Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 04-15-06, 12:42 PM   #1
fabiom
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Default how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

hi,

Every time i try to run nvidia-settings, i get the following errors:

ERROR: NV-CONTROL extension not found on this Display.


ERROR: Unable to determine number of NVIDIA GPUs on ':0.0'.


ERROR: Unable to determine number of NVIDIA Frame Lock Devices on ':0.0'.

So I can't adjust brightness, contrast, etc on nvidia-settings. Any help?

I have a 6600gt and I'm running Ubuntu 5.1 and the 8756 nvidia driver.

thanks
fabiom is offline   Reply With Quote
Old 04-15-06, 12:52 PM   #2
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

I suspect that you're not using the nvidia X driver. Please generate and post an nvidia-bug-report.log

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 04-15-06, 02:09 PM   #3
fabiom
Registered User
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 3
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

thanks. i looked at the log file, and i found this:
(EE) Failed to initialize GLX extension (Compatible NVIDIA X driver not found)

is this the problem? if so, how can i solve it?

and the log file is to big to post or attach here.
fabiom is offline   Reply With Quote
Old 04-15-06, 02:31 PM   #4
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

You can zip the log to post it here. You might try (re)installing the driver first to see if that helps at all.

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 05-23-06, 04:13 PM   #5
DapperChap
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 3
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

Hi,
I'm seeing the similar issues as fablom.
I, too, have a 6600GT card. I have a AMD Athlon 64 X2 4400+ and I am running a 32bit (K7) SMP kernel.

I had no issues when using Breezy (5.10)

I recently upgraded my Ubuntu installation to Dapper (6.06 I believe) in order to check out the compiz extensions (wonderful wobbly windows, etc.). That is when the issues arose.

1. Quake 4 would fail to load (seg. fault) just after a listing of the GL capabilities,
Code:
...using GL_ARB_texture_cube_map
...using GL_ARB_texture_env_dot3
...using GL_ARB_texture_env_add
...using GL_ARB_texture_non_power_of_two
...using GL_NV_blend_square
X..GL_ARB_texture_compression not found
signal caught: Segmentation fault
si_code 1
Trying to exit gracefully..
2. I noticed that I could open the nvidia-settings dialog. The attached screenshot is what I see. There is also (for completeness) text output on the console.
Code:
$ nvidia-settings

ERROR: NV-CONTROL extension not found on this Display.


ERROR: Unable to determine number of NVIDIA GPUs on ':0.0'.


ERROR: Unable to determine number of NVIDIA Frame Lock Devices on ':0.0'.

In my case, I have no errors in the xorg log file. However, the log file being written to is called Xorg.93.log which seems a little odd as I thought that the number on the log file would refer to the display (When I open a shell window, DISPLAY is ':0.0').

Perhaps it is a conflict between what is needed for compiz to work and the other GL stuff?

I'm going try reenabling the nvidia-settings package (which will remove the nvidia-glx package) to see what effect it has.

Cheers,
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot-NVIDIA X Server Settings.png
Views:	821
Size:	48.2 KB
ID:	18265  
DapperChap is offline   Reply With Quote
Old 05-23-06, 04:34 PM   #6
netllama
NVIDIA Corporation
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 8,763
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

The most likely reason for getting this error is not using the nvidia X driver. As I've already requested earlier, I'll need to see a bug report to diagnose this further.

Thanks,
Lonni
netllama is offline   Reply With Quote
Old 05-23-06, 04:47 PM   #7
DapperChap
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 3
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

Ok,

I did the following:
1. Installed nvidia-settings - which removed nvidia-glx (sudo apt-get install nvidia-settings).
2. Shutdown the X server (ctrl-alt-backspace).
3. gdm tried to restart the xserver and failed - nvidia module not found - doh!
4. Reinstlalled the nvidia-glx driver (sudo apt-get install nvidia-glx).
5. Logged in to the terminal
6. Stopped gdm (sudo /etc/init.d/gdm stop).
7. Started the X server by hand (startx)

And, lo, I can now run nvidia-settings (Quake 4 too!).

As a test I shut down the X server again and restarted gdm (sudo /etc/init.d/gdm start).
Back to the problems with nvidia-settings and quake 4 - maybe it is to do with that display :93.0 - I don't know.

So, I expect that it is the change that were made to get compiz working in gnome that is hurting nvidia-settings.

I'll look into it a bit more a little later. I'd like to have wobbly windows and working nvidia-settings at the same time.

Anyone have any ideas how to approach this?

Cheers,
DapperChap is offline   Reply With Quote
Old 05-23-06, 04:53 PM   #8
DapperChap
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 3
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

Hi Lonni,

I've attached the log generated by 'sudo nvidia-bug-report.sh'
Sorry for not putting this up earlier.

Cheers,
Attached Files
File Type: log nvidia-bug-report.log (84.4 KB, 548 views)
DapperChap is offline   Reply With Quote

Old 06-07-06, 06:57 AM   #9
zlibre
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 3
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

HI !!!,

I have the same problem, i'm not a help seeying this, but i'm shure thats is a very important bug in the installation of the nvidia driver in Ubuntu dapper (nvidia-glx).

I would like resolve this, help!!

thanxs!!!

PD: Sorry for my english!!

zlibre@gmail.com
zlibre is offline   Reply With Quote
Old 06-07-06, 07:19 AM   #10
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

@DapperChap: `nvidia-settings` will not be able to communicate with the NVIDIA X driver if you're using XGL/`compiz`.

@zlibre: please generate and attach an nvidia-bug-report.log file (see http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=46678).
zander is offline   Reply With Quote
Old 06-08-06, 09:36 AM   #11
zlibre
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 3
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

It's true... thanxs!!

now works!!! ashhhh i'm an asshole.

thanxs!!

It's a great forum.

thanxs!!!
Attached Files
File Type: log nvidia-bug-report.log (65.6 KB, 503 views)

Last edited by zlibre; 06-08-06 at 09:59 AM.
zlibre is offline   Reply With Quote
Old 06-11-06, 07:17 PM   #12
LonnieTC
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 1
Default Re: how can i solve this? NV-CONTROL extension not found on this Display.

greetings all,

I am new to this forum, but came across this posting while looking to see how to resolve a problem that I have with my nVidia GeForce 5200 card on a Linux Fedora Core 5 machine running Xgl & Compiz.

It appears that if I am running the standard x11 server then I can change things like the brightness, etc... through the nv-settings.

but, if I switch into Xgl & Compiz server then I can no longer change the settings even though the drivers appear to be working but things are very dark and I need to adjust the brightness.

Is there anything that can be done to fix this?

I have the latest nvidia drivers as well.

Cheers,
Lonnie
LonnieTC is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
X Failed to load NVdriver c00lr4c3r NVIDIA Linux 13 10-22-02 01:44 PM
Glx mrbig1344 NVIDIA Linux 7 09-30-02 06:45 AM
Error messages... HELP!!!! Imperito NVIDIA Linux 3 09-24-02 10:46 PM
GForce drivers installed...but dont work tomfullery NVIDIA Linux 6 09-22-02 08:23 AM
Need help to get the X to work on my Acer TravelMate 630 knchee NVIDIA Linux 16 09-19-02 10:16 PM

All times are GMT -5. The time now is 10:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.