Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 06-03-09, 11:20 AM   #13
Stephen Warren
Moderator
 
Stephen Warren's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,327
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

I tested using MPlayer, both with/without "-mc 2". The card I tested has equivalent graphics HW to a 9400 IGP. Testing with MythTV isn't that useful since its copy of ffmpeg is very old, and besides, I don't believe this is a VDPAU issue.
Stephen Warren is offline   Reply With Quote
Old 06-03-09, 05:26 PM   #14
cehoyos
FFmpeg developer
 
Join Date: Jan 2009
Location: Vienna, Austria
Posts: 467
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

Quote:
Originally Posted by davidwong View Post
with "-mc 2" here, video is overall at normal speed.
but look at the clock at the top right corner in the video, it is not even speed,
some time faster some time slower.
I'm sorry, I did not look at the clock at first.
This is definitely neither an issue with MPlayer nor VDPAU, but the way the stream (the clock shown) was originally transmitted.
Please try mplayer -nosound and press "." for frame-by-frame stepping, you will see that "17:18:22" is shown for >40 frames, "17:18:23" only for 5 frames (pressing "." twice for two fields = one frame)..

Carl Eugen
cehoyos is offline   Reply With Quote
Old 06-03-09, 07:51 PM   #15
jyavenard
MythTV developer
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 413
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

Quote:
Originally Posted by Stephen Warren View Post
I don't believe this is a VDPAU issue.
Well, I'm sure it is ...

Because it plays fine on all video cards I have tested, but the 9400 IGP ...
What else could explain such difference ?

The mythtv vdpau code is rather up to date too...
jyavenard is offline   Reply With Quote
Old 06-03-09, 11:23 PM   #16
davidwong
v4l-dvb developer
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 6
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

Quote:
Originally Posted by cehoyos View Post
I'm sorry, I did not look at the clock at first.
This is definitely neither an issue with MPlayer nor VDPAU, but the way the stream (the clock shown) was originally transmitted.
Please try mplayer -nosound and press "." for frame-by-frame stepping, you will see that "17:18:22" is shown for >40 frames, "17:18:23" only for 5 frames (pressing "." twice for two fields = one frame)..

Carl Eugen
Thanks Carl.
I confirm the clock in the video source is not updated evenly. I tested with commercial set-top box.

but AV sync is a problem in mplayer svn.

without -mc 2, I am sure it is playing at wrong speed.
The bottom scroll bars are slower than it should be, in commercial set-top box.
I guess mplayer is getting wrong of frame rate. Would it be related to MBAFF?
I heard that MBAFF settings are changed after the broadcaster changes its encoder.
I tried to demux the stream using my own code.
Looks like each PES contains only one field now. It has two fields before broadcaster changes its encoder.
davidwong is offline   Reply With Quote
Old 06-04-09, 02:28 AM   #17
nicks1
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 14
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

Just to offer another data point: I also have the Gigabyte 9400 IGP board and see the same slowdown using mplayer. The video runs too slow and the audio gets more and more out of sync. The file seems to play at the correct speed using xine-vdpau. This is the only problem I have had with this motherboard, all the other SD and HD files of various formats that I have tried so far play perfectly with mplayer.
nicks1 is offline   Reply With Quote
Old 06-04-09, 02:43 AM   #18
cehoyos
FFmpeg developer
 
Join Date: Jan 2009
Location: Vienna, Austria
Posts: 467
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

Quote:
Originally Posted by davidwong View Post
Would it be related to MBAFF?
No. (To PAFF)

Which MPlayer version are you using?
(I don't need -mc 2 to play the stream with latest svn.)
The last sentence is wrong, -mc 2 is needed for all PAFF streams with current svn.

Carl Eugen

Last edited by cehoyos; 06-04-09 at 07:21 AM. Reason: Clarify that -mc 2 is definitely needed for PAFF streams.
cehoyos is offline   Reply With Quote
Old 06-04-09, 03:14 AM   #19
nicks1
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 14
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

Cehoyos
Using SVN r29339-4.3.2 the file seems to play ok for me if I use -mc 2 but incorrectly without. I've just compiled SVN r29347-4.3.2 but seem to get the same result. Can you confirm which version works for you without -mc 2?
nicks1 is offline   Reply With Quote
Old 06-04-09, 03:52 AM   #20
cehoyos
FFmpeg developer
 
Join Date: Jan 2009
Location: Vienna, Austria
Posts: 467
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

Quote:
Originally Posted by nicks1 View Post
Using SVN r29339-4.3.2 the file seems to play ok for me if I use -mc 2 but incorrectly without. I've just compiled SVN r29347-4.3.2 but seem to get the same result. Can you confirm which version works for you without -mc 2?
You need -mc 2 also for latest svn.

Sorry for the noise, Carl Eugen
cehoyos is offline   Reply With Quote

Old 06-04-09, 12:34 PM   #21
davidwong
v4l-dvb developer
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 6
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

Quote:
Originally Posted by cehoyos View Post
You need -mc 2 also for latest svn.

Sorry for the noise, Carl Eugen
with -mc 2, is that mplayer starting to drop frames?
if so, I still think there is a frame rate bug.
davidwong is offline   Reply With Quote
Old 06-04-09, 01:13 PM   #22
cehoyos
FFmpeg developer
 
Join Date: Jan 2009
Location: Vienna, Austria
Posts: 467
Default Re: VDPAU: bug in the drivers?

Quote:
Originally Posted by davidwong View Post
with -mc 2, is that mplayer starting to drop frames?
Please read the fine manual to find out what -mc does and how to affect frame-drop behaviour:
MPlayer manual (other languages available)

-mc has nothing to do with framedrops, Carl Eugen
cehoyos is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
xorg locks-up with newest nvidia drivers w/ vdpau. theroot NVIDIA Linux 1 06-24-12 11:04 AM
Enhance Max Payne 3, Diablo III with GeForce R300 Drivers News Archived News Items 0 05-22-12 06:30 PM
Creative drivers ? SparrowHawk General Hardware 39 11-18-02 08:03 AM
Radeon 9700 not all that? sancheuz Other Desktop Graphics Cards 200 10-12-02 09:31 PM
Antialiasing bug in 31.00 drivers? Mark_fox NVIDIA Windows Graphics Drivers 7 08-26-02 02:48 PM

All times are GMT -5. The time now is 11:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.