Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-19-09, 08:28 PM   #1
cheongi
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default Autodetect frequency problems openSUSE 11.x

eVGA 8400GS PCI
Samsung Syncmaster 173P 1280x1024 17inch
nvidia driver 190.40 (and 180.x)

Framebuffer mode works perfectly from liveCD/DVD.

Otherwise:
1. Auto detect OK on resolution, but screen display is off the monitor to the left by about 1cm and inside monitor on right by 2cm. Pixels look good on auto.
2. Autodetect frequency is as for 60Hz (which is how macOS system sees the same display working properly). Changing frequency to 75Hz results in a full screen with slightly fuzzy pixels.
3. Gnome display preferences is picking up an incorrect frequency, presumably from the nvidia driver. When nvidia xserver settings GUI is showing a choice of frequency 60 or 75Hz detecting a Samsung Syncmaster 1280x1024, Gnome display preferences shows refresh rate 50 and 51 with undetectable monitor of resolution 1280x1024.

Problems are very similar with openSUSE 11.1, except the Gnome erroneous frequencies are different - 57Hz being equivalent to 75Hz for nvidia software. Problem persists on 190.40RC driver.

I'd post a screenshot but that is presently broken in openSUSE 11.2RC1.
Attached Files
File Type: log nvidia-installer.log (57.1 KB, 107 views)
File Type: gz nvidia-bug-report.log.gz (37.0 KB, 96 views)

Last edited by cheongi; 10-19-09 at 08:30 PM. Reason: amended
cheongi is offline   Reply With Quote
Old 11-03-09, 01:51 PM   #2
cheongi
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default Re: Autodetect frequency problems openSUSE 11.x

Screenshot shows Nvidia Xserver Settings and Gnome display disagreeing on refresh frequency. Nvidia Xserver settings allows choice of AUTO, 60, 75Hz. Gnome display offers choice of 50, 51Hz
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	refreshbug.jpg
Views:	120
Size:	93.1 KB
ID:	38614  

Last edited by cheongi; 11-03-09 at 03:34 PM. Reason: clarification
cheongi is offline   Reply With Quote
Old 11-03-09, 03:28 PM   #3
cheongi
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 6
Default Re: Autodetect frequency problems openSUSE 11.x

Just upgraded to openSUSE 11.2RC2 and NVIDIA driver 190.42.

Now Gnome Display has three frequency settings but still different from NVIDIA X Server settings and both still wrong. (Well th NVIDIA setting of 60Hz is probably correctly autodetected but displays incorrectly - scale width too narrow and L/R displacement off to L as mentioned in first post.)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screenshot-NVIDIA X Server Settings.png
Views:	97
Size:	85.2 KB
ID:	38615  Click image for larger version

Name:	Screenshot-Display Preferences.png
Views:	93
Size:	21.6 KB
ID:	38616  

Last edited by cheongi; 11-03-09 at 03:32 PM. Reason: clarification
cheongi is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.