Go Back   nV News Forums > Software Forums > Microsoft Windows 7

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-25-09, 08:38 PM   #1
CaptNKILL
CUBE
 
CaptNKILL's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: PA, USA
Posts: 18,844
Thumbs down Realtek LAN: Device Cannot Start

Alright, I just installed Windows 7 on a system I'm building.

The system is using a Gigabyte G41M-ES2L motherboard with integrated Realtek gigabyte ethernet.

When I installed windows the pre-installed driver just gave me a "the device cannot start" "Code 10" error. The installation disk for the motherboard didn't have a windows 7 driver so I just manually installed the vista driver through device manager.

Same error.

I downloaded the latest 7 driver from realtek.

Same error.

I downloaded the latest 7 driver from gigabyte.

Same error.



Is there anything I can do here or am I at the mercy of realtek's driver development team?

I used the BIOS "Smart LAN" feature and it detected that the network was 1Gbit so it seems to be working to some extent.

BTW, this is a great first impression 7 is leaving on me.
__________________
---- Primary Rig ---- CoolerMaster 690 II Advance - Gigabyte GA-EP45-UD3P - Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.0Ghz + Thermalright Ultra 120 Extreme
6GB DDR2 @ 942Mhz 5-5-5-20 1.9v (2x1Gb Wintec AMPX PC2-8500 & 2x2Gb G.Skill PC2-6400) - EVGA Geforce GTX 470 @ 750/1500/1850 (1.050v)
Sparkle Geforce GTS 250 1Gb Low-Profile (Physx) - Crucial RealSSD C300 64Gb SSD - Seagate 7200.12 500Gb SATA - Seagate 7200.10 320Gb SATA
ASUS VW266H 25.5" LCD - OCZ GameXStream 700W PSU - ASUS Xonar DX - Logitech Z-5500 5.1 Surround - Windows 7 Professional x64
---- HTPC ---- Asus M3A78-EM 780G - AMD Athlon X2 5050e 45W @ 2.6Ghz - 2x2GB Kingston PC2-6400 DDR2 - Sparkle 350W PSU
Seagate 7200.10 320Gb SATA - Seagate 7200.10 250Gb SATA - Athenatech A100BB.350 MicroATX Desktop - Creative X-Fi XtremeMusic
CaptNKILL is offline   Reply With Quote
Old 10-25-09, 08:45 PM   #2
|MaguS|
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

Yeah you have to get it from the manufacturer, the one that MS provides doesn't work. I had to rollback to the default ones at first install after an update. Gigabyte had a new version for me to download though.

http://www.gigabyte.com.tw/Support/M...4bit#anchor_os
  Reply With Quote
Old 10-25-09, 08:53 PM   #3
CaptNKILL
CUBE
 
CaptNKILL's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: PA, USA
Posts: 18,844
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

As I said, I installed that driver and 2 others with no luck.
__________________
---- Primary Rig ---- CoolerMaster 690 II Advance - Gigabyte GA-EP45-UD3P - Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.0Ghz + Thermalright Ultra 120 Extreme
6GB DDR2 @ 942Mhz 5-5-5-20 1.9v (2x1Gb Wintec AMPX PC2-8500 & 2x2Gb G.Skill PC2-6400) - EVGA Geforce GTX 470 @ 750/1500/1850 (1.050v)
Sparkle Geforce GTS 250 1Gb Low-Profile (Physx) - Crucial RealSSD C300 64Gb SSD - Seagate 7200.12 500Gb SATA - Seagate 7200.10 320Gb SATA
ASUS VW266H 25.5" LCD - OCZ GameXStream 700W PSU - ASUS Xonar DX - Logitech Z-5500 5.1 Surround - Windows 7 Professional x64
---- HTPC ---- Asus M3A78-EM 780G - AMD Athlon X2 5050e 45W @ 2.6Ghz - 2x2GB Kingston PC2-6400 DDR2 - Sparkle 350W PSU
Seagate 7200.10 320Gb SATA - Seagate 7200.10 250Gb SATA - Athenatech A100BB.350 MicroATX Desktop - Creative X-Fi XtremeMusic
CaptNKILL is offline   Reply With Quote
Old 10-25-09, 08:57 PM   #4
Rummy
 
Join Date: Mar 2004
Location: Under your bed
Posts: 1,685
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

Are you using a router? I had trouble installing drivers for my P6T when using a router. I hooked up the lan straight to the mobo and the drivers installed. Then hooked it up to the router and it worked.
Rummy is offline   Reply With Quote
Old 10-25-09, 08:58 PM   #5
betterdan
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

Hmm I have an integrated Realtek gigabit ethernet on my Gigabyte motherboard and the driver that came with Windows 7 worked fine. I did update the driver to the latest one on the Gigabyte site and it worked fine also.
  Reply With Quote
Old 10-25-09, 09:05 PM   #6
CaptNKILL
CUBE
 
CaptNKILL's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: PA, USA
Posts: 18,844
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

Quote:
Originally Posted by Rum Cooler View Post
Are you using a router? I had trouble installing drivers for my P6T when using a router. I hooked up the lan straight to the mobo and the drivers installed. Then hooked it up to the router and it worked.
I installed the OS without the cable connected originally.

I also tried installing drivers with it connected to the router.
__________________
---- Primary Rig ---- CoolerMaster 690 II Advance - Gigabyte GA-EP45-UD3P - Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.0Ghz + Thermalright Ultra 120 Extreme
6GB DDR2 @ 942Mhz 5-5-5-20 1.9v (2x1Gb Wintec AMPX PC2-8500 & 2x2Gb G.Skill PC2-6400) - EVGA Geforce GTX 470 @ 750/1500/1850 (1.050v)
Sparkle Geforce GTS 250 1Gb Low-Profile (Physx) - Crucial RealSSD C300 64Gb SSD - Seagate 7200.12 500Gb SATA - Seagate 7200.10 320Gb SATA
ASUS VW266H 25.5" LCD - OCZ GameXStream 700W PSU - ASUS Xonar DX - Logitech Z-5500 5.1 Surround - Windows 7 Professional x64
---- HTPC ---- Asus M3A78-EM 780G - AMD Athlon X2 5050e 45W @ 2.6Ghz - 2x2GB Kingston PC2-6400 DDR2 - Sparkle 350W PSU
Seagate 7200.10 320Gb SATA - Seagate 7200.10 250Gb SATA - Athenatech A100BB.350 MicroATX Desktop - Creative X-Fi XtremeMusic
CaptNKILL is offline   Reply With Quote
Old 10-25-09, 09:50 PM   #7
CaptNKILL
CUBE
 
CaptNKILL's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: PA, USA
Posts: 18,844
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

Ok, this is really getting irritating.

I've tried everything. Nothing works.

No drivers will install properly on this thing. It just says "this device cannot start".

I tried with the network cable unplugged, with it plugged into the router, and with it plugged into the modem directly. I even reset the modem with the cable connected from the modem to the computer and tried a few different combinations of rebooting and installing drivers from three different locations.

Nothing works, and I have someone who is expecting this computer in a few days.

EDIT: The only thing left that I can try is to download a vista driver to see if that will work.
__________________
---- Primary Rig ---- CoolerMaster 690 II Advance - Gigabyte GA-EP45-UD3P - Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.0Ghz + Thermalright Ultra 120 Extreme
6GB DDR2 @ 942Mhz 5-5-5-20 1.9v (2x1Gb Wintec AMPX PC2-8500 & 2x2Gb G.Skill PC2-6400) - EVGA Geforce GTX 470 @ 750/1500/1850 (1.050v)
Sparkle Geforce GTS 250 1Gb Low-Profile (Physx) - Crucial RealSSD C300 64Gb SSD - Seagate 7200.12 500Gb SATA - Seagate 7200.10 320Gb SATA
ASUS VW266H 25.5" LCD - OCZ GameXStream 700W PSU - ASUS Xonar DX - Logitech Z-5500 5.1 Surround - Windows 7 Professional x64
---- HTPC ---- Asus M3A78-EM 780G - AMD Athlon X2 5050e 45W @ 2.6Ghz - 2x2GB Kingston PC2-6400 DDR2 - Sparkle 350W PSU
Seagate 7200.10 320Gb SATA - Seagate 7200.10 250Gb SATA - Athenatech A100BB.350 MicroATX Desktop - Creative X-Fi XtremeMusic
CaptNKILL is offline   Reply With Quote
Old 10-25-09, 09:56 PM   #8
mojoman0
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Location: California
Posts: 3,566
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

could it possibly be hardware related?
mojoman0 is offline   Reply With Quote

Old 10-25-09, 10:04 PM   #9
CaptNKILL
CUBE
 
CaptNKILL's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: PA, USA
Posts: 18,844
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

Quote:
Originally Posted by mojoman0 View Post
could it possibly be hardware related?
If the network chip is bad I'm going to stab someone.
__________________
---- Primary Rig ---- CoolerMaster 690 II Advance - Gigabyte GA-EP45-UD3P - Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.0Ghz + Thermalright Ultra 120 Extreme
6GB DDR2 @ 942Mhz 5-5-5-20 1.9v (2x1Gb Wintec AMPX PC2-8500 & 2x2Gb G.Skill PC2-6400) - EVGA Geforce GTX 470 @ 750/1500/1850 (1.050v)
Sparkle Geforce GTS 250 1Gb Low-Profile (Physx) - Crucial RealSSD C300 64Gb SSD - Seagate 7200.12 500Gb SATA - Seagate 7200.10 320Gb SATA
ASUS VW266H 25.5" LCD - OCZ GameXStream 700W PSU - ASUS Xonar DX - Logitech Z-5500 5.1 Surround - Windows 7 Professional x64
---- HTPC ---- Asus M3A78-EM 780G - AMD Athlon X2 5050e 45W @ 2.6Ghz - 2x2GB Kingston PC2-6400 DDR2 - Sparkle 350W PSU
Seagate 7200.10 320Gb SATA - Seagate 7200.10 250Gb SATA - Athenatech A100BB.350 MicroATX Desktop - Creative X-Fi XtremeMusic
CaptNKILL is offline   Reply With Quote
Old 10-25-09, 10:17 PM   #10
Rummy
 
Join Date: Mar 2004
Location: Under your bed
Posts: 1,685
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

Just a shot in the dark here, but check power savings. Maybe its shutting the lan down to save energy.

Also are you installing the driver through device manager?
Rummy is offline   Reply With Quote
Old 10-25-09, 10:25 PM   #11
nekrosoft13
I'm Geralt
 
Join Date: Oct 2005
Location: Chicagoland, once a year in Poland
Posts: 24,366
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

tried realtek network diagnostic software something bla bla

Vista Diagnostic Program
http://www.realtek.com.tw/DOWNLOADS/...&GetDown=false

direct link won't work, this tool will help you diagnose the issue
__________________
Windows 8 the next big failure, right after Windows ME
nekrosoft13 is offline   Reply With Quote
Old 10-25-09, 10:25 PM   #12
CaptNKILL
CUBE
 
CaptNKILL's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: PA, USA
Posts: 18,844
Default Re: Realtek LAN: Device Cannot Start

Quote:
Originally Posted by Rum Cooler View Post
Just a shot in the dark here, but check power savings. Maybe its shutting the lan down to save energy.

Also are you installing the driver through device manager?
Yeah, I've tried the installers and I've tried device manager.

I'll check the power savings settings, but I disabled Green LAN in the BIOS so it shouldn't be doing that.

Right now I'm trying an old Ubuntu disk I had laying around but its too old and wouldn't have the proper drivers anyway so it isn't helping at all.
__________________
---- Primary Rig ---- CoolerMaster 690 II Advance - Gigabyte GA-EP45-UD3P - Intel Core 2 Quad Q9550 @ 4.0Ghz + Thermalright Ultra 120 Extreme
6GB DDR2 @ 942Mhz 5-5-5-20 1.9v (2x1Gb Wintec AMPX PC2-8500 & 2x2Gb G.Skill PC2-6400) - EVGA Geforce GTX 470 @ 750/1500/1850 (1.050v)
Sparkle Geforce GTS 250 1Gb Low-Profile (Physx) - Crucial RealSSD C300 64Gb SSD - Seagate 7200.12 500Gb SATA - Seagate 7200.10 320Gb SATA
ASUS VW266H 25.5" LCD - OCZ GameXStream 700W PSU - ASUS Xonar DX - Logitech Z-5500 5.1 Surround - Windows 7 Professional x64
---- HTPC ---- Asus M3A78-EM 780G - AMD Athlon X2 5050e 45W @ 2.6Ghz - 2x2GB Kingston PC2-6400 DDR2 - Sparkle 350W PSU
Seagate 7200.10 320Gb SATA - Seagate 7200.10 250Gb SATA - Athenatech A100BB.350 MicroATX Desktop - Creative X-Fi XtremeMusic
CaptNKILL is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.