Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 11-30-08, 10:48 AM   #1
bendley
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 7
Angry 180.* graphical corruption and freezes system

Hi,
although giving me a performance boost for KDE4 , the new 180.* nvidia drivers are unusable to me.
After a random time my WHOLE screen becomes corrupted, the picture flickers and i can no longer use the system, cant even forcefully restart X , i have to kill the whole system by force.
This happend to me on a x86 and a amd64 installation on the same notebook.
with the 177.* drivers i doesnt happen to me and i can use my notebook for hours without any problems.
Attached Files
File Type: log nvidia-bug-report.log (136.7 KB, 481 views)
bendley is offline   Reply With Quote
Old 11-30-08, 12:02 PM   #2
spectred
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 51
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

same here (180.xx unusable).

maybe this has something to do with:
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=123729
(http://www.nvnews.net/vbulletin/show...74&postcount=8)

iirc the problem is:
Quote:
[mi] EQ overflowing. The server is probably stuck in an infinite loop.
[mi] mieqEnequeue: out-of-order valuator event; dropping.
(disabling xinerama doesn't fix this for me)

for me this also happens with 177.82 but only causes a temporary freeze (and no corruption) (also annoying).

(bug report created with 177.82, can create one with 180.xx if needed)
Attached Files
File Type: gz nvidia-bug-report.log.gz (29.0 KB, 250 views)
spectred is offline   Reply With Quote
Old 12-01-08, 12:44 AM   #3
xin44
Registered User
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 72
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

i had randomly dead-freeze too (sometimes 3 freeze in 5 mn ! 30 per day i became completely silly), textures corruption, flickering display, hard reboot, nothing with the 177.xx serie...etc... but at the moment i've installed a flash-blocker in mozilla( firefox was always launch with mini 1 flash animation on a tab all the day ex deezer), no more freeze ! one per day max !!
and when i deactivate flash blocker for some flash site - 30 sec and freeze !
hope it can be so simple for you !
xin44 is offline   Reply With Quote
Old 12-01-08, 02:08 AM   #4
kriko
openSuSE11
 
kriko's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Europe, Slovenia, Koper
Posts: 515
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

I can confirm this too - 7600GT, display flickers, becomes corrupted and one time it went black and never recovered (applications were still working in bg).

Last edited by kriko; 05-31-11 at 01:34 PM.
kriko is offline   Reply With Quote
Old 12-02-08, 09:20 PM   #5
sangu
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 84
Default 180.11 - [mi] EQ overflowing. The server is probably stuck in an infinite loop.

nvidia driver 180.11
vga 8300 MGPU
xorg-x11 server 1.5.3
xorg-x11-drv-evdev-2.1.0-1
WindowManager : compiz-0.7.8
GNOME Desktop 2.24.2

Code:
$ cat /var/log/Xorg.0.log
[skip]
Mouse? 1.0A" (type: MOUSE)
(II) NVIDIA(0): Initialized GPU GART.
(II) NVIDIA(0): Initialized GPU GART.
(II) NVIDIA(0): Initialized GPU GART.
[mi] EQ overflowing. The server is probably stuck in an infinite loop.

Backtrace:
0: /usr/bin/Xorg(xorg_backtrace+0x3b) [0x812bc5b]
1: /usr/bin/Xorg(mieqEnqueue+0x289) [0x810b379]
2: /usr/bin/Xorg(xf86PostMotionEventP+0xc2) [0x80d4262]
3: /usr/bin/Xorg(xf86PostMotionEvent+0x68) [0x80d43c8]
4: /usr/lib/xorg/modules/input//evdev_drv.so [0x4d54d05]
5: /usr/bin/Xorg [0x80bcdb7]
6: /usr/bin/Xorg [0x80ac91e]
7: [0x130400]
8: /usr/lib/xorg/modules/drivers//nvidia_drv.so(_nv001298X+0x3eb) [0x40ee11b]
[mi] mieqEnequeue: out-of-order valuator event; dropping.
[mi] EQ overflowing. The server is probably stuck in an infinite loop.
[mi] mieqEnequeue: out-of-order valuator event; dropping.
[mi] EQ overflowing. The server is probably stuck in an infinite loop.
[mi] mieqEnequeue: out-of-order valuator event; dropping.
[mi] EQ overflowing. The server is probably stuck in an infinite loop.
[mi] mieqEnequeue: out-of-order valuator event; dropping.
[skip]
Code:
$ dmesg
[skip]
NVRM: Xid (0002:00): 13, 0001 00000000 0000502d 0000060c 00000083 00000100
NVRM: Xid (0002:00): 13, 0001 00000000 0000502d 000008dc 00000000 00000100
NVRM: Xid (0002:00): 13, 0001 00000000 0000502d 000008dc 00000000 00000040
NVRM: Xid (0002:00): 13, 0003 00000000 00008397 00001b0c 1000f010 00000040
NVRM: Xid (0002:00): 13, 0003 00000000 00008397 00001310 00000000 00000040
NVRM: Xid (0002:00): 13, 0003 00000000 00008397 00001b0c 1000f010 00000040
NVRM: Xid (0002:00): 13, 0003 00000000 00008397 00001310 00000000 00000040
NVRM: Xid (0002:00): 13, 0003 00000000 00008397 00001b0c 1000f010 00000040

Last edited by sangu; 04-22-11 at 08:15 PM.
sangu is offline   Reply With Quote
Old 12-03-08, 07:58 AM   #6
raphoun
Registered User
 
Join Date: Jun 2007
Location: Orléans (france)
Posts: 24
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

Hello,

I have the same problem on Ubuntu 8.10 64bits with a 8600M GT and the last beta drivers (180.11)
Attached Files
File Type: gz nvidia-bug-report.log.tar.gz (36.8 KB, 232 views)
raphoun is offline   Reply With Quote
Old 12-03-08, 09:21 AM   #7
kernelOfTruth
Gentoo Linux addict
 
Join Date: Nov 2007
Location: Vienna, Austria; Germany; hello world :)
Posts: 202
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

Quote:
Originally Posted by xin44 View Post
i had randomly dead-freeze too (sometimes 3 freeze in 5 mn ! 30 per day i became completely silly), textures corruption, flickering display, hard reboot, nothing with the 177.xx serie...etc... but at the moment i've installed a flash-blocker in mozilla( firefox was always launch with mini 1 flash animation on a tab all the day ex deezer), no more freeze ! one per day max !!
and when i deactivate flash blocker for some flash site - 30 sec and freeze !
hope it can be so simple for you !
if flash really is the cause, could you do some digging and find out which flash-version you're using ?

which nspluginwrapper, which flash version, which OS / architecture, kernel ...

more details please,

this should help the guys over at nvidia to (hopefully) reproduce and asap fix it

@kriko:

strangely it's all fine here with my 7600GT (from MSI), could you provide some steps to produce so I can see whether I can make it corrupt the screen, too ?
__________________
2.6.30-rc3-zen0+ w. compcache, reiser4 + ccreg40 (lzo-compression + checksumming)
gcc version 4.4.0-pre9999 built 20090425 (prerelease) rev. 146764 (Gentoo SVN)
gcc version 4.4.0 (Gentoo Hardened 4.4.0-r1, espf-0.2.1)
Ubuntu Jaunty/9.04 x86_64 Dell XPS M1330
kernelOfTruth is offline   Reply With Quote
Old 12-03-08, 09:24 AM   #8
bendley
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 7
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

Here a picture of what it looks like :
bendley is offline   Reply With Quote

Old 12-10-08, 12:22 PM   #9
khughes
Registered User
 
Join Date: May 2004
Posts: 1
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

Quote:
Originally Posted by bendley View Post
Here a picture of what it looks like :
Yep, that's exactly what I see. No compiz, just stock Ubuntu 8.10 Gnome install. Usually happens when I'm running an application which is doing OpenGL calls, but also have seen this happening when just scrolling in Firefox 3 or even moving a terminal window on the desktop. Had this happen with stock nvidia-177 installed with ubuntu and now with 180.11 downloaded and installed from nvidia website.

The display will normally freeze for a few seconds, although the mouse still moves. Then the mouse also freezes for up to 30 seconds, with about a 1/2 to 1 second interval where it will update. I have not had any hard freezes on this; it usually recovers anywhere from 2 to 7 minutes later.
khughes is offline   Reply With Quote
Old 12-10-08, 02:09 PM   #10
walmartshopper
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

I have the same exact problem... X server locks up but mouse still moves, then it recovers after about 30 seconds... sometimes with screen corruption. Dmesg shows NVRM: Xid errors. For me, it only happens when using compositing or openGL. If I don't use those, everything works perfectly with no crashes or freezes. And the thing is, I can reboot to XP and play Crysis for hours with no issues. So it's almost certainly not a heat issue or a bad card. The same freezes occur when I switch out my 8800GT with my old 7800GT.

I have read several threads on this issue, and usually they end up telling you that if you get Xid errors, then your card is bad and you need a new one. But it seems like there are way too many people having this problem with the exact same symptoms.

BTW, I even tried switching my motherboard because I thought my PCIE bus might have been bad, and it didn't help. The only thing that works for me is disabling compositing and avoiding openGL apps. I've tried all the suggested fixes and nothing works. I'm convinced this is a driver issue that nvidia needs to seriously look into.
walmartshopper is offline   Reply With Quote
Old 12-10-08, 03:41 PM   #11
walmartshopper
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

Well, I seem to have found a workaround for my system. I have 2x2Gb memory modules which were installed in dual channel mode. When I removed one stick of memory, everything worked fine. So then I wanted to see if it was the actual amount of memory or just the fact that it was running in single channel with one stick. So I reinstalled the second module in a single channel configuration, and now everything works fine. No more freezes or Xid errors. Somehow, running 4gb of RAM in dual channel mode on a 32bit kernel was causing the problem. I'm happy that it works now, but I'm still not happy that I have to run single channel mode. I'm not sure if this is an nvidia problem or a kernel problem or an X server problem, but I really hope it gets fixed soon.
walmartshopper is offline   Reply With Quote
Old 12-11-08, 12:52 PM   #12
walmartshopper
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 23
Default Re: 180.* graphical corruption and freezes system

I just updated my video card's bios to the latest version, and it didn't change anything. 4gb in single channel mode works flawlessly, with memory at stock 800mhz or overclocked to 1066mhz. But as soon as I move the memory to dual channel, even at stock speeds, I get Xid errors and freezes without a doubt.

What is it about a dual channel memory configuration that would cause this?

Anyone else who is having this problem... try running your memory in single channel and let us know if that fixes it.
walmartshopper is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.