Go Back   nV News Forums > Software Forums > Gaming Central > Crysis

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 11-14-07, 12:30 PM   #1
Sowk
STEAM ID: OSE Killer
 
Sowk's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 394
Default Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

I run Windows XP 32bit

1920X1200 0AA/4XAF (High - In game)

Autoexec.cfg = on 2nd page of this thread

Pics *downsized for the majority 1024 X 600


UPDATE: They didn't upload correctly, I'll do tonight
Sowk is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 12:33 PM   #2
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

r_UseEdgeAA=1 (or 2 for another method, performance should be the same but some prefer one over the other)

r_TexturesStreaming=0 (if you want full textures in 32-bit on the mountain)
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 12:53 PM   #3
Sowk
STEAM ID: OSE Killer
 
Sowk's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 394
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

Quote:
Originally Posted by agentkay
r_UseEdgeAA=1 (or 2 for another method, performance should be the same but some prefer one over the other))
Does it effect performance from not having r_UseEdgeAA at all?


Quote:
Originally Posted by agentkay
r_TexturesStreaming=0 (if you want full textures in 32-bit on the mountain)
I also tried that too, but during the GPU test it didn't seem to change anything, only while flying around the lookout did the textures seem to pop in on texture montain. Or does this for some reason only effect it while actually playing the game...
Sowk is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 12:59 PM   #4
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

Quote:
Originally Posted by Sowk
Does it effect performance from not having r_UseEdgeAA at all?
Performance hit shouldn't be huge at all. I remember some guy in the demo thread reported like 1fps hit.

Quote:
Originally Posted by Sowk
I also tried that too, but during the GPU test it didn't seem to change anything, only while flying around the lookout did the textures seem to pop in on texture montain. Or does this for some reason only effect it while actually playing the game...
It's a workaround, it disables texture streaming and depending on the amount of your system ram and vram you might experience textures popping up and since the GPU test has very fast camera movement it would explain what you saw. I have not see this problem during actual gameplay with 2GB and a GTX though.
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 01:31 PM   #5
Nanosuitguy
call me Nano
 
Nanosuitguy's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 517
Send a message via MSN to Nanosuitguy
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

Hey Sowk have a look here; http://incrysis.com/forums/viewtopic...251365#p251365

Thats what u need to do to get highres mountain textures!

If you want to know how AA works and the differances between the various AA kinds and levels have a look here in my thread: http://www.nvnews.net/vbulletin/show...90&postcount=1
Nanosuitguy is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 01:49 PM   #6
jeffmd
Has a vegetation fetish
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 1,816
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

If this is what edge aa was supposed to fix, then its not working, but is there a way to smooth out the edges of tree leaves and such? AA is working but there is still that hard edge on trees and the sky behind it.

Btw I dropped my resolution down to 720p (using very high DX10 settings) and turned on the aa. Visualy the game didnt suffer much at all (vs 1050 with no AA) and I gained an avg of 7 fps to run at 25fps. Definetly a frame rate I can enjoy for single player (multiplay of course usually need close to 40fps minimum).
__________________
_________________________________________________
Mobo: EVGA 122-ck-nf68 680i sli, CPU: C2D Quad 6600, Video: EVGA GTX 460 1gb SC, Sound: X-fi gaming, Windows 7, Antec P180b,Thermalright Ultra-120 HSF, Antec TruPower TP3-650, 4 Gigs RAM
jeffmd is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 01:55 PM   #7
Sowk
STEAM ID: OSE Killer
 
Sowk's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 394
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

I think to me that the Digital and blocky edge look of brush, and leaves, and plams is the only thing keeping this game from photo realism.

Almost like the same effect that not turning on Supersampling AA for metal chain link fences in Source based games have.

With Supersample AA metal chain link fences in Source based games look Great!
Sowk is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 01:59 PM   #8
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

This is what EdgeAA does:

http://www.nvnews.net/vbulletin/show...postcount=1901
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote

Old 11-14-07, 02:05 PM   #9
Sowk
STEAM ID: OSE Killer
 
Sowk's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 394
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

Quote:
Originally Posted by agentkay
EdgeAA = 2 looks good from the pic, but I would have to see it on my computer in motion.

Does make things look fat... lol
Sowk is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 02:12 PM   #10
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

Quote:
Originally Posted by Sowk
Does make things look fat... lol
True. Hopefully they will support true TRAA (MS or SS) later on because currently their vegetation renderer doesn't properly support it. Of course TRAA will always cause a larger performance hit (very large considering the amount of vegetation in Crysis) but having the option to use it would be nice.
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 02:14 PM   #11
ASUSEN7900GTX
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2,646
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

r_DepthOfField = from 2 to 1 or 0.
e_detail_materials_view_dist_xy = 4096 or 8192.
e_terrain_normal_map = 0
r_TexturesStreaming = 0

Make sure that r_TexturesStreaming is at the end of the list.

where are these located?
__________________
Intel I7 920
gigabyte HD6970 2gb
6GB DDR3
Asus P6t deluxe V2

"be to others as you want others to be against you"
some wiseass came up with it
ASUSEN7900GTX is offline   Reply With Quote
Old 11-14-07, 02:15 PM   #12
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Crysis - Graphics Tweaking Questions and Answers

Create an autoexec.cfg in x:\Electronic Arts\Crytek\Crysis and copy/paste the lines into the file.
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.