Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 04-09-08, 07:31 AM   #1
metalelf0
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 4
Unhappy MCP73 Ethernet under Ubuntu Hardy is dead?

Hallo,

i just installed Ubuntu Hardy on a Packard Bell Imax x8030 desktop. The ethernet device uses the chipset MCP73 from Nvidia. The device is correctly seen from the system, however it generates no traffic, is unable to ping anything - is dead. It doesn't ever increment the TX packets or error counters, so actually nothing goes in or out of this controller. I checked with modprobe to see if the nforcedeth module was loaded and it was, so I`ve no clue on how to get this to work.

I'm using kernel 2.6.24-12-generic. Should I compile something manually? Or just wait for ubuntu programmers to fix this?

Thanks everybody! Andrea
metalelf0 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-08, 08:22 AM   #2
Tub
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 95
Default Re: MCP73 Ethernet under Ubuntu Hardy is dead?

In my experience, the appearance of an ethX-device means that the drivers are fine. Are you sure your network setting (IP etc) are correct? What's the output of
Code:
ifconfig eth0
(or whatever device it is)?
Does
Code:
dmesg
or
dmesg | grep -i forcedeth
give you any hints?
Tub is offline   Reply With Quote
Old 04-09-08, 08:37 AM   #3
metalelf0
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 4
Default Re: MCP73 Ethernet under Ubuntu Hardy is dead?

Here you are:

Code:
$ ifconfig eth0
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:40:ca:a1:85:4e  
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000 
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)
          Interrupt:219 Base address:0xa000
Code:
$ dmesg | grep -i forcedeth
[   40.955646] forcedeth: Reverse Engineered nForce ethernet driver. Version 0.61.
[   41.475040] forcedeth 0000:00:0f.0: ifname eth0, PHY OUI 0x20 @ 1, addr 00:40:ca:a1:85:4e
[   41.475043] forcedeth 0000:00:0f.0: highdma pwrctl mgmt timirq lnktim msi desc-v3
metalelf0 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-08, 09:17 AM   #4
Tub
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 95
Default Re: MCP73 Ethernet under Ubuntu Hardy is dead?

Your ethernet device is neither RUNNING, nor does it have an IP address. It needs both to transmit data.

Uh, is your cable plugged in? Are the green LEDs on NIC and switch on?
Tub is offline   Reply With Quote
Old 04-09-08, 09:50 AM   #5
metalelf0
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 4
Default Re: MCP73 Ethernet under Ubuntu Hardy is dead?

Yeah, cable is plugged of course, however I can't get any activity on the card, nor the leds light up on the card or on the router lan port. However router works fine with other pcs connected over lan. ifconfig eth0 up doesn't help either.

EDIT: I also manually assigned an ip, of the same range of the router one - but nothing.
metalelf0 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-08, 10:06 AM   #6
metalelf0
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 4
Question Re: MCP73 Ethernet under Ubuntu Hardy is dead?

I noticed some more things. Running dmesg | grep eth0 shows an interesting message:

Code:
eth0: no link during initialization
ADDRCONF(NETDEV_UP): link is not ready
Also, I noticed that the unsuccessful pings increment the values on the local loopback interface counters... :/
metalelf0 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.