Go Back   nV News Forums > Software Forums > Gaming Central > Crysis

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 12-28-07, 11:59 PM   #1
Digital_Trans
 
Digital_Trans's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Sin City
Posts: 2,796
Default Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista?

I've been using Gaco's Retail_Tweak_Config_v1.0 which seems to be doing a great job so far on Windows Vista x64. It's been even far more better now that I have NVIDIA SLI again. I just had more burning questions to ask.
Is there away to make Crysis in Windows Vista x64 better then what Gaco's retail tweak config file has done so far? The game has been out for more then a month so I was just wondering if there's been anything new to bring to the table with tweaking Crysis graphics out.
__________________
Case: HP Blackbird 002
PSU: Topower 1500W
Mobo: ASUS Striker Extreme II 790i Ultra
CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770 Quad 3.8GHz LCi
RAM: Corsair 4GB DDR3 1800 (PC3 14400)
GPU: 3 X EVGA GTX 280 FTW Edition TRI-SLI
HDD: 3 X 150GB WD Raptor-X
HDD: 1 - 500GB Seagate Barracuda
HDD: 1 - 640GB WD Caviar SE
DVD: 2 X Ultra Slim 20X IDE DVD/CD Writer
SPU: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty PCI-Express
LG Super Multi Blu-ray RW/HDDVD: GGW-H20L
Display: Dell UltraSharp 30" LCD
Gateway XHD3000 Black 30" LCD
Windows Vista Ultimate Edition x64 SP1
Digital_Trans is offline   Reply With Quote
Old 12-29-07, 12:12 AM   #2
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista

I would say some LOD tweaks are a good way to start to improve the draw distance of some objects a little.

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=104498

Here is a list of some of the cvars that you can modify above "very high" values.



The first things that I'd change are the light beams to "300" and the shadow resolution to "2048". You can do a lot more as you can see in that list.
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 12-29-07, 12:16 AM   #3
m3dude
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 1,138
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista

lol, changing shadows to 2048, say goodbye to performance, even with sli. and u have a 30 inch monitor? no way in hell
m3dude is offline   Reply With Quote
Old 12-29-07, 01:10 PM   #4
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista

Yes the performance hit of 2048x2048 shadow textures is soooo huge and even much larger on computers with SLI. It makes the game unplayable.... totally.

Gaco's 1.01 cfg with motion blur and regular "high" shadows (default) - 28.4 fps



Gaco's 1.01 cfg with motion blur and "high" shadows but with 2048x2048 shadow textures (e_shadows_max_texture_size=2048) - 26.2 fps

__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 12-29-07, 01:23 PM   #5
Revs
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: UK
Posts: 6,365
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista?

Running on 'very high' shadows here, no probs
Revs is offline   Reply With Quote
Old 12-29-07, 01:39 PM   #6
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista

Just for the sake of information:

The default shadow texture resolution in high and very high is the same at 1024x1024. "Very high" has a more detailed shadow blur effect, increased shadow LOD, and disabled sun shadow map cache.

"Very high" shadows are also using the Geometry shader unit to generatate the shadow maps but I didn't run any tests if it actually increases the efficiency how the shadows are rendered.
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 12-29-07, 04:15 PM   #7
Nanosuitguy
call me Nano
 
Nanosuitguy's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 517
Send a message via MSN to Nanosuitguy
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista

Quote:
Originally Posted by m3dude
lol, changing shadows to 2048, say goodbye to performance, even with sli. and u have a 3 inch monitor? no way in hell
Hes right, for once in a history. Shadows on 2048 will cost performance for sure, especially on ATI cards.Also increasing lightbeams to 300 cost more performance. Cant you read that this guy is after more performance? not more eye candy. I tried Cago's config but it didnt give me any better performance than running without cfgs on everything veryhigh. Basically i only got texturestreaming with his config. However i found a custom tweak on the net that gave me about a 10+ fps increase. And it still all those veryhigh settings remains.


Take a look, its worth trying out;

con_restricted = 0
sys_spec_GameEffects = 3
sys_spec_ObjectDetail = 3
sys_spec_Particles = 3
sys_spec_Physics = 3
sys_spec_PostProcessing = 3
sys_spec_Shading = 3
sys_spec_Shadows = 3
sys_spec_Sound = 4
sys_spec_Texture = 3
sys_spec_VolumetricEffects = 3
sys_spec_Water = 3
sys_budget_videomem = 512
sys_budget_sysmem = 2048
sys_physics_CPU = 0

r_MultiGPU = 0

r_TerrainAO_FadeDist=1
r_TexturesStreaming=0
r_TexAtlasSize=2048

r_Flares = 1
r_Coronas = 1
r_UseEdgeAA = 1
r_sunshafts = 1
r_colorgrading = 1
r_UsePom = 0
r_Beams = 3
r_BeamsDistFactor = 0.02
r_BeamsMaxSlices = 175
r_MotionBlur = 4
r_DepthOfField = 2
r_WaterGodRays = 1

e_water_ocean_fft = 1
e_water_tesselation_amount = 10
e_obj_quality=4
e_view_dist_ratio_vegetation = 45
e_view_dist_ratio = 60
e_view_dist_ratio_detail = 30
e_detail_materials_view_dist_xy = 4096
e_detail_materials_view_dist_z = 256
e_particles_lod=0.7
e_vegetation_min_size=1.5
e_gsm_lods_num=4
e_shadows_from_terrain_in_all_lods=0
e_shadows_max_texture_size=1024
e_vegetation_sprites_distance_ratio=1.2
e_lods = 1

es_OnDemandPhysics = 1
s_MaxChannels = 24
g_battleDust_enable = 1

q_ShaderGeneral=3
q_ShaderMetal=3
q_ShaderGlass=2
q_ShaderVegetation=3
q_ShaderIce=3
q_ShaderTerrain=3
q_ShaderShadow=3
q_ShaderFX=3
q_ShaderPostProcess=3
q_ShaderHDR=3
q_ShaderSky=2
q_Renderer=3
Nanosuitguy is offline   Reply With Quote
Old 12-29-07, 07:57 PM   #8
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista

Quote:
Originally Posted by Nanosuitguy
Hes right, for once in a history. Shadows on 2048 will cost performance for sure, especially on ATI cards.Also increasing lightbeams to 300 cost more performance. Cant you read that this guy is after more performance? not more eye candy. I tried Cago's config but it didnt give me any better performance than running without cfgs on everything veryhigh. Basically i only got texturestreaming with his config. However i found a custom tweak on the net that gave me about a 10+ fps increase. And it still all those veryhigh settings remains.
I never said that it wouldn't cost performance. Digital_Trans wanted to know if there are ways to get more eye candy and yes there are and I responded accordingly. It is common sense that settings above "very high" will cost some performance but certain people shouldn't act like they turn the game into a slideshow.

Thanks for the new config, I'll give a try (but probably enable POM and change motion blur back to 1)
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote

Old 12-29-07, 08:38 PM   #9
Nanosuitguy
call me Nano
 
Nanosuitguy's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 517
Send a message via MSN to Nanosuitguy
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista

Actually this is what he says;
Quote:
Originally Posted by Digital_Trans
Is there away to make Crysis in Windows Vista x64 better then what Gaco's retail tweak config file has done so far?
He only ask for ways to make it better. Better can mean both better quality or better performance. I guess he need both, or am i wrong? Anyway, in my config i kept the veryhigh settings for good visuals and tweaked some other things.. result was a 7 - 10 fps increase witch give me an average fps of around 30 with drops to 25.. And it feels rather smooth and definately playable. Cant wait for the new patch...


POM is no good agentkay, it cost around 5 fps and it only looks good closeup. Near distant and distant grounds get blurry because the texture lockup used with POM doesn't support AF, it will look bad. So i suggest you go for more performance and better textures and disable POM. Besides even without POM the textures sill have regular bumpmapping. Do what fits you best with motionblur and stuff. I personally like it when the mountains and distance are blurred slightly. It looks better.
Nanosuitguy is offline   Reply With Quote
Old 12-29-07, 09:23 PM   #10
agentkay
Registered User
 
agentkay's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe
Posts: 3,866
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista

True that, "better" can mean both performance or visual. I know its a shame that AF doesn't work perfectly with POM but personally I do like it. I played the levels quite a few times without POM and with 16AF but usually I enable POM back again because I miss it. The DoF that slightly blurrs the distant mountains is very nice though!

It is a good config and nicely balanced!
__________________

Intel I7-920 aircooled by Prolimatech Megahalems @ 3.8Ghz (200x19) | Gigabyte GA-X58-UD3R | OCZ Platinum 3x2GB DDR3-1600 RAM (7-7-7-24) @ 1600 | Gainward GTX 480 | WD Raptor 74GB + 150GB + Samsung 1TB | Soundblaster X-Fi Platinum | Corsair AX850 Gold | Coolermaster Stacker 830 silver | Logitech Z-5500 Digital 5.1 | Logitech G15 keyboard | Logitech G25 Racing Wheel | Sharp LC-46 XL1E (gaming and work)
F CliffyB.
agentkay is offline   Reply With Quote
Old 12-29-07, 09:28 PM   #11
Nanosuitguy
call me Nano
 
Nanosuitguy's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 517
Send a message via MSN to Nanosuitguy
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista

Am glad you liked it! Tell me, how much fps increase did you get from my cfg than from Gaco's or from stock veryhigh settings?

If u dont know, can you measure please?

Also try to compare visual difference
Nanosuitguy is offline   Reply With Quote
Old 12-30-07, 12:58 PM   #12
Digital_Trans
 
Digital_Trans's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Sin City
Posts: 2,796
Default Re: Tweaking Crysis with Gaco Retail_Tweak_Config_v1.0 Can it get any better on Vista?

I'm after good visuals and tweaked performance. What do I need to do in order to achieve this?
__________________
Case: HP Blackbird 002
PSU: Topower 1500W
Mobo: ASUS Striker Extreme II 790i Ultra
CPU: Intel Core 2 Extreme QX9770 Quad 3.8GHz LCi
RAM: Corsair 4GB DDR3 1800 (PC3 14400)
GPU: 3 X EVGA GTX 280 FTW Edition TRI-SLI
HDD: 3 X 150GB WD Raptor-X
HDD: 1 - 500GB Seagate Barracuda
HDD: 1 - 640GB WD Caviar SE
DVD: 2 X Ultra Slim 20X IDE DVD/CD Writer
SPU: Creative X-Fi Titanium Fatal1ty PCI-Express
LG Super Multi Blu-ray RW/HDDVD: GGW-H20L
Display: Dell UltraSharp 30" LCD
Gateway XHD3000 Black 30" LCD
Windows Vista Ultimate Edition x64 SP1
Digital_Trans is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Crysis 3 preview News Gaming Headlines 0 06-16-12 07:20 AM
Why Windows 8 could be the next Vista News Archived News Items 0 06-15-12 10:30 AM
Like XP or Vista: how will businesses treat Windows 8? News Archived News Items 0 06-06-12 09:10 AM
Crysis 3 E3 trailer features Psycho, Prophet, slow-mo nano bow News Archived News Items 0 06-05-12 07:00 AM
Now Available - Crysis 2 Maximum Edition News Archived News Items 0 05-29-12 05:30 PM

All times are GMT -5. The time now is 09:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.