Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 04-02-08, 09:45 AM   #1
LucidTaZ
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 6
Default 8600 GTS and 4GB of RAM (blank screen)

Hi,

First of all, here are my specs:
CPU: AMD64 X2 5600+
Memory: 4x 1GB Kingston
Graphics Card: nVidia GeForce 8600 GTS with 256MB memory.
OS: Ubuntu Linux 7.10 (Gutsy Gibbon)

Okay, this computer is brand new, and everything works perfectly in Windows, so I don't think it's a hardware problem. I installed the NVIDIA-Linux-x86_64-169.12 driver a few weeks ago when I still had 2GB of RAM. Everything worked back then. But when I installed 2GB RAM extra, my screen went blank right before the graphical login screen would appear. I also don't hear any sounds that I usually hear when the login screen appears. It still works in Windows.

So I thought maybe it's a bug in the driver. Can anyone help me please?
Attached Files
File Type: gz nvidia-bug-report.log.tar.gz (27.5 KB, 93 views)
LucidTaZ is offline   Reply With Quote
Old 04-02-08, 01:39 PM   #2
mlauss
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 43
Default Re: 8600 GTS and 4GB of RAM (blank screen)

according to the log you're using the "vesa" driver!
As root, open the file /etc/X11/xorg.conf in an editor, look for the line

Driver "vesa"

and replace "vesa" with "nvidia", then log off and on again.
mlauss is offline   Reply With Quote
Old 04-02-08, 02:30 PM   #3
pe1chl
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 1,026
Default Re: 8600 GTS and 4GB of RAM (blank screen)

There are known problems with using (nearly) 4GB of memory, try to use the search function.
pe1chl is offline   Reply With Quote
Old 04-02-08, 02:40 PM   #4
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: 8600 GTS and 4GB of RAM (blank screen)

Just to clarify, however: there are no known NVIDIA Linux graphics driver bugs with large memory configurations.
zander is offline   Reply With Quote
Old 04-02-08, 02:55 PM   #5
tec-buck
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 17
Default Re: 8600 GTS and 4GB of RAM (blank screen)

If you struggle with vi, as I do, you could add "linux 3" as an argument to the boot loader. This makes the system bootup to init 3. After that I would run the nvidia-xconfig command and let let it configure your xorg file. Reboot or run startx.
tec-buck is offline   Reply With Quote
Old 04-02-08, 07:00 PM   #6
LucidTaZ
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 6
Default Re: 8600 GTS and 4GB of RAM (blank screen)

Quote:
Originally Posted by mlauss
according to the log you're using the "vesa" driver!
As root, open the file /etc/X11/xorg.conf in an editor, look for the line

Driver "vesa"

and replace "vesa" with "nvidia", then log off and on again.
I could not log on when using the nvidia driver. The screen would be black and I couldn't access the other terminals.

This log file was made with recovery mode bootup.

As for the other replies: thanks, I will look into it later when I have more time.
LucidTaZ is offline   Reply With Quote
Old 04-03-08, 05:12 AM   #7
LucidTaZ
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 6
Default Re: 8600 GTS and 4GB of RAM (blank screen)

Updating my motherboard BIOS solved this problem.
LucidTaZ is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.