Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA GeForce 200 Series

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 09-01-08, 03:27 PM   #1
Mike89
Dude, where's my brain?
 
Mike89's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: In California choking from all the liberal BS
Posts: 1,185
Default Choice of 280 if you're still running a 1280x1024 monitor

Some comments from my experience so far with the 280. I have not yet joined the widescreen ultra resolution crowd. Simply put, I have no reason to do so as my 19" monitor does everything I want it to and my gaming experience is great with it (for me). I am not a casual gamer, I'm probably one who plays games more than most. I have always gone with the best video card, whatever model came out I got the top of the line. 7900 came out I got the GTX, 8800 came out I got the GTX, 260/280 came out I got the 280, etc. I always spent a little extra to get the best one.

I got this card for a couple of reasons. One, I read some reviews that had the 1280x1024 comparison (most did not as the reviews seems to assume no one is gaming with this res anymore). Those reviews still showed some very good performance increases from the 8800 GTX at that res. Two, my daughter has my previous 7900 GTX (she's a hard core gamer too, my gaming genes apparently got passed down to her, heh). That card is a little long in the tooth now and games I played at max settings with my previous 8800 GTX, I had to turn them way down on hers. So I figured I would be getting a nice performance increase and so would she (getting my old 8800 GTX to replace her 7900 GTX).

As for the two of us, so far my daughter has got the best deal as far as the differences playing games. For her, playing those same games are like playing them new again because of the differences in eye candy she gets now that she couldn't play at before.

My experience (switching from 8800 GTX to 280) has not been enhanced. So far I have not been able to feel a difference (and no I do not use FPS counters, they are a waste of my time and focus). As a matter of fact, some games the performance is actually decreased. Quake 4 is an example (still one of my favorite game to play, it's just fun). With the 8800 GTX I could play this game at "enhanced FSAA" at 16x and supersampling Transparency FSAA with no performance decrease. With the 280 I can't play it at that to get the same performance. I have to play it at straight 4x FSAA with no supersampling Transparency FSAA for it to play with the same smoothness. I am blaming this on the drivers right now (I hope that's the case) as I just don't think Nvidia has got it down to get all the performance out of this card yet. I've played quite a few games with the 280 and haven't seen one yet where I went "yeah this is what I'm talkin about" like I did going from the 7900 GTX to the 8800 GTX. At this time I haven't felt a difference. Hopefully this will change as the driver matures and newer games come out that can put the potential of this card to use.

Do I regret buying this card? No, mainly because of my daughter's situation. Am I overly impressed? Not at this time. Dunno what other's experiences of this card are playing at the same res I am and going from what I had. This is just my experiences so far. I also had to RMA the first one I got because it was bad so this is my second one (same card).

Hopefully as I play more games, my impressions will change.
__________________
I7 3770 @ 4.4 gig (Noctua NH-U14S Heatsink), ASRock Z77 Extreme6, 16 Gigs (2x8) Corsair Vengeance DDR3 1600, EVGA GTX 680 Signature 2, Acer P236H 23" (1920x1080), X-Fi Xtreme Gamer Pro, 2 WD 640 gig SATA HDDs, WD 750 gig HDD (eSata), WD 1TB Black HDD, Sandisk 32 GB ReadyCache SSD, 2 SATA DVD Burners, Logitech Z-5500 5.1 Speaker System, Corsair TX750w PSU, HSPC Top Deck Tech Station, Windows 7 Pro x64
Mike89 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-08, 05:48 PM   #2
wollyka
From the Land of Cedars
 
wollyka's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Beirut-Lebanon
Posts: 449
Default Re: Choice of 280 if you're still running a 1280x1024 monitor

i also still play @ 1280*1024 (space in my room limits me to get a bigger monitor!),i upgraded from 8800GTX to GTX280..
Well, the performance increased for some games like crysis and Mass effect, i can now raise the quality and still has a better performance than my old card..
Granted, the increase in performance is no near the jump from SLI7800GTX to 8800GTX! but i am certain with newer games, things will change
__________________
System:
-Intel Core i7 2600 @4.2 Ghz
-ASUS P8Z68-V PRO GEN3
-G.SKILL SNIPER SERIES / 1600MHz
-evga Geforce 680GTX
-X-fi Fat1ality FPS
-Thermaltake Toughpower 1200W PSU
-LG LED E2380
wollyka is offline   Reply With Quote
Old 09-01-08, 06:02 PM   #3
Q
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7,808
Default Re: Choice of 280 if you're still running a 1280x1024 monitor

Thanks for confirming my reservations. I still game at that resolution and the 8800GTX is doing fine for the most part.

::hugs 19' CRTs::
Q is offline   Reply With Quote
Old 09-01-08, 06:25 PM   #4
mailman2
Ducking & Dodging
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,948
Default Re: Choice of 280 if you're still running a 1280x1024 monitor

What a waste a GTX280 was. Should've went with a 22" monitor and HD4870 for the same money haha (launch price).
__________________
i7-2600k @ 4.6Ghz, Zotac GTX 680 (1310/7000), 16GB DDR3 1600, 2 x 1TB Samsung F3 RAID 0, Windows 7 x64, CPU and GPU custom watercooled

Quote:
Originally Posted by General Lee View Post
Oh, if the whole world had only one neck for me to squeeze in my hands...
mailman2 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-08, 06:29 PM   #5
walterman
Rayne
 
walterman's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1,525
Smile Re: Choice of 280 if you're still running a 1280x1024 monitor

You can try to run games with SSAA 2x2

All that extra bandwidth & shading power should help, even with the modern titles.

I just upgraded from 1280x1024 to 1920x1200, and i'm still using the 8800GTX, but, mainly cause the GTX 280 could not be enough for my personal needs.
__________________
ASUS Rampage Formula X48 | Xeon 3350 @ 3.6 GHz (450x8/1.26v) | 4x1GB OCZ DDR2 PC2-6400 Reaper CL3 @ 900 MHz 3-4-4-15 | 1 x eVGA GTX 285 SSC | 1 x ASUS EN8800GTX (PhysX/CUDA -> Burnt by nVidia 196.75 driver) | X-Fi Titanium Fatal1ty PCIe | 1 x Intel X25-M G2 80GB | 2 x 750GB WD RE2 7500AYYS SATA2 16MB | Samsung SH-B083L SATA | Enermax Revolution 1250W | Samsung SyncMaster 275T 27" 1920x1200 | Thermaltake Black Armor | BloodRayne 2 FSAA Patch
walterman is offline   Reply With Quote
Old 09-01-08, 07:36 PM   #6
turdhat
Registered User
 
turdhat's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 379
Default Re: Choice of 280 if you're still running a 1280x1024 monitor

In most games if you lower the res it runs faster plain and simple... I run 1280x720 and am pleased with my 280 purchase. Running Grid at 16xs super sample mode looks like a moving post card.. Im also on a 50 inch dlp screen which maxes at 720p so hi levels of aa are always needed. The 280 suits me fine and I get awesome framerates in every game with super sampling which gets rid of almost all jaggies on every object.. At 720p and 50 inches you can cut yourself on the jaggies.

I still cant believe Grid at max details runs 60fps about 95% of the time with dips to 52 on rare occasion using the 16xs combined mode. That mode it near perfect image quality.. I think its 2x2 supersampling and 4xaa so its like running at 2560x1440 with 4xaa.
__________________
MSI P67GD55
Intel i7 2600k @ 4.8ghz 1.35v, 1.40v full load
Cooler Master Hyper 212
Gigabyte 580 @945/2232
4 Gigs Ripjaw @ 1600
Antec (a good one) 650w
A Partridge in a pear tree.
turdhat is offline   Reply With Quote
Old 09-02-08, 02:23 AM   #7
rage10
Registered User
 
rage10's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: In the clouds!:)
Posts: 1,271
Default Re: Choice of 280 if you're still running a 1280x1024 monitor

hmm just getting this system online, where does my 9600 gso 768 stand next to the 8800gtx? and @ mailman2, what are you using to cool than Q6600?
rage10 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
First monitor is black when going to virtual console, when using twinView zeBarbu NVIDIA Linux 2 09-07-03 10:35 PM

All times are GMT -5. The time now is 11:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.