Go Back   nV News Forums > Software Forums > Gaming Central > Crysis

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 11-26-07, 06:18 PM   #1
Digital_Trans
 
Digital_Trans's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Sin City
Posts: 2,796
Default I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Okay I finally got Crysis to run in directx 9 under Windows Vista x64 I created a short cut icon on the desktop and made "G:\Program Files (x86)\Electronic Arts\Crytek\Crysis\Bin64\Crysis.exe" -dx9 so the game could run under directx 9 I also downloaded Gaco's system.cfg file which I'm currently using the following layout on...

sys_spec_GameEffects = 3
sys_spec_ObjectDetail = 3
sys_spec_Particles = 3
sys_spec_Physics = 3
sys_spec_PostProcessing = 3
sys_spec_Quality = 3
sys_spec_Shading = 3
sys_spec_Shadows = 2
sys_spec_Texture = 3
sys_spec_VolumetricEffects = 3
sys_spec_Water = 3
sys_spec_Sound = 3

q_renderer = 3

r_sunshafts = 1
r_colorgrading = 1
r_UsePOM = 1
r_TexturesStreaming=0
r_UseEdgeAA = 2
r_WaterGodRays = 1

e_water_ocean_fft = 1
e_water_tesselation_amount = 10
e_detail_materials_view_dist_xy = 4096
e_detail_materials_view_dist_z = 256
e_view_dist_ratio_vegetation = 45

es_DebrisLifetimeScale = 1

g_battleDust_enable = 1
g_ragdollDistance = 40
g_ragdollMinTime = 20

q_Renderer = 3
q_ShaderFX = 3
q_ShaderGeneral = 3
q_ShaderGlass = 3
q_ShaderHDR = 3
q_ShaderIce = 3
q_ShaderMetal = 3
q_ShaderPostProcess = 3
q_ShaderShadow = 3
q_ShaderSky = 3
q_ShaderTerrain = 3
q_ShaderVegetation = 3
q_ShaderWater = 3

e_vegetation_sprites_distance_ratio = 1.5


Granted I've never had to do any of this stuff just to play a game but I don't shy away from learning something new that's tech savy knowledge is power! I guess the only other questions I have are as follows....
Is there anyway to make the light shine threw the trees and make the water look more real? I'm not seeing the sun ray effects or water effects. I'm also not seeing the rocks look textured unless I've done something wrong with the settings other then what I was directed to do.
__________________
Case: HP Blackbird 002
PSU: Topower 1500W
Mobo: ASUS Striker Extreme II 790i Ultra
CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770 Quad 3.8GHz LCi
RAM: Corsair 4GB DDR3 1800 (PC3 14400)
GPU: 3 X EVGA GTX 280 FTW Edition TRI-SLI
HDD: 3 X 150GB WD Raptor-X
HDD: 1 - 500GB Seagate Barracuda
HDD: 1 - 640GB WD Caviar SE
DVD: 2 X Ultra Slim 20X IDE DVD/CD Writer
SPU: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty PCI-Express
LG Super Multi Blu-ray RW/HDDVD: GGW-H20L
Display: Dell UltraSharp 30" LCD
Gateway XHD3000 Black 30" LCD
Windows Vista Ultimate Edition x64 SP1
Digital_Trans is offline   Reply With Quote
Old 11-26-07, 07:10 PM   #2
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Actually Gaco's 1.1 config should have most of the "very high" effects like the sun/moon light rays which only appear when a structure or tree is in the same direction with the sun/moon and the "very high" water effects are in it as well.

The easiest way to test it out is to just start it in DX10 with all settings on "very high" and compare it and if you have done it right you should see very little difference other than the framerate that is.

Responsible for DX10 "veryhigh" water waves:
e_water_ocean_fft = 1
e_water_tesselation_amount = 10

Responsible for sunrays visible once objects are in the line towards the sun:
r_sunshafts = 1

By the way, once you start the game in 64-bit, you don't need this line:
r_TexturesStreaming=0

Texture streaming is disabled by default once the game is launched in 64-bit.
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 11-26-07, 08:07 PM   #3
Digital_Trans
 
Digital_Trans's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Sin City
Posts: 2,796
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Where can I redown Gaco's 1.1 config please? I need to use those again!!!! Also when ever I run the game at 1920x1200 I get a widescreen black bar on the top and bottom of the screen anyway to get rid of that?

Quote:
Originally Posted by agentkay
Actually Gaco's 1.1 config should have most of the "very high" effects like the sun/moon light rays which only appear when a structure or tree is in the same direction with the sun/moon and the "very high" water effects are in it as well.

The easiest way to test it out is to just start it in DX10 with all settings on "very high" and compare it and if you have done it right you should see very little difference other than the framerate that is.

Responsible for DX10 "veryhigh" water waves:
e_water_ocean_fft = 1
e_water_tesselation_amount = 10

Responsible for sunrays visible once objects are in the line towards the sun:
r_sunshafts = 1


By the way, once you start the game in 64-bit, you don't need this line:
r_TexturesStreaming=0

Texture streaming is disabled by default once the game is launched in 64-bit.
__________________
Case: HP Blackbird 002
PSU: Topower 1500W
Mobo: ASUS Striker Extreme II 790i Ultra
CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770 Quad 3.8GHz LCi
RAM: Corsair 4GB DDR3 1800 (PC3 14400)
GPU: 3 X EVGA GTX 280 FTW Edition TRI-SLI
HDD: 3 X 150GB WD Raptor-X
HDD: 1 - 500GB Seagate Barracuda
HDD: 1 - 640GB WD Caviar SE
DVD: 2 X Ultra Slim 20X IDE DVD/CD Writer
SPU: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty PCI-Express
LG Super Multi Blu-ray RW/HDDVD: GGW-H20L
Display: Dell UltraSharp 30" LCD
Gateway XHD3000 Black 30" LCD
Windows Vista Ultimate Edition x64 SP1
Digital_Trans is offline   Reply With Quote
Old 11-26-07, 08:24 PM   #4
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Gaco's 1.01 config:

http://www.nvnews.net/vbulletin/show...5&postcount=60

If you mean black bars on top and bottom during the cutscenes, thats normal and they can't be removed but the actual gameplay shouldn't have any black bars at 1920x1200 because that 16:10 resolution is natively supported.
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 11-26-07, 08:44 PM   #5
Digital_Trans
 
Digital_Trans's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Sin City
Posts: 2,796
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Quote:
Originally Posted by agentkay
Gaco's 1.01 config:

http://www.nvnews.net/vbulletin/show...5&postcount=60

If you mean black bars on top and bottom during the cutscenes, thats normal and they can't be removed but the actual gameplay shouldn't have any black bars at 1920x1200 because that 16:10 resolution is natively supported.


I'm getting black bars during game play! while running at 1920x1200
__________________
Case: HP Blackbird 002
PSU: Topower 1500W
Mobo: ASUS Striker Extreme II 790i Ultra
CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770 Quad 3.8GHz LCi
RAM: Corsair 4GB DDR3 1800 (PC3 14400)
GPU: 3 X EVGA GTX 280 FTW Edition TRI-SLI
HDD: 3 X 150GB WD Raptor-X
HDD: 1 - 500GB Seagate Barracuda
HDD: 1 - 640GB WD Caviar SE
DVD: 2 X Ultra Slim 20X IDE DVD/CD Writer
SPU: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty PCI-Express
LG Super Multi Blu-ray RW/HDDVD: GGW-H20L
Display: Dell UltraSharp 30" LCD
Gateway XHD3000 Black 30" LCD
Windows Vista Ultimate Edition x64 SP1
Digital_Trans is offline   Reply With Quote
Old 11-26-07, 08:51 PM   #6
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Strange stuff, try to check who does the scaling (the display, the card, or centered etc.) in the Nvidia driver and default should be "display" IIRC. You can also force a resolution by adding this to your shortcut:

Crysis.exe +r_Width=1920 +r_Height=1200
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 11-26-07, 09:18 PM   #7
Digital_Trans
 
Digital_Trans's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Sin City
Posts: 2,796
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Quote:
Originally Posted by agentkay
Strange stuff, try to check who does the scaling (the display, the card, or centered etc.) in the Nvidia driver and default should be "display" IIRC. You can also force a resolution by adding this to your shortcut:

Crysis.exe +r_Width=1920 +r_Height=1200

Okay, got it fixed mate! Man this looks sweet!

All I did was add Gaco's 1.1 config file I'm still running in Directx 10 LOL!
Yahoo! bad ass settings great job!
__________________
Case: HP Blackbird 002
PSU: Topower 1500W
Mobo: ASUS Striker Extreme II 790i Ultra
CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770 Quad 3.8GHz LCi
RAM: Corsair 4GB DDR3 1800 (PC3 14400)
GPU: 3 X EVGA GTX 280 FTW Edition TRI-SLI
HDD: 3 X 150GB WD Raptor-X
HDD: 1 - 500GB Seagate Barracuda
HDD: 1 - 640GB WD Caviar SE
DVD: 2 X Ultra Slim 20X IDE DVD/CD Writer
SPU: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty PCI-Express
LG Super Multi Blu-ray RW/HDDVD: GGW-H20L
Display: Dell UltraSharp 30" LCD
Gateway XHD3000 Black 30" LCD
Windows Vista Ultimate Edition x64 SP1
Digital_Trans is offline   Reply With Quote
Old 11-26-07, 09:59 PM   #8
Digital_Trans
 
Digital_Trans's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Sin City
Posts: 2,796
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Okay, the last thing I need to know before moving on is how should I setup the graphic settings? I'll stay at 1920 X 1200 with 0AA But if you know of the settings for medium or high or higher let me know which has been the best known settings so far everyone with a high-end system like mine.
__________________
Case: HP Blackbird 002
PSU: Topower 1500W
Mobo: ASUS Striker Extreme II 790i Ultra
CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770 Quad 3.8GHz LCi
RAM: Corsair 4GB DDR3 1800 (PC3 14400)
GPU: 3 X EVGA GTX 280 FTW Edition TRI-SLI
HDD: 3 X 150GB WD Raptor-X
HDD: 1 - 500GB Seagate Barracuda
HDD: 1 - 640GB WD Caviar SE
DVD: 2 X Ultra Slim 20X IDE DVD/CD Writer
SPU: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty PCI-Express
LG Super Multi Blu-ray RW/HDDVD: GGW-H20L
Display: Dell UltraSharp 30" LCD
Gateway XHD3000 Black 30" LCD
Windows Vista Ultimate Edition x64 SP1
Digital_Trans is offline   Reply With Quote

Old 11-26-07, 10:25 PM   #9
Digital_Trans
 
Digital_Trans's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Sin City
Posts: 2,796
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

What do you have you're Crysis settings under in Advanced options?

Do you have a preferred listing of those settings please? I want to play tonight so please reply back a/sap cause this is going to be cool once you give me the heads up on the graphic settings under advanced options...thank you!
__________________
Case: HP Blackbird 002
PSU: Topower 1500W
Mobo: ASUS Striker Extreme II 790i Ultra
CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770 Quad 3.8GHz LCi
RAM: Corsair 4GB DDR3 1800 (PC3 14400)
GPU: 3 X EVGA GTX 280 FTW Edition TRI-SLI
HDD: 3 X 150GB WD Raptor-X
HDD: 1 - 500GB Seagate Barracuda
HDD: 1 - 640GB WD Caviar SE
DVD: 2 X Ultra Slim 20X IDE DVD/CD Writer
SPU: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty PCI-Express
LG Super Multi Blu-ray RW/HDDVD: GGW-H20L
Display: Dell UltraSharp 30" LCD
Gateway XHD3000 Black 30" LCD
Windows Vista Ultimate Edition x64 SP1
Digital_Trans is offline   Reply With Quote
Old 11-26-07, 10:32 PM   #10
hell_of_doom227
Registered User
 
hell_of_doom227's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 1,387
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

I just finished first mission and uninstalled the game. I don't want to be a beta tester for crappy coded game. No thanks.
Let's go back to Barker's Jericho...
__________________
System: eVGA x58SLI x16 4Way Classified, Intel Six Core i7 X980@4.00Ghz, 6Gb GSkill DDR3-1600, Tri Crossfire 3xATI Radeon 5870 1Gb, Raid1 - 2xSSD Intel 80Gb X-25M, Raid0 - 2xHDD Samsung 2Tb, Raid1 - 2xHDD Samsung 1Tb, LG Blue-Ray/HD-DVD Player, Silverstone 1100W PSU, Intel Stock Cooler (New One), Thermaltake Xaser VI, LG 27" LCD, Logitech Keyboard G15, G5 Logitech Mouse
OS: Windows 7 x64

35708 - 3DMark Vantage
http://service.futuremark.com/compare?3dmv=2109601
hell_of_doom227 is offline   Reply With Quote
Old 11-26-07, 10:35 PM   #11
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Quote:
Originally Posted by hell_of_doom227
I just finished first mission and uninstalled the game. I don't want to be a beta tester for crappy coded game. No thanks.
Let's go back to Barker's Jericho...
I didn't experience a single a bug in Crysis.
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 11-27-07, 06:29 AM   #12
Lfctony
Registered User
 
Lfctony's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Larnaca, Cyprus
Posts: 4,152
Default Re: I finally got Crysis to run in directx 9 on Vista x64 but questions remain?

Quote:
Originally Posted by hell_of_doom227
I just finished first mission and uninstalled the game. I don't want to be a beta tester for crappy coded game. No thanks.
Let's go back to Barker's Jericho...
Bhawawahahahahahaahaha!!!
__________________
Fafnir: Intel Core 2 Quad 6600@3.2Ghz|eVGA 780i SLI|PNY GTX480 |Kingston DDR667 4096MB|WD Black Caviar 500GB|Seagate SATA 250GB|Seagate SATA 200GB| Seagate SATA 160GB|OptiArc AD-7173S DVDRW|Nec 3351 DVDRW|Creative X-FI XM|LG Flatron W2261V|Logitech X-530|Thermaltake Armor|Amptac 850W SLI PSU|Logitech G9 Mouse|Xigmatek HDT S-1283 CPU Cooler|Windows 7/FW 257.21

PS2 - Wii - Xbox - Xbox360 - PSP - GC - PS3 Owner

Boycott Starforce...

Quis Custodiet Ipsos Custodes?
Lfctony is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Crysis 3 preview News Gaming Headlines 0 06-16-12 07:20 AM
Why Windows 8 could be the next Vista News Archived News Items 0 06-15-12 10:30 AM

All times are GMT -5. The time now is 10:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.