting these pics was to show people that it is indeed possible to run some of these very high effects under DX9 that were only supposed to be found in DX10. Such as the sun shafts and higher level of rippling water.


Either way I would rather play it in DX9 as the frames are a bit better and with the ini tweaks it looks spectacular and most important of all NO MOUSE LAG.

For you people that have not played it under DX9 mode try it out and then you will see what I mean by mouse lag in DX10.
Legend is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:39 PM   #4
Riplayne
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Michigan
Posts: 154
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

I wanna see the FPS on Action Shots, show a screen of a gun fight with those settings, i'm still not convinced that it constantly stays above that fps in a close range battle with multiple npcs.
Riplayne is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:42 PM   #5
Gaco
L4D & DoW2 ftw!
 
Gaco's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Denmark
Posts: 3,143
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Legend did you use the same exact same tweaks as the french blogger or what? Can't you just post the specific changes you've made now you've dedicated a whole thread to this?
__________________
---MAIN GAMING RIG from MID SEPTEMBER 2007, MOBO+CASE+FANS UPGRADED APRIL 2009, GRAPHICSCARD UPGRADED MARCH 2010---
Case: Antec P182 case + 3x 120mm Scythe Slipstream SY1225SL12M @ ~900 RPM
Motherboard: Asus P5Q Deluxe
CPU: Intel Core2 Q6600@3.3ghz w. Noctua NH-U12P
RAM: 4Gb Crucial Tracer PC-8500
Graphics: XFX Radeon HD 5970 Black Edition
Harddiscs: 2xRaptorX 150gb 10.000 RPM in RAID0
Soundcard: X-Fi Xtreme Gamer
Sound: Sennheiser HD600 Headphones + headamp
Keyboard: Logitech DiNovo Edge
Mouse: Razor Orochi
Monitor: Samsung 2232BW (22" 1680*1050)
OS: Windows 7 Professional 64bit
Gaco is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:48 PM   #6
Legend
*BANNED*
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 287
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Quote:
Originally Posted by Riplayne
I wanna see the FPS on Action Shots, show a screen of a gun fight with those settings, i'm still not convinced that it constantly stays above that fps in a close range battle with multiple npcs.

Get ready to eat your words on that. Pics comming with close range battle momentarily.
Legend is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:50 PM   #7
Legend
*BANNED*
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 287
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Quote:
Originally Posted by Gaco
Legend did you use the same exact same tweaks as the french blogger or what? Can't you just post the specific changes you've made now you've dedicated a whole thread to this?

[default]
; default of this CVarGroup
= 4

r_WaterRefractions=1
r_WaterReflections=1
r_WaterUpdateFactor=0.05
e_water_tesselation_amount=10
e_water_tesselation_swath_width=10
r_WaterUpdateDistance=0.2
r_WaterCaustics=1
r_WaterReflectionsQuality=4
e_water_ocean_fft=1
q_ShaderWater=2
r_WaterReflectionsMinVisiblePixelsUpdate = 0.05

[1]
r_WaterRefractions=0
r_WaterUpdateFactor=0.5
e_water_tesselation_amount=1
e_water_tesselation_swath_width=5
r_WaterUpdateDistance=0.2
r_WaterCaustics=0
r_WaterReflectionsQuality=0
e_water_ocean_fft=0
q_ShaderWater=0
r_WaterReflectionsMinVisiblePixelsUpdate = 0.05

[2]
r_WaterRefractions=0
r_WaterUpdateFactor=0.1
e_water_tesselation_amount=6
r_WaterUpdateDistance=1
r_WaterReflectionsQuality=1
e_water_ocean_fft=0
q_ShaderWater=1
r_WaterReflectionsMinVisiblePixelsUpdate = 0.05

[3]
r_WaterRefractions=1
r_WaterReflections=1
r_WaterUpdateFactor=0.05
e_water_tesselation_amount=10
e_water_tesselation_swath_width=10
r_WaterUpdateDistance=0.2
r_WaterCaustics=1
r_WaterReflectionsQuality=4
e_water_ocean_fft=1
q_ShaderWater=2
r_WaterReflectionsMinVisiblePixelsUpdate = 0.05





[default]
; default of this CVarGroup
= 4

r_DepthOfField=2
r_MotionBlur=3
r_sunshafts=1
r_UseEdgeAA=1
r_Flares=1
r_Coronas=1
r_colorgrading=1
r_GlowScreenMultiplier = 0.2

[1]
r_DepthOfField=0
r_MotionBlur=0
r_Flares=1
r_Coronas=1
r_UseEdgeAA=0
r_sunshafts=0
r_colorgrading=0
r_GlowScreenMultiplier = 0.2

[2]
r_DepthOfField=1
r_sunshafts=0
r_MotionBlur=0
r_UseEdgeAA=0
r_GlowScreenMultiplier = 0.2

[3]
r_DepthOfField=2
r_MotionBlur=3
r_sunshafts=1
r_UseEdgeAA=1
r_Flares=1
r_Coronas=1
r_colorgrading=1
r_GlowScreenMultiplier = 0.2









r_ImposterRatio=1
r_EnvCMResolution=2
r_EnvTexResolution=3
r_DynTexMaxSize=80
r_TexAtlasSize=2048
r_DynTexAtlasCloudsMaxSize=32
r_DynTexAtlasSpritesMaxSize=32
r_VegetationSpritesTexRes=64
r_TexturesStreaming = 2

[1]
sys_LowSpecPak=1
r_TexSkyResolution=1
r_ImposterRatio=2
r_EnvCMResolution=0
r_EnvTexResolution=1
r_DynTexMaxSize=50
r_TexAtlasSize=512
r_DynTexAtlasCloudsMaxSize=24
r_DynTexAtlasSpritesMaxSize=16
r_TexturesStreaming = 0

[2]
sys_LowSpecPak=1
r_ImposterRatio=1.5
r_EnvCMResolution=1
r_EnvTexResolution=2
r_DynTexMaxSize=60
r_TexAtlasSize=1024
r_DynTexAtlasCloudsMaxSize=24
r_DynTexAtlasSpritesMaxSize=16
r_TexturesStreaming = 0

[3]
sys_LowSpecPak=0
r_TexSkyResolution=0
r_ImposterRatio=1
r_EnvCMResolution=2
r_EnvTexResolution=3
r_DynTexMaxSize=80
r_TexAtlasSize=2048
r_DynTexAtlasCloudsMaxSize=32
r_DynTexAtlasSpritesMaxSize=32
r_VegetationSpritesTexRes=64
r_TexturesStreaming = 2
Legend is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:51 PM   #8
Riplayne
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Michigan
Posts: 154
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Quote:
Originally Posted by Legend
Get ready to eat your words on that. Pics comming with close range battle momentarily.
I want to eat me words
Riplayne is offline   Reply With Quote

Old 10-28-07, 04:52 PM   #9
Gaco
L4D & DoW2 ftw!
 
Gaco's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Denmark
Posts: 3,143
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Legend where is that text supposed to go? At some point I was doing some of that sort in Documents->My Games->Crysis_SP_Demo->game.config, but the config just reset itself regularily..
__________________
---MAIN GAMING RIG from MID SEPTEMBER 2007, MOBO+CASE+FANS UPGRADED APRIL 2009, GRAPHICSCARD UPGRADED MARCH 2010---
Case: Antec P182 case + 3x 120mm Scythe Slipstream SY1225SL12M @ ~900 RPM
Motherboard: Asus P5Q Deluxe
CPU: Intel Core2 Q6600@3.3ghz w. Noctua NH-U12P
RAM: 4Gb Crucial Tracer PC-8500
Graphics: XFX Radeon HD 5970 Black Edition
Harddiscs: 2xRaptorX 150gb 10.000 RPM in RAID0
Soundcard: X-Fi Xtreme Gamer
Sound: Sennheiser HD600 Headphones + headamp
Keyboard: Logitech DiNovo Edge
Mouse: Razor Orochi
Monitor: Samsung 2232BW (22" 1680*1050)
OS: Windows 7 Professional 64bit
Gaco is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:57 PM   #10
Blacklash
8^9^3
 
Blacklash's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Old Vizima
Posts: 3,679
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Quote:
Originally Posted by Legend
Get ready to eat your words on that. Pics comming with close range battle momentarily.
Post some with depth of field in play if you don't mind, ie not shooting a guy with a close mountain side or close water as your only backdrop.

I played the demo through in DX-10 mode all high except textures, shaders and water on very high. I didn't tweak as much as you did, and still found the game perfectly playable @ 1680x.
__________________
Intel Core i7 920 @ 3.96GHz (1.36v)|Mushkin 998681 XP3-12800 (3x2GB)
ASUS TUF Sabertooth (X58)|ASUS GTX 580 DirectCU II (980|4604)|ASUS PA246Q
WD VelociRaptor 150GB HD (x2)|Pioneer DVR-2920Q|LG GH22LS30|Klipsch PM20 2.0
SilverStone OP1000-E|SilverStone TJ10-B|Thermalright U-120 Extreme|Win 7 HP x64
Blacklash is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 05:03 PM   #11
Legend
*BANNED*
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 287
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Quote:
Originally Posted by Blacklash
Post some with depth of field in play if you don't mind, ie not shooting a guy with a close mountain side or close water as your only backdrop.

Well I just snapped some action pics a minute a go and now they are uploading so I hope its what you want


Guys you can trust me, I dont make up BS and I have played through this demo about 10 times now using the above settings and not one single time during any firefight in any one part of the demo did my FPS drop under 30.
Legend is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 05:05 PM   #12
Legend
*BANNED*
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 287
Default Re: CRYSIS DEMO Vista 64 DX9 Mode with tweaked Ini is the way to go!

Quote:
Originally Posted by Blacklash
I played the demo through in DX-10 mode all high except textures, shaders and water on very high. I didn't tweak as much as you did, and still found the game perfectly playable @ 1680x.

Wow, shaders on very high is a FPS killer but im glad you still found it playable. Try shaders on high for a nice FPS boost while sacraficing minimal image quality.
Legend is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Crysis 3 preview News Gaming Headlines 0 06-16-12 08:20 AM
Why Windows 8 could be the next Vista News Archived News Items 0 06-15-12 11:30 AM
Error messages... HELP!!!! Imperito NVIDIA Linux 3 09-24-02 11:46 PM
Nvidia GF4 MX 440 + Mandrake tomchristopher NVIDIA Linux 3 08-18-02 10:42 AM
nVidia drivers + Red Hat Linux 7.3 Error404 NVIDIA Linux 17 08-16-02 12:34 PM

All times are GMT -5. The time now is 07:22 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.