Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 12-05-09, 02:35 AM   #1
Nasevz
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
Default Mplayer - FATAL: Could not initialize video filters (-vf) or video output (-vo)

Hi,

I am using Ubuntu Karmic (Kernel 2.6.31-16.52)
GeForce 8600 GT (Driver version 195.22)
nvidia-195-libvdpau (195.22-0ubuntu3)

From Avenard's repository:
libvdpau0 (0.2-0ubuntu11)
libvdpau1 (0.3-0ubuntu3)
Mplayer (Version 2:1.0-svn29964-0ubuntu3)

I am trying to play video with mplayer using vdpau but without success. Mplayer plays the same file if I am using ffodivx instead ffodivxvdpau

Code:
mplayer -vo vdpau,xv, -vc ffmpeg12vdpau,ffh264vdpau,ffwmv3vdpau,ffvc1vdpau,ffodivxvdpau, test.avi 
MPlayer UNKNOWN-4.4.1 (C) 2000-2009 MPlayer Team
Can't open joystick device /dev/input/js0: No such file or directory
Can't init input joystick
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing test.avi.
AVI file format detected.
[aviheader] Video stream found, -vid 0
[aviheader] Audio stream found, -aid 1
VIDEO:  [XVID]  608x320  12bpp  25.000 fps  710.1 kbps (86.7 kbyte/s)
Clip info:
 Software: VirtualDubMod 1.5.10.2 (build 2540/release)
SUB: Added subtitle file (1): ./test.srt
VDPAU capture: Enabled
vdp_imp_device_create_x11(0x9962fd8, 0, -, -)
    -> 0, 1, 0x1fe7860
vdp_get_proc_address(1, 0, -)
    -> 0, 0x3b09980
vdp_get_proc_address(1, 5, -)
    -> 0, 0x3b09580
vdp_get_proc_address(1, 9, -)
    -> 0, 0x3b08d50
vdp_get_proc_address(1, 10, -)
    -> 0, 0x3b08c70
vdp_get_proc_address(1, 13, -)
    -> 0, 0x3b0bd10
vdp_get_proc_address(1, 22, -)
    -> 0, 0x3b0c1b0
vdp_get_proc_address(1, 18, -)
    -> 0, 0x3b08090
vdp_get_proc_address(1, 19, -)
    -> 0, 0x3b07fb0
vdp_get_proc_address(1, 46, -)
    -> 0, 0x3b0a500
vdp_get_proc_address(1, 53, -)
    -> 0, 0x3b058e0
vdp_get_proc_address(1, 54, -)
    -> 0, 0x3b09a90
vdp_get_proc_address(1, 47, -)
    -> 0, 0x3b05eb0
vdp_get_proc_address(1, 48, -)
    -> 0, 0x3b0a110
vdp_get_proc_address(1, 55, -)
    -> 0, 0x3b05660
vdp_get_proc_address(1, 56, -)
    -> 0, 0x3b054d0
vdp_get_proc_address(1, 57, -)
    -> 0, 0x3b053f0
vdp_get_proc_address(1, 63, -)
    -> 0, 0x3b04e50
vdp_get_proc_address(1, 64, -)
    -> 0, 0x3b04cc0
vdp_get_proc_address(1, 4096, -)
    -> 0, 0x3b04820
vdp_get_proc_address(1, 33, -)
    -> 0, 0x3b0b810
vdp_get_proc_address(1, 23, -)
    -> 0, 0x3b0c400
vdp_get_proc_address(1, 37, -)
    -> 0, 0x3b06be0
vdp_get_proc_address(1, 40, -)
    -> 0, 0x3b0a8e0
vdp_get_proc_address(1, 38, -)
    -> 0, 0x3b06b00
vdp_get_proc_address(1, 26, -)
    -> 0, 0x3b07890
vdp_get_proc_address(1, 27, -)
    -> 0, 0x3b077b0
vdp_get_proc_address(1, 29, -)
    -> 0, 0x3b0c990
vdp_get_proc_address(1, 34, -)
    -> 0, 0x3b0b640
vdp_get_proc_address(1, 6, -)
    -> 0, 0x3b09350
vdp_get_proc_address(1, 66, -)
    -> 0, 0x3b049a0
vdp_preemption_callback_register(1, 0x812f270, (nil))
    -> 0
==========================================================================
Forced video codec: ffmpeg12vdpau
Forced video codec: ffh264vdpau
Forced video codec: ffwmv3vdpau
Forced video codec: ffvc1vdpau
Forced video codec: ffodivxvdpau
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=0.
Unsupported PixelFormat -1
vdp_decoder_create(1, 13, 48, 48, 2, -)
VDPAU nvidia: Version: NVIDIA VDPAU Driver Shared Library  195.22  Sun Nov 22 17:37:18 PST 2009
VDPAU nvidia: Error detected 0 2998 
VDPAU nvidia: Backtrace:
--: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0x1fe0000] DSO load base
00: /usr/lib/libvdpau_nvidia.so [0x1fecade] 
    -> 14
vdp_get_error_string(14)
    -> 'An invalid/unsupported VdpDecoderProfile value was supplied.'
[vdpau] Failed creating VDPAU decoder: An invalid/unsupported VdpDecoderProfile value was supplied.
Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
Opening video filter: [scale]
The selected video_out device is incompatible with this codec.
Try appending the scale filter to your filter list,
e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
Unsupported PixelFormat -1
Unsupported PixelFormat -1
Selected video codec: [ffodivxvdpau] vfm: ffmpeg (FFmpeg MPEG-4,DIVX-4/5 (VDPAU))
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 160.0 kbit/10.42% (ratio: 20000->192000)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
AO: [oss] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...
[mpeg4_vdpau @ 0x8852060]decoding to PIX_FMT_NONE is not supported.
Error while decoding frame!

FATAL: Could not initialize video filters (-vf) or video output (-vo).


Exiting... (End of file)
Nasevz is offline   Reply With Quote
Old 12-05-09, 02:50 AM   #2
uau
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 45
Default Re: Mplayer - FATAL: Could not initialize video filters (-vf) or video output (-vo)

Your 8600 GT does not support ffodivxvdpau.
uau is offline   Reply With Quote
Old 12-05-09, 04:07 AM   #3
Nasevz
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
Default Re: Mplayer - FATAL: Could not initialize video filters (-vf) or video output (-vo)

Is it hardware dependent or can be supported in following driver releases?
Nasevz is offline   Reply With Quote
Old 12-05-09, 06:13 AM   #4
thefirstm
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 226
Default Re: Mplayer - FATAL: Could not initialize video filters (-vf) or video output (-vo)

That would be highly unlikely. The 8x00 (and 9x00, for that matter) hardware does not have a hardware video decoder for MPEG4 videos. The only way to implement one on such hardware would be to write it using CUDA, and while that would definitely be possible, it doesn't look like Nvidia is interested in writing one.
thefirstm is offline   Reply With Quote
Old 12-19-09, 08:18 AM   #5
_panic_
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 2
Default Re: Mplayer - FATAL: Could not initialize video filters (-vf) or video output (-vo)

But I have some avi films, with ID_VIDEO_FORMAT=DIV3. This files is playng with vc=ffodivxvdpau, on my GF8600 GTS
without error message.
_panic_ is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.