Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 09-18-09, 03:43 PM   #1
seanos
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 5
Default VDPAU using blit instead of overlay?

Hello,

Few comments/questions to make.
Firstly, I noticed in every release since 185.18.10, if 'DamageEvents" is set to 'False' mplayer/vdpau crashes out with :
Code:
VDPAU nvidia: Error detected 1 610
VDPAU nvidia: Backtrace:
--: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0xff7000] DSO load base
00: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0xffb5e9]
01: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0x1004f0b]
02: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0x100063f]
[vdpau] Error when calling vdp_presentation_queue_create: A catch-all error, used when no other error code applies.
FATAL: Cannot initialize video driver.
Took me a while to realise needed to Enable DamageEvents - which then caused another problem. I was getting serious tearing about 1/4 way down the screen during camera movement. This was solved by running xfwm4 as a window manager as opposed to ratpoison (unsure why this was happening).


Anyway, onto main query..

I'm running CentOS5, 32-bit, with 190.32 drivers, with Mplayer-SVN-r29689-4.1.2, on a GeForce 9300GS.
I have composite disabled, however whenever try to play files using vdpau as the output device, I get :
Code:
VDPAU nvidia: Error detected 2 195
VDPAU nvidia: Backtrace:
--: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0xff7000] DSO load base
00: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0xffb5e9]
01: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0x100bd0d]
02: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0x100b76b]
03: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0x1000615]
It's my understanding this means it's using blit as opposed to overlay, except I can't figure out why...

I created a .xsession so that only xfwm4 & an xterm are started, yet still get above error suggesting it can't use the overlay.

mplayer.conf
xorg.conf
nvidia-bug-report.log.gz

Any suggestions/ideas most welcome.

Seán
seanos is offline   Reply With Quote
Old 09-18-09, 04:30 PM   #2
Stephen Warren
Moderator
 
Stephen Warren's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,327
Default Re: VDPAU using blit instead of overlay?

VDPAU is failing when requesting overlay usage from the X server. The most likely cause for this is GPU/system memory bandwidth restrictions. To confirm this, try running your screen at a much lower resolution.
Stephen Warren is offline   Reply With Quote
Old 09-18-09, 04:44 PM   #3
seanos
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 5
Default Re: VDPAU using blit instead of overlay?

Ah excellent, thanks a lot - that seems to be it.
seanos is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.