Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA GeForce 200 Series

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 07-01-08, 01:56 AM   #1
Uberpwnage
Registered User
 
Uberpwnage's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 898
Exclamation GTX 280 screeching...

Just got my 280 today, and it is suffering from a horrible screeching noise in 3D apps.

I did the following before installing:

- Uninstalled Nvidia display drivers and EVGA precision 1.11 via the control panel. No other Nvidia related apps were present such as Nhancer, CUDA, or Nvidia PhysX
- rebooted into safe mode, ran Driver sweeper 1.55, cleaned "Nvidia Display", ran CCleaner
- rebooted, loaded default BIOS values
- Shutdown, removed 8800 GTX, cleared CMOS.
- Installed GTX 280 w/ 6 pin and 8 pin directly from the PSU
- Booted up, installed 177.41
- rebooted, installed EVGA Precision 1.20 and Nvidia PhysX, read Idle temps @ 48*C with clocks in low power mode
- Set fan speed to 100%, ran 3Dmark06

This is where it gets complicated. I noticed a faint noise coming from the card during loading, which I had experienced on my 8800 GTX and 9800 GX2 in 3Dmark03, and 05, but not in 06. Didn't really think much of it, figured it was some driver problem or something related to the clock speed modes. The test completed without error, and showed a score of 15k, not anything special but fine for stock GPU and CPU clocks AFAIK. The card temp did not exceed 62*C which was refreshing as I thought I'd dodged a bullet.

I proceeded to bench Crysis with the Crysis Benchmark Tool. Simple test, DX10 64-bit, all High, 1920x1200, no AA/AF. There was again a faint noise coming from the card as soon as the map loaded. The sound was still very faint, only this time it sounded sort of like a hard drive activity, but when I turned my case fans down it was much louder than that; I could distinguish my hard drives from the card. Again, the benchmark completed, and read an average of 37.5fps. Max temp was 68*C.

At this point, I thought maybe it had to do with the fan speed, so I set it back on auto and ran 3Dmark Vantage. I didn't hear the same type of sound this time so I thought it was fixed. Vantage scored ~P12000 with the CPU score being around 35k so PhysX was working correctly. After that I ran the extreme preset, fan still on auto, and heard the screeching again, only louder. It continued throughout the entirety of the test, and the score was X4900.
.
I loaded up CoD4 and the screeching was very loud as soon as the map loaded. It was now constant and unbearable, I exited out, and ran Furmark, still loud but not quite as loud as CoD4. Clearly there was something wrong, and the easiest most probable cause was the driver, so I uninstalled 177.41, cleaned with Driver Cleaner etc, and installed 177.26 off of the EVGA disk. CoD4 and Furmark still caused the screeching (temps were still fine btw)

I thought it might be a power issue, since the noise only occured when the GPU was under load as it would be in game, so I switched out the PCI-E connector with the other 6+8pin and reseated the card. This did not fix the problem, so I thought maybe it was the PCI-E slot, so I installed it in the middle white PCI-E 1.0 slot, still nothing. Earlier I thought it might have been a clock problem, so I lowered the GPU, Shader, and Memory clocks about 25MHz, and tried the fan at different settings, nothing helped.

I was beginning to think there was no other cause then the card itself, nothing seemed to work. The last thing I could try was a different system. So I put the 280 into an older system with a Gigabyte P35, Q6600, 4GB ram, 3 HDDs, Vista64, and used the same 850w PSU from my main rig. I only did limited tests on this setup as I was short on time, and am currently away from home. What I did do however, was install 177.41, Precision 1.21, 3Dmark06, and Furmark. 3Dmark seemed fine for the first test so I moved on to Furmark, that was fine, and then to CSS, which was fine aswell. These were all running in 1280x1024, and I did not run anything but Vantage Performance Preset and 3DMark06 at 1280x1024 on my main PC. I don't think it's the resolution though. The fan was also at 100% during these tests, ruling out strain on the fan. After about 20 minutes of testing, there was no screeching as far as I could tell. BTW, the airflow in this 2nd system was horrible as it was quickly put together for a quick test only, and the card did not go over 85*C. So for people with overheating issues, I dont think it can be explained by airflow alone.

Several things to note:

1) There is NO screeching coming from the card at desktop, even with the fan @ 100%
2) There is NO screeching during loading except in 3DMark.
3) My 8800GTX and 9800GX2 exhibited similar issues, but very faint and only in loading 3DMark03 and 05. There was never any screeching with these cards in gametests or games themselves.
4) CoD4 and Furmark were the loudest, and ONLY ingame
5) Performance seems fine
6) loading my preconfigured BIOS settings, OC and all did not change anything

So it seems to me like it is the fault of the board, not the card or PSU. Unfortunately I did not have time to test further, but in the interim period I would greatly appreciate any advice or suggestions anyone may have. I won't be back home until noon tomorrow. I don't want to RMA the card if I don't have to, and I dont think I should have to right now based on these tests. I'd like to know if there's anything I could do with my current system to fix the screeching. Also, I will try to upload an audio file tomorrow if necessary.
__________________
Core i7 980x @ 4.4GHz - EK Supreme HF - BlackIce GTX 360 - MCP655 - Rampage II Extreme BIOS 1639 - EVGA GTX 480 SLI - Corsair Dominator 3x2GB DDR3 1600
2 x 1TB Samsung F1 RAID 0 - Plextor PX-880SA DVD Burner - Dell 3008WFP - Silverstone Zeus 1200w PSU - Lian Li PC-P80 - Razer Mamba - Logitech G15 v2
Windows 7 x64, 3DMark06:30000, 3DMark Vantage: P38000

Eurocom M860TU: X9100 - 9800M GT - 2x2GB OCZ DDR3 1333 - 320GB 7200rpm - 15.4in 1920x1200
Uberpwnage is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 02:20 AM   #2
Amuro
Newtype Ace
 
Amuro's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Hong Kong
Posts: 3,206
Default Re: GTX 280 screeching...

Can you tell if it's coming from the card and not the mobo CPU socket area? The voltage regulation module on the motherboard or a vibrating capacitor somewhere could produce a loud buzzing sound.
__________________
Lian Li Armorsuit PC-P80 Black | Intel Core i7-3960X @4.3Ghz | Asus Rampage IV Extreme | G.SKILL Ripjaws X 4 x 4GB @1866Mhz CL9 |eVGA GTX 690 Hydro Copper | Cruscial M4 512GB SATA III SSD | WD VelociRaptor 300GB | Samsung Spinpoint F1 HD103UJ 1TB | Pioneer BDR-205BK 12x Blu-ray Burner | Creative x-Fi Titanium Fatal1ty Sound Card | Corsair A1200 1200W PSU

Water cooled by Koolance ERM-3K3UC Cooling System
Amuro is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 02:55 AM   #3
Uberpwnage
Registered User
 
Uberpwnage's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 898
Default Re: GTX 280 screeching...

If it's not from the card then it's from something on the board close to it. I don't know how to know for sure, I just assumed it was the card because it only happens in 3D apps, not when the system is underload otherwise. Since the 8800 was just in there I don't know what could have changed on the board itself. I'll put the 8800 back in when I get home.
__________________
Core i7 980x @ 4.4GHz - EK Supreme HF - BlackIce GTX 360 - MCP655 - Rampage II Extreme BIOS 1639 - EVGA GTX 480 SLI - Corsair Dominator 3x2GB DDR3 1600
2 x 1TB Samsung F1 RAID 0 - Plextor PX-880SA DVD Burner - Dell 3008WFP - Silverstone Zeus 1200w PSU - Lian Li PC-P80 - Razer Mamba - Logitech G15 v2
Windows 7 x64, 3DMark06:30000, 3DMark Vantage: P38000

Eurocom M860TU: X9100 - 9800M GT - 2x2GB OCZ DDR3 1333 - 320GB 7200rpm - 15.4in 1920x1200
Uberpwnage is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 03:46 AM   #4
SLippe
R.I.P. Babe Thread
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 12,387
Default Re: GTX 280 screeching...

Maybe something with the fan and you only notice it when it throttles up or do you have it set at a certain percentage all the time?
SLippe is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 11:50 AM   #5
tweaked
Crazed Crack Head
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 277
Default Re: GTX 280 screeching...

i have the exact same problem.

Asus Maximus Formula Motherboard.

if you really want to hear it screech run 3dmark 01.

JFC!!! it gets bad.

1. its not the fan, fans don't make this noise. trust us on this one.

2. drivers, and mobo bios's make no difference.

3. it gets really bad with certain types of 3d content.

very weird.
tweaked is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 11:57 AM   #6
Q
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 7,808
Default Re: GTX 280 screeching...

This issue is common with high end cards, and will continue to become more prevalent as cards use more and more power. Some people can notice this squeal, others cannot.

Capacitors under heavy load will make the squealing sound mentioned. Most of the time, its just an aesthetics issue. Other times it can be a sign of a failing capacitor (and card, as a result).
Q is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 12:07 PM   #7
Nanoch
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 8
Default Re: GTX 280 screeching...

Last time I had this I was persuaded it was the HDD high pitch noise and it ended up being the power supply. It really did not sound like coming out of the power supply when it was installed in the case.
Nanoch is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 12:15 PM   #8
CaptNKILL
CUBE
 
CaptNKILL's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: PA, USA
Posts: 18,844
Default Re: GTX 280 screeching...

Its probably an inductor:

http://www.nvnews.net/vbulletin/show...light=Inductor
__________________
---- Primary Rig ---- CoolerMaster 690 II Advance - Gigabyte GA-EP45-UD3P - Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.0Ghz + Thermalright Ultra 120 Extreme
6GB DDR2 @ 942Mhz 5-5-5-20 1.9v (2x1Gb Wintec AMPX PC2-8500 & 2x2Gb G.Skill PC2-6400) - EVGA Geforce GTX 470 @ 750/1500/1850 (1.050v)
Sparkle Geforce GTS 250 1Gb Low-Profile (Physx) - Crucial RealSSD C300 64Gb SSD - Seagate 7200.12 500Gb SATA - Seagate 7200.10 320Gb SATA
ASUS VW266H 25.5" LCD - OCZ GameXStream 700W PSU - ASUS Xonar DX - Logitech Z-5500 5.1 Surround - Windows 7 Professional x64
---- HTPC ---- Asus M3A78-EM 780G - AMD Athlon X2 5050e 45W @ 2.6Ghz - 2x2GB Kingston PC2-6400 DDR2 - Sparkle 350W PSU
Seagate 7200.10 320Gb SATA - Seagate 7200.10 250Gb SATA - Athenatech A100BB.350 MicroATX Desktop - Creative X-Fi XtremeMusic
CaptNKILL is offline   Reply With Quote

Old 07-01-08, 12:48 PM   #9
Uberpwnage
Registered User
 
Uberpwnage's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 898
Default Re: GTX 280 screeching...

Ok, so if it is an inductor, the sound is pretty bad, and it happens in every game I've tested. I don't understand why it wouldn't happen in a different PC with similar specs. Is there any way to fix it? or make it less noticeable? My PC is pretty loud as is with all the fans, and I can still hear the screeching above all that, even with my headset on. Not something I can ignore or get used to. Normally I'd just RMA the card, but since its having no problems in the other system I don't have much confidence that it would fix it. This is in a friend's PC btw, so it's not like I can use the P35 24/7.
__________________
Core i7 980x @ 4.4GHz - EK Supreme HF - BlackIce GTX 360 - MCP655 - Rampage II Extreme BIOS 1639 - EVGA GTX 480 SLI - Corsair Dominator 3x2GB DDR3 1600
2 x 1TB Samsung F1 RAID 0 - Plextor PX-880SA DVD Burner - Dell 3008WFP - Silverstone Zeus 1200w PSU - Lian Li PC-P80 - Razer Mamba - Logitech G15 v2
Windows 7 x64, 3DMark06:30000, 3DMark Vantage: P38000

Eurocom M860TU: X9100 - 9800M GT - 2x2GB OCZ DDR3 1333 - 320GB 7200rpm - 15.4in 1920x1200
Uberpwnage is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 04:09 PM   #10
FSamir
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 3
Default Re: GTX 280 screeching...

I think that PSU screeching...

8800GTX with Corsair HX620 and that noise was there, switched Corsair with Enermax Liberty 620W and sound was gone
Now GTX280 with Enermax Liberty 620W and I can hear that sound again, most in 3DMark 03
FSamir is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 04:23 PM   #11
Sycario
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: St. Louis, MO
Posts: 363
Send a message via AIM to Sycario
Default Re: GTX 280 screeching...

I had a problem like that and it was the power supply.
__________________

Comp Specs:
Intel Q9650 @ 3.95Ghz
Asus Rampage Extreme
2x2GB Mushkin DDR3-1600 @ 6-6-6-17
eVGA GTX 280 SSC
BFG ES-800 PSU
Sycario is offline   Reply With Quote
Old 07-01-08, 06:32 PM   #12
LBJM
Registered User
 
LBJM's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 627
Default Re: GTX 280 screeching...

you guys need to buy better power supplies.
__________________
Gigabyte ud7 rev 2.0
12GB of G.skill

wishing for an ARM based desktop.
LBJM is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Product Spotlight ' EVGA GTX 670 Review Round Up News GeForce GTX 670 Reviews 1 05-11-12 12:15 AM
New GPU from Nvidia Announced Today, the GeForce GTX 670 News Archived News Items 0 05-10-12 01:50 PM
GALAXY Launches the GeForce GTX 670 and GTX 670 GC! News Archived News Items 0 05-10-12 09:28 AM
Gainward Unleashes the Sexy GeForce GTX 670 Phantom Graphics Card, Also launches the News Archived News Items 0 05-10-12 09:28 AM
NVIDIA Unleashes the GeForce GTX 670 Graphics Card ' Performance Perfected (WCCFTECH) News GeForce GTX 670 Reviews 0 05-10-12 08:40 AM

All times are GMT -5. The time now is 04:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.