Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 12-29-09, 05:10 PM   #1
rrrssssss
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 10
Default Driver works perfect using xorg-x11 OpenGL interface but not with nvidia interface

Hello forum,

I am running gentoo with the 2.6.30-r8 kernel and I get a perfect screen with the proper resolutions and everything works great as long as I use xorg-x11 for the OpenGL interface which seems to be the default setting. But if I use nvidia for the OpenGL interface using the "eselect opengl set nvidia" command, I boot up to a black screen with no keyboard or mouse control and I get the message "could not open the device file /dev/nvidia0 (input/output error)". I have to switch it back to using the xorg-x11 interface to get it back to working again.

Below is my xorg.conf and I am using nvidia-driver-180.60 which is the highest version Gentoo portage offers that is not masked.

Code:
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 1.0  (buildmeister@builder63)  Tue Oct 20 21:01:12 PDT 2009

# nvidia-xconfig: X configuration file generated by nvidia-xconfig
# nvidia-xconfig:  version 1.0  (buildmeister@builder63)  Tue Oct 20 21:00:15 PDT 2009

Section "ServerLayout"
    Identifier     "X.org Configured"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    Screen      1  "Screen1"  LeftOf "Screen0"
    Option         "Xinerama" "0"
    Option         "AllowEmptyInput" "true"
    Option         "AutoAddDevices" "true"
EndSection

Section "Files"
    ModulePath      "/usr/lib/xorg/modules"
    FontPath        "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/TTF/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/OTF"
    FontPath        "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/75dpi/"
EndSection

Section "Module"
    Load           "extmod"
    Load           "dri2"
    Load           "record"
    Load           "dbe"
    Load           "glx"
EndSection

Section "Monitor"

  
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "LG L246WP"
    HorizSync       30.0 - 83.0
    VertRefresh     56.0 - 75.0
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor1"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "TV-0"
    HorizSync       30.0 - 83.0
    VertRefresh     56.0 - 75.0
EndSection

Section "Device"

        ### Available Driver options are:-
        ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
        ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz"
        ### [arg]: arg optional
        #Option     "SWcursor"           	# [<bool>]
        #Option     "HWcursor"           	# [<bool>]
        #Option     "NoAccel"            	# [<bool>]
        #Option     "ShadowFB"           	# [<bool>]
        #Option     "UseFBDev"           	# [<bool>]
        #Option     "Rotate"             	# [<str>]
        #Option     "VideoKey"           	# <i>
        #Option     "FlatPanel"          	# [<bool>]
        #Option     "FPDither"           	# [<bool>]
        #Option     "CrtcNumber"         	# <i>
        #Option     "FPScale"            	# [<bool>]
        #Option     "FPTweak"            	# <i>
        #Option     "DualHead"           	# [<bool>]
    Identifier     "Card0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "unknown"
    BoardName      "unknown"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 7600 GT"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device1"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 7600 GT"
    BusID          "PCI:1:0:0"
    Screen          1
EndSection

Section "Screen"


    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "CRT: nvidia-auto-select +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection

Section "Screen"

    
    Identifier     "Screen1"
    Device         "Device1"
    Monitor        "Monitor1"
    DefaultDepth    24
    Option     "ConnectedMonitor" "TV"

    Option         "TVStandard" "HD1080i"
    Option         "TVOutFormat" "COMPONENT"
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "metamodes" "TV: 1920x1080 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection
Below is the actual error message:

Code:
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(EE) Failed to load module "dri2" (module does not exist, 0)
(EE) Failed to load module "dri" (module does not exist, 0)
NVIDIA: could not open the device file /dev/nvidia0 (Input/output error).
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device PCI:1:0:0. 
(EE) NVIDIA(0):     Please check your system's kernel log for additional error
(EE) NVIDIA(0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
(EE) NVIDIA(0):     README for additional information.
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
Below is an excerpt from the Xorg.0.log file:

Code:
(**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(0): RGB weight 888
(==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(0): Option "RenderAccel" "true"
(**) NVIDIA(0): Option "TwinView" "0"
(**) NVIDIA(0): Option "MetaModes" "CRT: nvidia-auto-select +0+0"
(**) NVIDIA(0): Option "AddARGBGLXVisuals" "true"
(**) NVIDIA(0): Enabling RENDER acceleration
(II) NVIDIA(0): Support for GLX with the Damage and Composite X extensions is
(II) NVIDIA(0):     enabled.
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device PCI:1:0:0. 
(EE) NVIDIA(0):     Please check your system's kernel log for additional error
(EE) NVIDIA(0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
(EE) NVIDIA(0):     README for additional information.
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
(**) NVIDIA(1): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(==) NVIDIA(1): RGB weight 888
(==) NVIDIA(1): Default visual is TrueColor
(==) NVIDIA(1): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(**) NVIDIA(1): Option "ConnectedMonitor" "TV"
(**) NVIDIA(1): Option "TVStandard" "HD1080i"
(**) NVIDIA(1): Option "TVOutFormat" "COMPONENT"
(**) NVIDIA(1): Option "TwinView" "0"
(**) NVIDIA(1): Option "MetaModes" "TV: 1920x1080 +0+0"
(**) NVIDIA(1): Enabling RENDER acceleration
(**) NVIDIA(1): Forcing COMPONENT output
(**) NVIDIA(1): TV Standard string: "HD1080i"
(II) NVIDIA(1): NVIDIA GPU GeForce 7600 GT (G73) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
(--) NVIDIA(1): Memory: 262144 kBytes
(--) NVIDIA(1): VideoBIOS: 05.73.22.25.88
(II) NVIDIA(1): Detected AGP rate: 8X
(--) NVIDIA(1): Interlaced video modes are supported on this GPU
(--) NVIDIA(1): Connected display device(s) on GeForce 7600 GT at PCI:1:0:0:
(--) NVIDIA(1):     LG L246WP (CRT-1)
(--) NVIDIA(1):     NVIDIA TV Encoder (TV-0)
(--) NVIDIA(1): LG L246WP (CRT-1): 400.0 MHz maximum pixel clock
(--) NVIDIA(1): NVIDIA TV Encoder (TV-0): 400.0 MHz maximum pixel clock
(--) NVIDIA(1): TV encoder: NVIDIA
(II) NVIDIA(1): Display Device found referenced in MetaMode: TV-0
(II) NVIDIA(1): Assigned Display Device: TV-0
(II) NVIDIA(1): Validated modes:
(II) NVIDIA(1):     "TV:1920x1080+0+0"
(II) NVIDIA(1): Virtual screen size determined to be 1920 x 1080
(==) NVIDIA(1): DPI set to (75, 75); computed from built-in default
(==) NVIDIA(1): Enabling 32-bit ARGB GLX visuals.
(II) UnloadModule: "nvidia"
(II) UnloadModule: "wfb"
(II) UnloadModule: "fb"
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC?  No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
	[0] -1	0	0xffffffff - 0xffffffff (0x1) MX[b]
	[1] -1	0	0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[b]
	[2] -1	0	0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[b]
	[3] -1	0	0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[b]
	[4] -1	0	0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[b]
	[5] -1	0	0x00000000 - 0x00000000 (0x1) IX[b]
(II) NVIDIA(0): Initialized AGP GART.
(II) NVIDIA(0): ACPI: failed to connect to the ACPI event daemon; the daemon
(II) NVIDIA(0):     may not be running or the "AcpidSocketPath" X
(II) NVIDIA(0):     configuration option may not be set correctly.  When the
(II) NVIDIA(0):     ACPI event daemon is available, the NVIDIA X driver will
(II) NVIDIA(0):     try to use it to receive ACPI event notifications.  For
(II) NVIDIA(0):     details, please see the "ConnectToAcpid" and
(II) NVIDIA(0):     "AcpidSocketPath" X configuration options in Appendix B: X
(II) NVIDIA(0):     Config Options in the README.
(II) NVIDIA(0): Setting mode "TV:1920x1080+0+0"
(II) Loading extension NV-GLX
(II) NVIDIA(0): NVIDIA 3D Acceleration Architecture Initialized
(==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
(II) NVIDIA(0): Using the NVIDIA 2D acceleration architecture
(==) NVIDIA(0): Backing store disabled
(==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
(II) NVIDIA(0): DPMS enabled
(II) Loading extension NV-CONTROL
(II) Loading extension XINERAMA
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
(II) Initializing built-in extension SHAPE
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
(II) Initializing built-in extension SYNC
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension XC-MISC
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing extension GLX


The reason I would like to use nvidia for the OpenGL interface is in hopes of getting my KDE 4.3.3 desktop effects to working using OpenGL instead of X-render.

Would you be so kind as to give me some ideas?

Thanks in advance,
Roy

Last edited by rrrssssss; 01-01-10 at 07:58 AM. Reason: clarity
rrrssssss is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.