Go Back   nV News Forums > Software Forums > Gaming Central > Crysis

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-28-07, 08:55 AM   #1
Glitch85
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Denmark
Posts: 53
Send a message via MSN to Glitch85
Default Crysis Problem x64 + DX10

Hi

When I try to start the game in 64 bit the first screen freezes, then if I try to remove all startup videos, it should jump direct into the menu, I see the menu and then it freezes.

In 32 bit it work great, but would be really great to try it in 64 bit.
I can only play the game in 64 bit if I use the 64bit sandbox 2 editor.

I use nvidia 169.01 driver + newest dx10 nov. update, all windows updates even those that is at nvidia for SLI etc. (not because im using SLI but the others in there)

My system: QX6700, Geforce 8800 GTX, 4 GB ram, Asus P5B-E Plus, Windows Vista Business x64
Glitch85 is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 09:21 AM   #2
Brent101
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 100
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

Hi Glitch85,

Don't worry, it is not just you. Everyone seems to be experiencing difficulties with playing Crysis in 64bit right now.
Brent101 is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 10:04 AM   #3
JaylumX
Something Else
 
JaylumX's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Somewhere Else
Posts: 374
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

I don't have any problems playing Crysis in 64bit mode with the DX110 tweaks in DX9 mode. I am running 64bit mode via a shortcut pointing to the bin64 folder.
__________________
Half the fun is discovering it yourself

i5 760 @ 4.0 | P7P55D-E | 8GB DDR3 | 60 & 120GB SSD - 1TB SATA 2 | HD 7950 @ 1200/6300 | HDAV 1.3 | HD598

Xbox 360 120GB | PS3 40GB | Wii 8GB | Sony KDL-32EX723BU
JaylumX is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 10:12 AM   #4
Buio
Registered User
 
Buio's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Sweden
Posts: 1,092
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

It worked well with x64 and the previous release driver. After installing the new 169.01 driver it started locking up. So its a driver bug or some sort of conflict introduced with the new one.
Buio is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 11:59 AM   #5
JaylumX
Something Else
 
JaylumX's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Somewhere Else
Posts: 374
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

I am using the 169.01 drivers and I have no problems running in 64bit.
__________________
Half the fun is discovering it yourself

i5 760 @ 4.0 | P7P55D-E | 8GB DDR3 | 60 & 120GB SSD - 1TB SATA 2 | HD 7950 @ 1200/6300 | HDAV 1.3 | HD598

Xbox 360 120GB | PS3 40GB | Wii 8GB | Sony KDL-32EX723BU
JaylumX is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 12:59 PM   #6
Riplayne
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Michigan
Posts: 154
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

Downgrade the drivers, I ran into the issue when I installed the newest Beta 64 bit drivers.
Riplayne is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 02:38 PM   #7
Glitch85
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Denmark
Posts: 53
Send a message via MSN to Glitch85
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

I searched on incrysis forums someone tried to force crysis.exe with vsync either on or off in nvidia control panel, actually that solved 1 problems except that after 5 secs ind the menus the 1000 colored dot screen came up and I need to reinstall both drivers and crysis demo in order for me to play even the 32bit again , I really think those new drivers have a very big problem, cause I have noticed som strange manu crashes with hellgate london dx10 beta also

Those of you that have same 64bit crysis problem, could you try out vsync trick and see if it works ?
Glitch85 is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:47 PM   #8
Tygerwoody
mega ultra God Tit Lord
 
Tygerwoody's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 8,934
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

*shocked* This can't be right. Everyone KNOWS that 64bit operating systems are the most stable things on the planet!
__________________
Quote:
Originally Posted by Roadhog View Post
if tygerwoody says its bad, its bad.
Tygerwoody is offline   Reply With Quote

Old 10-28-07, 04:50 PM   #9
gulizard
"Powerstroke Diesel"
 
gulizard's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Evansville, Indiana (from Detroit)
Posts: 663
Send a message via MSN to gulizard Send a message via Skype™ to gulizard
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

Quote:
Originally Posted by Glitch85
I searched on incrysis forums someone tried to force crysis.exe with vsync either on or off in nvidia control panel, actually that solved 1 problems except that after 5 secs ind the menus the 1000 colored dot screen came up and I need to reinstall both drivers and crysis demo in order for me to play even the 32bit again , I really think those new drivers have a very big problem, cause I have noticed som strange manu crashes with hellgate london dx10 beta also

Those of you that have same 64bit crysis problem, could you try out vsync trick and see if it works ?
It does work.
__________________
my rig: 2011 Ford F250 Lariat, 6.7 Powerstroke, DPF/urea delete H&S Mini Maxx tuned, w/ fuel box from IDP ET 1/8 8.40
gulizard is offline   Reply With Quote
Old 10-28-07, 04:53 PM   #10
FearMeAll
 
FearMeAll's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Georgia, USA
Posts: 827
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

Quote:
Originally Posted by Buio
It worked well with x64 and the previous release driver. After installing the new 169.01 driver it started locking up. So its a driver bug or some sort of conflict introduced with the new one.
I had the same problem with lockups with the 169.01 drivers..in fact about all my games would lock up after these drivers..odd because so many have had success with them..I just went back to the old ones. We will all have new whql drivers before long..at least by novermber 16th
__________________
Consoles: Xbox Elite with HDDVD drive and PS3.
Screen:
Panasonic AX200U Widescreen Projector (1280x720), 160" HighPower Screen, AND A BIG COUCH.
[FONT="Courier New"] HTPC: Intel Wolfdale 3ghz, 4 gigs DDR2 800 ram, 500gig HDD, Craptastic 7600GS, Windows 7 32bit, XBMC installed [/FONT] :D
[B]My Video Encoding/Office rig:[/B] [I] Intel QX9650 @ 3ghz, 1333mhz FSB, 4gigs Patriot Extreme DDR3 @ 1333mhz, XFX 790i 3-way Sli mobo, Xf-Fi Extreme Gamer, 400watt Fanless Power Supply, 9500GT 64-bit bus(ouch!), 8.750TB HDD, Windows 7 64-bit Ultimate. [B][FONT="Arial Narrow"]Everything at stock and completely boring..[/FONT][/B][/I] :type:
FearMeAll is offline   Reply With Quote
Old 10-30-07, 02:12 AM   #11
methimpikehoses
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

Vsync OFF in global settings. (And it bumped me 10FPS... the number in the pic is the result of windowed mode.)

  Reply With Quote
Old 10-30-07, 07:16 AM   #12
[EOCF] Tim
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 641
Default Re: Crysis Problem x64 + DX10

Remember to also put display in single monitor performance mode,unfortunately forcing Vsync seems to kills fps, but from these benches, 32Bit is faster, but we'll see how it works when forcing Vsync isn't necessary.

Forceware 169.01
Windows Vista 64bit

1680x1050, No AA

All settings on Very High, except Shaders and Shadows, which are set to High.

Q6600 G0 : (1600)x9 : 3.6Ghz 1.5v
Corsair 2Gb : Dram 800Mhz 4-3-3-12-2T 2.1v
8800 GTX : 612 - 1500 - 2000Mhz



32Bit CPU Bench


Min : 12.30 - Max : 28.94 - Average : 22


32Bit GPU Bench


Min : 18.96 - Max : 28.94 - Average : 24


-----------------------------------------------------------------------


64Bit CPU Bench


Min : 8.58 - Max : 30.74 - Average : 21


64Bit GPU Bench


Min : 5.63 - Max : 28.94 - Average : 24
[EOCF] Tim is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Crysis 3 preview News Gaming Headlines 0 06-16-12 07:20 AM
Crysis 3 E3 trailer features Psycho, Prophet, slow-mo nano bow News Archived News Items 0 06-05-12 07:00 AM
Now Available - Crysis 2 Maximum Edition News Archived News Items 0 05-29-12 05:30 PM
nv30 problem rumor bob747b Rumor Mill 37 10-10-02 03:14 PM
Nvidia Go on laptop, black border within XFree86 problem raxip NVIDIA Linux 3 07-31-02 10:58 AM

All times are GMT -5. The time now is 04:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.