Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Benchmarking And Overclocking

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 03-05-08, 08:42 PM   #1
Zapablast05
ZapaFAILmaster of Merwang
 
Zapablast05's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Carson, CA
Posts: 3,133
Send a message via AIM to Zapablast05
Exclamation No OC is being applied

Well I finally put my new rig together, Q6600 G0, 4GB Dominator RAM, it's all in the sig. So, I pop it all in there (not literally) and fire it up (not literally again) put the BIOS settings how it should be, onboard audio disabled, etc. I installed everything, the video driver, chipset driver, all that good stuff. I check my WEI and it's at 5.9 straight down the board, but my RAM is 5.3 (my HDD is 5.2, but I don't worry about that) and it's Dominator CL4 RAM. I downloaded CPU-Z and it shows my RAM's timings all ****ed up. So I jump into the BIOS and fiddle around with things. I change the Cas Latency to 4 and it wont boot.......I flash the CMOS settings and go in again. It turns out that no altered RAM timing will apply. That's one problem

Now, my other problem is that the CPU won't overclock. I set the settings in the BIOS as well, it POSTS but when I check CPU-Z, it's stock 2.4GHz. I use that D.O.T. setting and it POSTS but it's still stock. No overclock is being applied at all. What could be the problem. Specs in the sig.

-Zapa
__________________

Xbox Live: Zapablast05 click!|3DMark06: 17,001|
PSN: Zapablast05
Originally Posted by crainger: "Come meet my son Zapablast05"
Originally Posted by crainger: A truck wont get the pussy zapa has become accustomed to.
Originally Posted by CaptNKILL: In fact, I measure years in BC and AC (before Camp0rz and after Camp0rz).
I don't want to get you drunk, but, ah, that's a very fine Chardonnay you're not drinking.
Zapablast05 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-08, 09:54 PM   #2
Amuro
Newtype Ace
 
Amuro's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hong Kong
Posts: 3,206
Default Re: No OC is being applied

Never owned a MSI board (all my motherboards have been ASUS), so I don't know their BIOS layout. Anyways, have you tried increasing the vdimm voltage? Stock is 1.8V but your memory needs 2.1V I believe. And what CPU settings have you changed? Make sure you disable enhanced C1E (halt state), SpeedStep, and all the spread spectrum settings. If there're any auto OC options, disable them.
__________________
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black | Intel Core i7-3960X @4.3Ghz | Asus Rampage IV Extreme | G.SKILL Ripjaws X 4 x 4GB @1866Mhz CL9 |eVGA GTX 690 Hydro Copper | Cruscial M4 512GB SATA III SSD | WD VelociRaptor 300GB | Samsung Spinpoint F1 HD103UJ 1TB | Pioneer BDR-205BK 12x Blu-ray Burner | Creative x-Fi Titanium Fatal1ty Sound Card | Corsair A1200 1200W PSU

Water cooled by Koolance ERM-3K3UC Cooling System
Amuro is offline   Reply With Quote
Old 03-05-08, 10:10 PM   #3
Zapablast05
ZapaFAILmaster of Merwang
 
Zapablast05's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Carson, CA
Posts: 3,133
Send a message via AIM to Zapablast05
Default Re: No OC is being applied

This is my very first Intel build, so I'm extremely noob at this. The only frequency I can increase is the RAM time and the FSB, but with the exception of the votage; given. Spread Spectrum is on, SpeedStep is off, and I have no clue what C1E is, but I'll try to get more info on that C1E thing.
__________________

Xbox Live: Zapablast05 click!|3DMark06: 17,001|
PSN: Zapablast05
Originally Posted by crainger: "Come meet my son Zapablast05"
Originally Posted by crainger: A truck wont get the pussy zapa has become accustomed to.
Originally Posted by CaptNKILL: In fact, I measure years in BC and AC (before Camp0rz and after Camp0rz).
I don't want to get you drunk, but, ah, that's a very fine Chardonnay you're not drinking.
Zapablast05 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-08, 11:33 PM   #4
Zapablast05
ZapaFAILmaster of Merwang
 
Zapablast05's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Carson, CA
Posts: 3,133
Send a message via AIM to Zapablast05
Default Re: No OC is being applied

Ok, I got it all good to go now. I have my processor at 2.65GHz and getting it higher. The only thing is that stupid WEI rates my RAM a 5.7 .
__________________

Xbox Live: Zapablast05 click!|3DMark06: 17,001|
PSN: Zapablast05
Originally Posted by crainger: "Come meet my son Zapablast05"
Originally Posted by crainger: A truck wont get the pussy zapa has become accustomed to.
Originally Posted by CaptNKILL: In fact, I measure years in BC and AC (before Camp0rz and after Camp0rz).
I don't want to get you drunk, but, ah, that's a very fine Chardonnay you're not drinking.
Zapablast05 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-08, 11:49 PM   #5
Amuro
Newtype Ace
 
Amuro's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hong Kong
Posts: 3,206
Default Re: No OC is being applied

If you OC to 3.0, I'm sure you'll get 5.9 for the RAM.
__________________
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black | Intel Core i7-3960X @4.3Ghz | Asus Rampage IV Extreme | G.SKILL Ripjaws X 4 x 4GB @1866Mhz CL9 |eVGA GTX 690 Hydro Copper | Cruscial M4 512GB SATA III SSD | WD VelociRaptor 300GB | Samsung Spinpoint F1 HD103UJ 1TB | Pioneer BDR-205BK 12x Blu-ray Burner | Creative x-Fi Titanium Fatal1ty Sound Card | Corsair A1200 1200W PSU

Water cooled by Koolance ERM-3K3UC Cooling System
Amuro is offline   Reply With Quote
Old 03-05-08, 11:51 PM   #6
Zapablast05
ZapaFAILmaster of Merwang
 
Zapablast05's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Carson, CA
Posts: 3,133
Send a message via AIM to Zapablast05
Default Re: No OC is being applied

But that's only if I have them linked, right? I have it unlinked right now. I'll try the RAM after I get a good speed on the CPU, then I'll post some benchies.
__________________

Xbox Live: Zapablast05 click!|3DMark06: 17,001|
PSN: Zapablast05
Originally Posted by crainger: "Come meet my son Zapablast05"
Originally Posted by crainger: A truck wont get the pussy zapa has become accustomed to.
Originally Posted by CaptNKILL: In fact, I measure years in BC and AC (before Camp0rz and after Camp0rz).
I don't want to get you drunk, but, ah, that's a very fine Chardonnay you're not drinking.
Zapablast05 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-08, 11:55 PM   #7
Amuro
Newtype Ace
 
Amuro's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hong Kong
Posts: 3,206
Default Re: No OC is being applied

I got 5.9 at stock CPU settings, memory unlinked.
__________________
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black | Intel Core i7-3960X @4.3Ghz | Asus Rampage IV Extreme | G.SKILL Ripjaws X 4 x 4GB @1866Mhz CL9 |eVGA GTX 690 Hydro Copper | Cruscial M4 512GB SATA III SSD | WD VelociRaptor 300GB | Samsung Spinpoint F1 HD103UJ 1TB | Pioneer BDR-205BK 12x Blu-ray Burner | Creative x-Fi Titanium Fatal1ty Sound Card | Corsair A1200 1200W PSU

Water cooled by Koolance ERM-3K3UC Cooling System
Amuro is offline   Reply With Quote
Old 03-06-08, 12:31 AM   #8
Zapablast05
ZapaFAILmaster of Merwang
 
Zapablast05's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Carson, CA
Posts: 3,133
Send a message via AIM to Zapablast05
Default Re: No OC is being applied

Quote:
Originally Posted by Amuro
I got 5.9 at stock CPU settings, memory unlinked.
Wtf? What are your timings? I have the tightest timings possible at CL4.
__________________

Xbox Live: Zapablast05 click!|3DMark06: 17,001|
PSN: Zapablast05
Originally Posted by crainger: "Come meet my son Zapablast05"
Originally Posted by crainger: A truck wont get the pussy zapa has become accustomed to.
Originally Posted by CaptNKILL: In fact, I measure years in BC and AC (before Camp0rz and after Camp0rz).
I don't want to get you drunk, but, ah, that's a very fine Chardonnay you're not drinking.
Zapablast05 is offline   Reply With Quote

Old 03-06-08, 12:47 AM   #9
SLippe
R.I.P. Babe Thread
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 12,387
Default Re: No OC is being applied

This is some good reading. For realz.

SLippe is offline   Reply With Quote
Old 03-06-08, 01:05 AM   #10
Zapablast05
ZapaFAILmaster of Merwang
 
Zapablast05's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Carson, CA
Posts: 3,133
Send a message via AIM to Zapablast05
Default Re: No OC is being applied

Quote:
Originally Posted by SLippe
This is some good reading. For realz.







Anyways, I got my CPU to 2.95GHz and now my WEI is 5.9 across the board except for my HDD. So far, I've been running pretty good. My highest 3DMark06 score with this rig is in my sig. That's the highest so far at 2.7Ghz, I'm about to run it again and I'm gonna OC my GPU's. Hopefully I can scrape off 15k.
__________________

Xbox Live: Zapablast05 click!|3DMark06: 17,001|
PSN: Zapablast05
Originally Posted by crainger: "Come meet my son Zapablast05"
Originally Posted by crainger: A truck wont get the pussy zapa has become accustomed to.
Originally Posted by CaptNKILL: In fact, I measure years in BC and AC (before Camp0rz and after Camp0rz).
I don't want to get you drunk, but, ah, that's a very fine Chardonnay you're not drinking.
Zapablast05 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-08, 01:16 AM   #11
SLippe
R.I.P. Babe Thread
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 12,387
Default Re: No OC is being applied

Hey, zapa, how are you benching your cpu overclocks for stability? I was serious about the reading.
SLippe is offline   Reply With Quote
Old 03-06-08, 01:19 AM   #12
Amuro
Newtype Ace
 
Amuro's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hong Kong
Posts: 3,206
Default Re: No OC is being applied

Quote:
Originally Posted by Zapablast05
Wtf? What are your timings? I have the tightest timings possible at CL4.
Regardless of timmings. Even my previous 4x1GB Corsair Dominator 1066 runing at 800, 5-5-5-15 gives me 5.9 with the QX9650 running at stock 3.0Ghz. However, with my old X6800 CPU, 680i mobo and the same memory running at 1066 5-5-5-15, I was only able to get 5.5 or 5.6 on the RAM. Not really sure why. Maybe the 750/780i memory controller is more efficient.
__________________
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black | Intel Core i7-3960X @4.3Ghz | Asus Rampage IV Extreme | G.SKILL Ripjaws X 4 x 4GB @1866Mhz CL9 |eVGA GTX 690 Hydro Copper | Cruscial M4 512GB SATA III SSD | WD VelociRaptor 300GB | Samsung Spinpoint F1 HD103UJ 1TB | Pioneer BDR-205BK 12x Blu-ray Burner | Creative x-Fi Titanium Fatal1ty Sound Card | Corsair A1200 1200W PSU

Water cooled by Koolance ERM-3K3UC Cooling System
Amuro is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.