Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > CPUs, Motherboards And Memory

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 05-12-08, 02:34 PM   #1
_Inferno_
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 24
Default Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

Specifically the Asus M2N-MX SE. After loading SP3 from windows update, the OS fails to boot freezing on MUP.SYS even in Safe Mode. Only fix was to do a repair with SP2 CD.

It has an Nforce 430/Geforce 6100 chipset.

Beware
Dave
_Inferno_ is offline   Reply With Quote
Old 05-12-08, 02:53 PM   #2
seeker
AKA seekermeister
 
seeker's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: At home
Posts: 1,442
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

Hmm, I didn't even know that there was a SP3. But then I generally use x64 instead of my MCE OS. I had a problem once being able to boot after running a regular update, so although I hope that it is not the norm, it doesn't surprise me too much.
__________________
Rig 1: HAF 922, X2 4400+, Asus A8N32-SLI Deluxe , 4x1GB DDR400, 2x500GB, 1x80GB & 1x250GB + ESATCASE2 w/2x1TB HDs, LG CH10LS20 & GH22LS50, Samsung SH-S202N, Asus Xonar D2X,Creative 5.1, GTX460 SC, FusionHDTV7 Gold RT, Acer X233H, Arris TM520G, Cisco E3000, Scythe Kama, CM RS600 PS,HP 5510v,APC BX1000, XP x64, W7 & Kubuntu 9.10

Rig 2: Antec SX1040BII, A8N-SLI, 2x1GB DDR400, 8800GTS, 1x500GB & 1x1TB HDs, Liteon LH-20AIL and Pioneer DVR-111, Audigy 2 ZS, Creative T20 2.1, Antec 500SP, W7 x64 & XP MCE
seeker is offline   Reply With Quote
Old 05-12-08, 03:18 PM   #3
AthlonXP1800
Registered User
 
AthlonXP1800's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: United Kingdom
Posts: 4,352
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

_Inferno_ is not the only person with this issue, XP SP3 cripples AMD systems only.

http://www.computerworld.com/action/...icleId=9084418

No wonder Microsoft dont have more time test XP SP3 and Vista SP1 properly, it had same issue with Vista SP1 with endless reboots.
__________________
Intel Core i7 3770K, Corsair H80 liquid cooler with Noctua S12-1200 fan, ASUS P8Z77V with UEFI 2104, 16GB Samsung Green 30nm DDR3-RAM, Pioneer BDR-S09XLT 16x Blu-ray writer, Corsair AX850 PSU, Western Digital 2TB SATA3 hard drive, CanonScan LiDE 210 scanner, Microsoft Internet Keyboard, Microsoft Touch Explorer mouse, 32inch Sharp LC32LE600 LED TV, EVGA Geforce GTX 670 SC 4GB with Geforce 370.50 driver, 50Mb broadband Virgin Media VMDG480 Super Hub, Aspire Xplorer Midi Tower, Windows 8.1 Pro 64bit.
AthlonXP1800 is offline   Reply With Quote
Old 05-12-08, 03:23 PM   #4
seeker
AKA seekermeister
 
seeker's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: At home
Posts: 1,442
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

Since my system is AMD that is good to know...I'll stay far, far away from it.
__________________
Rig 1: HAF 922, X2 4400+, Asus A8N32-SLI Deluxe , 4x1GB DDR400, 2x500GB, 1x80GB & 1x250GB + ESATCASE2 w/2x1TB HDs, LG CH10LS20 & GH22LS50, Samsung SH-S202N, Asus Xonar D2X,Creative 5.1, GTX460 SC, FusionHDTV7 Gold RT, Acer X233H, Arris TM520G, Cisco E3000, Scythe Kama, CM RS600 PS,HP 5510v,APC BX1000, XP x64, W7 & Kubuntu 9.10

Rig 2: Antec SX1040BII, A8N-SLI, 2x1GB DDR400, 8800GTS, 1x500GB & 1x1TB HDs, Liteon LH-20AIL and Pioneer DVR-111, Audigy 2 ZS, Creative T20 2.1, Antec 500SP, W7 x64 & XP MCE
seeker is offline   Reply With Quote
Old 05-12-08, 08:52 PM   #5
bacon12
Registered User
 
bacon12's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 3,532
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

Yep I couldn't even get it installed on my amd/nforce 5 system.
bacon12 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-08, 01:58 AM   #6
SLippe
R.I.P. Babe Thread
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 12,387
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

No problems here with SP3. I installed it early yesterday morning from Windows Update. Lucky, I guess.
SLippe is offline   Reply With Quote
Old 05-13-08, 05:04 AM   #7
seeker
AKA seekermeister
 
seeker's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: At home
Posts: 1,442
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

How shall anyone know when and if SP3 is fixed? I doubt that MS will announce it on Windows Update.
__________________
Rig 1: HAF 922, X2 4400+, Asus A8N32-SLI Deluxe , 4x1GB DDR400, 2x500GB, 1x80GB & 1x250GB + ESATCASE2 w/2x1TB HDs, LG CH10LS20 & GH22LS50, Samsung SH-S202N, Asus Xonar D2X,Creative 5.1, GTX460 SC, FusionHDTV7 Gold RT, Acer X233H, Arris TM520G, Cisco E3000, Scythe Kama, CM RS600 PS,HP 5510v,APC BX1000, XP x64, W7 & Kubuntu 9.10

Rig 2: Antec SX1040BII, A8N-SLI, 2x1GB DDR400, 8800GTS, 1x500GB & 1x1TB HDs, Liteon LH-20AIL and Pioneer DVR-111, Audigy 2 ZS, Creative T20 2.1, Antec 500SP, W7 x64 & XP MCE
seeker is offline   Reply With Quote
Old 05-13-08, 06:32 AM   #8
SLippe
R.I.P. Babe Thread
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 12,387
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

First problem arose, but not sure if it's SP3 related or not. I just installed AVG 8.0 Free Edition and it caused BSOD/Reboots. Uninstalled it and have no problems, again. It made my system sluggish, too. Never had a problem with AVG before. *shrugs*
SLippe is offline   Reply With Quote

Old 05-13-08, 06:45 AM   #9
seeker
AKA seekermeister
 
seeker's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: At home
Posts: 1,442
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

Quote:
Originally Posted by SLippe
First problem arose, but not sure if it's SP3 related or not. I just installed AVG 8.0 Free Edition and it caused BSOD/Reboots. Uninstalled it and have no problems, again. It made my system sluggish, too. Never had a problem with AVG before. *shrugs*
Someone else posted a similar problem recently with an AVG installation, so I would tend to doubt that it was SP3:

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=113056
__________________
Rig 1: HAF 922, X2 4400+, Asus A8N32-SLI Deluxe , 4x1GB DDR400, 2x500GB, 1x80GB & 1x250GB + ESATCASE2 w/2x1TB HDs, LG CH10LS20 & GH22LS50, Samsung SH-S202N, Asus Xonar D2X,Creative 5.1, GTX460 SC, FusionHDTV7 Gold RT, Acer X233H, Arris TM520G, Cisco E3000, Scythe Kama, CM RS600 PS,HP 5510v,APC BX1000, XP x64, W7 & Kubuntu 9.10

Rig 2: Antec SX1040BII, A8N-SLI, 2x1GB DDR400, 8800GTS, 1x500GB & 1x1TB HDs, Liteon LH-20AIL and Pioneer DVR-111, Audigy 2 ZS, Creative T20 2.1, Antec 500SP, W7 x64 & XP MCE
seeker is offline   Reply With Quote
Old 05-13-08, 07:34 AM   #10
firehawk
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 410
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

Quote:
Originally Posted by SLippe
First problem arose, but not sure if it's SP3 related or not. I just installed AVG 8.0 Free Edition and it caused BSOD/Reboots. Uninstalled it and have no problems, again. It made my system sluggish, too. Never had a problem with AVG before. *shrugs*

after installing service pack 3 avg 8 failed to load for me until i reinstalled it.

windows error popped up yadda yadda yadda
firehawk is offline   Reply With Quote
Old 05-13-08, 08:00 PM   #11
SLippe
R.I.P. Babe Thread
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 12,387
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

Quote:
Originally Posted by firehawk
after installing service pack 3 avg 8 failed to load for me until i reinstalled it.

windows error popped up yadda yadda yadda
Is AVG 8.0 working for you now? I may give it another try. Hate not having any AV on here.
SLippe is offline   Reply With Quote
Old 05-14-08, 01:32 PM   #12
Mr Bigman
Strongest Man On Earth
 
Mr Bigman's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Chicago IL
Posts: 4,959
Send a message via AIM to Mr Bigman Send a message via MSN to Mr Bigman Send a message via Yahoo to Mr Bigman
Default Re: Warning: XP SP3 will not load on Asus M2N based boards

I never use AV software on a gaming rig, it slows down no matter who you use or what you have for hardware.

I think this is a plot with MS and Intel to smoke out all the AMD guys.

Just a thought.
__________________
EVGA X58 Tri SLI
Core I 7 3.7Ghz
12 gb corsair DDR3 1600
Three EVGA 285 SLI
Antec 1200
Corsiar 1000 HX Power Supply
2 OCZ SSD Hard Drives
4 wd black edition raid 2 setups for 4TB


_____________________________
having good looks and a good body is hard work.
Mr Bigman is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.