Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-31-09, 01:18 PM   #1
Andre-K
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10
Default Twinview gaming is hard .. one large desktop.

I have two big monitors on Nvidia card.
They run in "twinview" - the problem is that the desktop size is two-monitor-wide.

Games start in the middle of them two.
Citrix Session won't run in seamless mode (draws a big window around).

please help me configuring them as two separate monitors. - so a fullscreen game runs on only one of them.
Andre-K is offline   Reply With Quote
Old 11-01-09, 09:14 AM   #2
8rytpq
Mitac 8252D
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 4
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

Hi, you can fix allot of games by:

export SDL_VIDEO_FULLSCREEN_HEAD=1
8rytpq is offline   Reply With Quote
Old 11-01-09, 09:50 AM   #3
Andre-K
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

thanks , executed the command in terminal - it did not help.
Andre-K is offline   Reply With Quote
Old 11-01-09, 04:48 PM   #4
Lysius
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 98
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

You could try to add a line similar to the following to the Screen section of your xorg.conf:

Code:
Option "Metamodes" "1680x1050,1680x1050; 1280x800,1280x800; 1280x1024,1280x1024; 1024x768,1024x768; 800x600,800x600; 1680x1050,NULL; 1280x800,NULL; 1280x1024,NULL; 1024x768,NULL; 800x600,NULL; 640x480,NULL"
Of course you should delete modes you do not need/want or that your monitors do not support.
Lysius is offline   Reply With Quote
Old 11-01-09, 05:06 PM   #5
Andre-K
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

thanks - should I keep the line I copied here ?
I added your suggestion below the line, and it did not help.


Code:
  Option         "metamodes" "DFP-0: nvidia-auto-select +1920+0, DFP-1: nvidia-auto-select +0+0"
Andre-K is offline   Reply With Quote
Old 11-01-09, 05:17 PM   #6
Lysius
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 98
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

Quote:
Originally Posted by Andre-K View Post
thanks - should I keep the line I copied here ?
I added your suggestion below the line, and it did not help.


Code:
  Option         "metamodes" "DFP-0: nvidia-auto-select +1920+0, DFP-1: nvidia-auto-select +0+0"
you should delete it or comment it out.
Lysius is offline   Reply With Quote
Old 11-01-09, 05:26 PM   #7
Andre-K
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

yes, that helped, now the only problem is that the left display and right display are mixed up.. do you know how to change that ?
Left is primary, as it should, the problem is that I need to move mouse to left to get to the right display.
Andre-K is offline   Reply With Quote
Old 11-01-09, 05:30 PM   #8
Lysius
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 98
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

Quote:
Originally Posted by Andre-K View Post
yes, that helped, now the only problem is that the left display and right display are mixed up.. do you know how to change that ?
Left is primary, as it should, the problem is that I need to move mouse to left to get to the right display.
the easiest way is to just switch the display cables
Lysius is offline   Reply With Quote

Old 11-01-09, 05:53 PM   #9
Andre-K
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 10
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

ok - thanks again.

There's something fishy with the nvidia drivers, I still see two workspaces, yet I have a cube.
Also, Penumbra Overture Demo still goes crazy and draws now partially off-screen.
Andre-K is offline   Reply With Quote
Old 11-02-09, 02:32 AM   #10
gbil
Registered User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 272
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

Quote:
Originally Posted by Andre-K View Post
ok - thanks again.

There's something fishy with the nvidia drivers, I still see two workspaces, yet I have a cube.
Also, Penumbra Overture Demo still goes crazy and draws now partially off-screen.
Actually nothing is fishy with the drivers but this is how twinview works, as a large desktop so the game just sees a large desktop. One 'solution' is to use the proposed configuration so when a specific resolution is used only one display is used.
gbil is offline   Reply With Quote
Old 11-02-09, 03:02 AM   #11
Lysius
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 98
Default Re: Twinview gaming is hard .. one large desktop.

Quote:
Originally Posted by Andre-K View Post
There's something fishy with the nvidia drivers, I still see two workspaces, yet I have a cube.
cube? You should now have a workspace spanning two monitors with a virtual boundary for window maximization in the center. Depending on how your desktop environment is configured, you should have some way to switch to other virtual desktops, all spanning the two monitors.

Quote:
Originally Posted by Andre-K View Post
Also, Penumbra Overture Demo still goes crazy and draws now partially off-screen.
Does it use a resolution you have now in your metamodes but your monitor does not properly support? You can use xrandr, krandrtray or any other frontend to randr and test if all modes are working properly. If not, drop them. And you might want to add some additional modes.
Lysius is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.