Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA GeForce 200 Series

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-03-09, 04:21 AM   #1
Merefield
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 53
Default Artifacts in Batman's Arkham Asylum are driving me insane!

All,

Playing the superb Arkham (V 1.1) on very high settings (1920x1200 MSAA 4x, VERY HIGH, PhysX on HIGH). Frame rate is excellent (50ish) but sadly i'm getting artifacts appearing after a period of play - large browny green triangles of varying shades. This requires a restart of the game, but sure enough - they are back again after a period of time.

Currently running 64 bit 191.03 Drivers, but issue doesn't seem to be driver specific.

I recently bought a GTS 250 card to offload the PhysX onto as recommended here:

http://www.driverheaven.net/articles.php?articleid=138

Temps on my GTX295 GPU's are maxing at 81 C, but artifacts can appear when they are at 74 C or so. But aren't they meant to get pretty high?

Temp on GTS 250 pretty lowish - around 45 C.

The cards sit next to each other on the motherboard which does concern me. But this is necessary as those are the only compatible slots.

Using the tuning tool, the motherboard voltages look stable so it doesn't seem to be power?

Neither CPU, VGA's or board are OC'd

Any thoughts welcome?

Could it be the drivers are buggy?

Merefield
__________________
Intel Core i7 920, Gigabyte EX58-UD3R Rev 1.0, 6GB DDR3, GTX 295, GTS 250 (PhysX), OCZ Vertex 30GB SSD, 500GB HD, Corsair TX650W PS, Antec 300 Case, Windows 7 64-bit RC 1
Merefield is offline   Reply With Quote
Old 10-03-09, 12:23 PM   #2
Merefield
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 53
Default Re: Artifacts in Batman's Arkham Asylum are driving me insane!

OK an update.

Running SLI GTX 295 on Crisis Warhead i'm runnng up to 91 C, with no artifacts.

If i run PhysX on Arkham on the GTX 295 i get artifacts too (but much slower framerate)

If i run PhysX in software (enabled as High but switch off in NVidia CP) i get no artfacts but its dog slow.

So something about PhysX on GPU is causing the artifacts.

At one point i noticed the artifacts almost emanating from a hanging banner which appears only when PhysX is enabled, suggesting the geometry of the banner is determined by the PhysX card and this data had got corrupt somehow. So maybe they aren't "visual" artifacts in the usual sense but corrupt geometry data?

So this tells me hardware PhysX drivers are either buggy or there's an issue with the power profile when you enable PhysX.

Any suggestions welcome ...
__________________
Intel Core i7 920, Gigabyte EX58-UD3R Rev 1.0, 6GB DDR3, GTX 295, GTS 250 (PhysX), OCZ Vertex 30GB SSD, 500GB HD, Corsair TX650W PS, Antec 300 Case, Windows 7 64-bit RC 1
Merefield is offline   Reply With Quote
Old 10-04-09, 06:52 AM   #3
Merefield
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 53
Default Re: Artifacts in Batman's Arkham Asylum are driving me insane!

OK, update.

I'm getting more and more suspicious about the GTX 295. Either that or the power.

You see I swapped the display - I made the GTS 250 run the graphics and used the GTX 295 run the PhysX, and guess what!

NO ARTIFACTS and here's the _killer_:

HIGHER ARKHAM BENCHMARK!!!

Well, lower minimum FPS but higher MAX - go figure!!!

Man the GTS 250 is a bargain! - it was 80 pounds sterling and runs this level of detail at an acceptable frame rate!
__________________
Intel Core i7 920, Gigabyte EX58-UD3R Rev 1.0, 6GB DDR3, GTX 295, GTS 250 (PhysX), OCZ Vertex 30GB SSD, 500GB HD, Corsair TX650W PS, Antec 300 Case, Windows 7 64-bit RC 1
Merefield is offline   Reply With Quote
Old 10-04-09, 07:24 AM   #4
Airbrushkid
 
Airbrushkid's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 1,420
Default Re: Artifacts in Batman's Arkham Asylum are driving me insane!

Sorry to hear your having problems. I just tried the link to drverheaven. But it's a flash site and my iPhone doesn't like flash sites. So I'll have to wait till I get home and on my desktop.
__________________
Intel Q9550 l eVGA NForce 780i SLI FTW l 2 Palit GTX 560 Ti 2 GB SLI l Corsair Dominator 8 gig PC2-8500 l 2 - Intel X-25M 80 gb SSD Raid 0 l WD 1 -2TB & 2 -1TB l On board sound l Antec TruePower Quattro TPQ-1200 1200W l Windows 7 Ultimate 64 bit l 3 X Dell E248WFP 24" Monitors
Airbrushkid is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.