Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > General Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 07-28-09, 08:46 AM   #1
antjoh
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3
Default Unrecoverable Kernel Oops when launching X on 9400M (ION)

Hello,

I have a Zotac IONITX-B mother board with the Nvidia GeForce 9400M chipset. Whenever I try to launch X with the nvidia module it results in a kernel Oops and X is unusable.

As soon as I try to load X (xorg-server 1.6.2) the pc crashes with a kernel Oops. The pc is equipped with 4Gb of DDR2 800Mhz RAM. No other perhiperals are used except for one wifi usb dongle and a usb keyboard. The pc is hooked up to a 40" lcd tv via HDMI. The distro of choice is Arch Linux.

This is what I have done so far to try pin pointing the problem:

* Installed the nvidia package from the ArchLinux repositories = results in kernel Oops when trying to run X.
* unistalled the ArchLinux nvidia package and installed the driver available on the nvidia website (the .run file) = results in kernel Oops when trying to run X.
* Removed one stick of ram and tested each stick individually on both slots on the motherboard = results in kernel Oops on all tries when trying to run X.
* Installed xf86-video-vesa from the ArchLinux repositories and used that module in xorg.conf = results in no kernel Oops and a well working X environment.

My xorg.conf is very minimal as it depends on HAL to detect what needs to be loaded.

Do you have any idea what might be causing this behaviour?

I tried to run the nvidia-bug-report script but it hangs and probably doesn't provide a full report.
Hopefully you can make something out of the logs I have attached and provide me with a solution to this problem.

Many thanks!
Best regards
Anton Johanson
Attached Files
File Type: log dmesg.log (30.5 KB, 111 views)
File Type: gz nvidia-bug-report.log.gz (22.0 KB, 103 views)
File Type: txt xorg.conf.txt (334 Bytes, 133 views)
antjoh is offline   Reply With Quote
Old 07-28-09, 09:58 AM   #2
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: Unrecoverable Kernel Oops when launching X on 9400M (ION)

The Oops reads:
BUG: unable to handle kernel paging request at 000d8a0b
IP: [<c016c19c>] m_show+0x9c/0x1a0
*pde = 00000000
Oops: 0000 [#1] PREEMPT SMP
last sysfs file: /sys/devices/pci0000:00/0000:00:10.0/0000:03:00.0/resource
Modules linked in: ipt_REJECT xt_tcpudp nf_conntrack_ipv4 nf_defrag_ipv4 xt_state \
nf_conntrack iptable_filter ip_tables x_tables snd_hda_codec_nvhdmi arc4 ecb \
snd_hda_codec_realtek rt73usb crc_itu_t rt2x00usb rt2x00lib led_class \
input_polldev joydev snd_seq_dummy snd_hda_intel mac80211 snd_seq_oss usbhid \
snd_seq_midi_event hid snd_hda_codec snd_seq snd_seq_device cfg80211 nvidia(P) \
snd_pcm_oss snd_mixer_oss snd_hwdep snd_pcm snd_timer snd agpgart ohci_hcd \
soundcore psmouse i2c_nforce2 shpchp ehci_hcd pcspkr snd_page_alloc serio_raw sg \
pci_hotplug usbcore wmi i2c_core forcedeth evdev thermal processor fan button \
battery ac rtc_cmos rtc_core rtc_lib jfs sd_mod ahci ata_generic pata_acpi libata \
scsi_mod
Pid: 1971, comm: X Tainted: P (2.6.30-ARCH #1) To Be Filled By O.E.M.
EIP: 0060:[<c016c19c>] EFLAGS: 00210282 CPU: 0
EIP is at m_show+0x9c/0x1a0
EAX: 00000000 EBX: f6745a80 ECX: 00000f59 EDX: 00000000
ESI: f9dc8740 EDI: 000d8a0b EBP: f9dc8870 ESP: f5e25eb4
DS: 007b ES: 007b FS: 00d8 GS: 00e0 SS: 0068
Process X (pid: 1971, ti=f5e24000 task=f5e20400 task.ti=f5e24000)
Stack:
f6745a80 c0458a98 fa04058c 00011884 f9dc8744 f5e25f30 c03d3398 647d5c20
c03e1768 f6745a80 f9dc8744 f5e25f30 c01eea13 f5d9c9f8 c01b3e41 0000007c
00000000 b7f8a022 f6745aa8 000003de 00000022 f5ca9d80 f5e25f90 0000001b
Call Trace:
[<c03d3398>] ? mutex_lock+0x18/0x40
[<c01eea13>] ? seq_read+0x263/0x470
[<c01b3e41>] ? __do_fault+0x351/0x430
[<c01ee7b0>] ? seq_read+0x0/0x470
[<c0219e89>] ? proc_reg_read+0x79/0xc0
[<c01d1b43>] ? vfs_read+0xc3/0x1a0
[<c0219e10>] ? proc_reg_read+0x0/0xc0
[<c01d1d28>] ? sys_read+0x58/0xb0
[<c0103c73>] ? sysenter_do_call+0x12/0x28
Code: 10 31 c0 81 c5 2c 01 00 00 39 ef 74 2d 66 90 8b 47 08 89 1c 24 c7 44 24 \
04 98 8a 45 c0 83 c0 0c 89 44 24 08 e8 06 24 08 00 8b 3f <8b> 07 0f 18 00 90 \
39 ef 75 da b8 01 00 00 00 8b 96 d4 00 00 00
EIP: [<c016c19c>] m_show+0x9c/0x1a0 SS:ESP 0068:f5e25eb4
CR2: 00000000000d8a0b
---[ end trace 9da229b657f2dd53 ]---
There's no indication that the NVIDIA kernel module is involved. I briefly looked around for similar traces and found a variety of reports with different modules. This looks like a kernel bug to me.
zander is offline   Reply With Quote
Old 07-28-09, 10:04 AM   #3
antjoh
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3
Default Re: Unrecoverable Kernel Oops when launching X on 9400M (ION)

I don't know much about these kind of errors, but how do you determine that the nvidia module isn't involved? I can see it listed as a linked in module, but maybe that is not enough?

The thing I find odd is that X starts ok without the nvidia module but crashes as soon as it is loaded.

Edit: Thanks for a really fast reply btw... (y)
antjoh is offline   Reply With Quote
Old 07-28-09, 10:36 AM   #4
zander
NVIDIA Corporation
 
zander's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 3,740
Default Re: Unrecoverable Kernel Oops when launching X on 9400M (ION)

nvidia.ko is already linked and from the look of it, the kernel crashes when X reads /proc/modules; there are no NVIDIA symbols in the backtrace.
zander is offline   Reply With Quote
Old 07-29-09, 02:46 AM   #5
antjoh
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 3
Default Re: Unrecoverable Kernel Oops when launching X on 9400M (ION)

Could a moderator please move this post to the general linux forum?
I really don't know how to diagnose this problem and would appreciate some help. Maybe someone over there knows what to do.
antjoh is offline   Reply With Quote
Old 12-03-09, 03:58 AM   #6
gammalam
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 12
Default Re: Unrecoverable Kernel Oops when launching X on 9400M (ION)

Follow the instruction to install the driver if u are using fedora ^^
http://forums.fedoraforum.org/showth...ghlight=nvidia

I think is the Selinux problem. I had this problem as well
gammalam is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.