Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA GeForce 200 Series

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-27-08, 11:25 AM   #1
Yaboze
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: United States
Posts: 2,057
Default How much GPU does PhysX use?

Since PhysX is now routed to the GPU in the newest driver sets, how does performance compare to running a game with PhysX off vs. on (although with nicer particle effects) ?
Yaboze is offline   Reply With Quote
Old 06-27-08, 12:22 PM   #2
ChrisRay
Registered User
 
ChrisRay's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Tulsa
Posts: 5,101
Default Re: How much GPU does PhysX use?

Just like n the CPU any type of PhysX processing must take place before the data reaches the GPU pipeline. The GPU can also do these calculations before rendering occurs. The question isnt how much GPU does PhysX use. But if its faster to have GPU draw physX first then render. Or the CPU to draw PhysX first and then render.

Chris
__________________
|CPU: Intel I7 Lynnfield @ 3.0 Ghz|Mobo:Asus P7P55 WS Supercomputer |Memory:8 Gigs DDR3 1333|Video:Geforce GTX 295 Quad SLI|Monitor:Samsung Syncmaster 1680x1080 3D Vision\/Olevia 27 Inch Widescreen HDTV 1920x1080

|CPU: AMD Phenom 9600 Black Edition @ 2.5 Ghz|Mobo:Asus M3n HT Deluxe Nforce 780A|Memory: 4 gigs DDR2 800| Video: Geforce GTX 280x2 SLI

Nzone
SLI Forum Administrator

NVIDIA User Group Members receive free software and/or hardware from NVIDIA from time to time to facilitate the evaluation of NVIDIA products. However, the opinions expressed are solely those of the members
ChrisRay is offline   Reply With Quote
Old 06-27-08, 02:35 PM   #3
tweaked
Crazed Crack Head
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 275
Default Re: How much GPU does PhysX use?

yeah, good question.

I have an 8800gts(640) I'm thinking of throwing in once the nvidia physx gets more widely adopted.

Can you tell the drivers to only use Physx on one card?

i originally laughed when Nividia bought physx... the concept of "just use your OLD card" seemed silly.

but here i am, in that exact position..
and I'll admit...
I'm a little excited by the idea.
tweaked is offline   Reply With Quote
Old 06-27-08, 02:54 PM   #4
SH64
MAXIMUM TECH
 
SH64's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Indiana
Posts: 12,202
Default Re: How much GPU does PhysX use?

I wonder how the physx processing will impact the performance in any game in general.

if a game is taking say 100% for the GPU workload , what happens when the physx processing starts to kick in ? is there going to be any kind of processing distribution ? i.e. 70% of the GPU workload/SP's for graphics & 30% for physics .. ??

any impact on the performance/framerate ?
__________________


- "My name is RAM and my tank is full"

http://warhawk64nv.mybrute.com/ <-- pupils go thaarrr! Or,
http://silenthunter64.mybrute.com
SH64 is offline   Reply With Quote
Old 06-27-08, 04:29 PM   #5
Ninja Prime
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Utah
Posts: 2,263
Default Re: How much GPU does PhysX use?

Physx never announced the performance of their chip so its hard to say, if they are using the same kind of workloads. However, they were using 128mb of ram on their boards so assuming they do the same work, I would imagine you're losing 128mb or so. Unless they are using system ram, but I dont know if that would be fast enough, seem like Physx boards used fairly fast GDDR3, PCIe bus probably wouldnt be able to keep up the same rates.

This all assumes they are doing a similar amount of work.
Ninja Prime is offline   Reply With Quote
Old 06-27-08, 04:48 PM   #6
Ninja Prime
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Utah
Posts: 2,263
Default Re: How much GPU does PhysX use?

Hmm I read this:

http://en.wikipedia.org/wiki/PhysX

Quote:
Peak Instruction Bandwidth: 20 billion per second
Which may indicate 20Gflops, which isnt much really, however, I can imagine it takes more power to do the same thing on a GPU as compared to a custom physics chip, like the way GPU's have to do extra calculations in Folding@Home.

So, taking that all in I would expect it to take somewhere between 30-40 Gflops for physics calculations equal to a PhysX chip. Thats maybe 4-5% of the the GTX 280 GPU's power, and about 3% of the 4870s power.

Of course, theres other factors there that will effect actual performance, like how much bandwidth its eating up, and on chip factors that could make big differences, so that really doesn't show the whole picture.
Ninja Prime is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hawken: Mech Action Game Features GPU PhysX Effects & Plays Without Lag Or Hitches On News Latest Tech And Game Headlines 0 06-13-12 10:30 AM
More details on GPU PhysX support in Hawken News Latest Tech And Game Headlines 0 06-13-12 10:30 AM
Choosing The Right GPU To Take Adobe Workflows To The Max News Latest Tech And Game Headlines 0 05-29-12 05:40 PM
Passion Leads Army: DX 11 and GPU PhysX Benchmark News Latest Tech And Game Headlines 0 05-28-12 08:00 PM
New GPU from Nvidia Announced Today, the GeForce GTX 670 News Latest Tech And Game Headlines 0 05-10-12 01:50 PM

All times are GMT -5. The time now is 05:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.