Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Benchmarking And Overclocking

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-25-10, 11:02 PM   #1
ragingWS6
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 244
Send a message via AIM to ragingWS6 Send a message via Yahoo to ragingWS6
Default Anyone running a Q9650 here?

I'm curious of your overclocks and temps and both idle and full load. I'm running mine on an XFX 780i at 4.0GHZ and at idle I'm at 36C and I usually hit about 46-47 at full load. My voltages are:

CPU Core: 1.3675
CPU FSB: 1.2V
Mem: 1.95
nForce SPP: 1.45
MCP: 1.525
HT SPP <-> MCP: 1.25

I know my temps are good, but I wanted to get this a little cooler at idle and load. Anyone else?
__________________
Gaming System: Windows 7 x64 Ultimate, Intel Core i7-2600k @ 4.7GHZ, Swiftech Apogee XT waterblock with custom watercooling kit in Corsair Obsidian 800d case, 8GB Corsair XMS3-1600 RAM, Asus P8P67 Pro MB, 2xEVGA GTX460 1GB FTW in SLI (900/2075), 2x150GB WD Velociraptor 10,000RPM 3.0gb/s 16mb cache in RAID 0, Coolermaster Real Power Pro 850W PSU
HTPC System: Windows 7 x64 Ultimate, AMD Athlon64 X2 5400+, 4 GB OCZ PC6400 RAM, EVGA GeForce 9600GSO, 320GB Seagate SATA HD, ECS GeForce 8200 MB
ragingWS6 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-10, 12:21 PM   #2
mailman2
Ducking & Dodging
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,948
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

I've got a Q9550 @ 4.1. Those are good temps. My idle is about 32, my load about 50 but I have an overclocked HD5870 in the same loop as well. The only thing that will get you lower temps is to use higher speed fans on your radiator. Or back off the overclock. I use med speed yates on a fan controller on my PA120.3. I'm more about the silence though as my fans are always on low.

The only thing you can do is lower ambient temp or more airflow over the radiator.
__________________
i7-2600k @ 4.6Ghz, Zotac GTX 680 (1310/7000), 16GB DDR3 1600, 2 x 1TB Samsung F3 RAID 0, Windows 7 x64, CPU and GPU custom watercooled

Quote:
Originally Posted by General Lee View Post
Oh, if the whole world had only one neck for me to squeeze in my hands...
mailman2 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-10, 01:04 PM   #3
Revs
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: UK
Posts: 6,365
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

Your temps are totally fine. The fact that you only get a 10*C increase from idle to load shows you have good cooling. Mine idles at about 38-40*C and at load it's about 50-52*C.

Why do you want it cooler? You're 30*C below the limit!
Revs is offline   Reply With Quote
Old 01-26-10, 01:43 PM   #4
ragingWS6
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 244
Send a message via AIM to ragingWS6 Send a message via Yahoo to ragingWS6
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

I'm not sure why I want it cooler. It think it's because I was use to seeing my E8400 idle at 28C, but that is a totally different chip. I'm using a DD GTX240 radiator with two Scythe 120mm Slipstream fan hooked up to a Scythe KM02 fan controller. I have them spinning at about 1200RPMs to keep it quiet, but if I take them up to full blast, I can hit 29C at idle. But my reason for watercooling was to keep the machine as silent as possible.

Thanks for the responses!
__________________
Gaming System: Windows 7 x64 Ultimate, Intel Core i7-2600k @ 4.7GHZ, Swiftech Apogee XT waterblock with custom watercooling kit in Corsair Obsidian 800d case, 8GB Corsair XMS3-1600 RAM, Asus P8P67 Pro MB, 2xEVGA GTX460 1GB FTW in SLI (900/2075), 2x150GB WD Velociraptor 10,000RPM 3.0gb/s 16mb cache in RAID 0, Coolermaster Real Power Pro 850W PSU
HTPC System: Windows 7 x64 Ultimate, AMD Athlon64 X2 5400+, 4 GB OCZ PC6400 RAM, EVGA GeForce 9600GSO, 320GB Seagate SATA HD, ECS GeForce 8200 MB
ragingWS6 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-10, 02:51 PM   #5
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

Almost every review I read about the Obsidian cited temps a few c above average, so I would think it may be the case, not the chip.

Maybe an extra 120 or 2 across the mobo and any potential deadzones?
  Reply With Quote
Old 01-26-10, 02:59 PM   #6
ragingWS6
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 244
Send a message via AIM to ragingWS6 Send a message via Yahoo to ragingWS6
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

I have a 120mm blowing between both GTX260s because the top 260 was blocking the SB. The SB was hitting 70C at full load. This got me to 54C at full load, which I can stand. But, I'm curious if the heat from the top 260 while gaming is hitting the waterblocks for the NB and Q9650 and heating them up a bit. I may have to place a 120mm there just to test tonight. But, the one thing I think this case is really missing is vents in the window to mount a fan to blow cool air on the SLI setup. I had this in my old Lian-Li PC-V1200 and my E8400 was ICE cold. In defense of this case though, the Q9650 was never below 42C at idle on that Lian-Li at 3.825GHZ.
__________________
Gaming System: Windows 7 x64 Ultimate, Intel Core i7-2600k @ 4.7GHZ, Swiftech Apogee XT waterblock with custom watercooling kit in Corsair Obsidian 800d case, 8GB Corsair XMS3-1600 RAM, Asus P8P67 Pro MB, 2xEVGA GTX460 1GB FTW in SLI (900/2075), 2x150GB WD Velociraptor 10,000RPM 3.0gb/s 16mb cache in RAID 0, Coolermaster Real Power Pro 850W PSU
HTPC System: Windows 7 x64 Ultimate, AMD Athlon64 X2 5400+, 4 GB OCZ PC6400 RAM, EVGA GeForce 9600GSO, 320GB Seagate SATA HD, ECS GeForce 8200 MB
ragingWS6 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-10, 03:35 PM   #7
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

Quote:
Originally Posted by ragingWS6 View Post
I have a 120mm blowing between both GTX260s because the top 260 was blocking the SB. The SB was hitting 70C at full load. This got me to 54C at full load, which I can stand. But, I'm curious if the heat from the top 260 while gaming is hitting the waterblocks for the NB and Q9650 and heating them up a bit. I may have to place a 120mm there just to test tonight. But, the one thing I think this case is really missing is vents in the window to mount a fan to blow cool air on the SLI setup. I had this in my old Lian-Li PC-V1200 and my E8400 was ICE cold. In defense of this case though, the Q9650 was never below 42C at idle on that Lian-Li at 3.825GHZ.
Oh, no defense needed. I would love to have one someday.

Curious how your test with the extra 120 pans out. Would you consider modding the side panel?

Or you could get one of these.
http://www.performance-pcs.com/catal...ducts_id=24406



  Reply With Quote
Old 01-26-10, 05:10 PM   #8
mailman2
Ducking & Dodging
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,948
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

I toyed with the E8400 and E8500s too. The quads are more work on the motherboard and more heat was generated from the NB to the CPU itself. The E8400 is a nice chip and sure it's cooler but the quad will crush it in multithreaded apps and multithreaded games. Unfortunately the heat comes with quad.
__________________
i7-2600k @ 4.6Ghz, Zotac GTX 680 (1310/7000), 16GB DDR3 1600, 2 x 1TB Samsung F3 RAID 0, Windows 7 x64, CPU and GPU custom watercooled

Quote:
Originally Posted by General Lee View Post
Oh, if the whole world had only one neck for me to squeeze in my hands...
mailman2 is offline   Reply With Quote

Old 01-26-10, 09:13 PM   #9
ragingWS6
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 244
Send a message via AIM to ragingWS6 Send a message via Yahoo to ragingWS6
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

Quote:
Originally Posted by grey_1 View Post
Would you consider modding the side panel?
I probably will. I have done it before. I did it when I had my Lian-Li PC65B as my main case. I put a 92mm fan in the window, but I wasn't impressed with the way it looked. I'm about to wire up a Thermaltake 120mm fan now to see how it goes. I'll post results here soon.
__________________
Gaming System: Windows 7 x64 Ultimate, Intel Core i7-2600k @ 4.7GHZ, Swiftech Apogee XT waterblock with custom watercooling kit in Corsair Obsidian 800d case, 8GB Corsair XMS3-1600 RAM, Asus P8P67 Pro MB, 2xEVGA GTX460 1GB FTW in SLI (900/2075), 2x150GB WD Velociraptor 10,000RPM 3.0gb/s 16mb cache in RAID 0, Coolermaster Real Power Pro 850W PSU
HTPC System: Windows 7 x64 Ultimate, AMD Athlon64 X2 5400+, 4 GB OCZ PC6400 RAM, EVGA GeForce 9600GSO, 320GB Seagate SATA HD, ECS GeForce 8200 MB
ragingWS6 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-10, 10:02 PM   #10
ragingWS6
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 244
Send a message via AIM to ragingWS6 Send a message via Yahoo to ragingWS6
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

Well, the results are really not conclusive or even worth me wasting time on. The cards do run a few degrees cooler, but not much. Here are screenies (note, full size they are 1920x1200):
Idle, no fan:

Load, no fan:


Then, I had a 120mm Thermaltake blowing on both video cards directly..

Idle, with fan:

Load, with fan:


I noticed it was just a few degrees cooler at full load, but nothing to really worry about. The big difference was just in the temps of my video cards. And that was with the fan running at about 1000RPMs to keep the system quiet. I think I'll leave it the way it is.
__________________
Gaming System: Windows 7 x64 Ultimate, Intel Core i7-2600k @ 4.7GHZ, Swiftech Apogee XT waterblock with custom watercooling kit in Corsair Obsidian 800d case, 8GB Corsair XMS3-1600 RAM, Asus P8P67 Pro MB, 2xEVGA GTX460 1GB FTW in SLI (900/2075), 2x150GB WD Velociraptor 10,000RPM 3.0gb/s 16mb cache in RAID 0, Coolermaster Real Power Pro 850W PSU
HTPC System: Windows 7 x64 Ultimate, AMD Athlon64 X2 5400+, 4 GB OCZ PC6400 RAM, EVGA GeForce 9600GSO, 320GB Seagate SATA HD, ECS GeForce 8200 MB
ragingWS6 is offline   Reply With Quote
Old 01-27-10, 03:54 PM   #11
grey_1
Guest
 
Posts: n/a
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

I'm not sure I'd worry about it really. That's a beautiful set up you have and you aren't any where near dangerous territory with those temps.

Inspiration for me on my next build..when ever that will be
  Reply With Quote
Old 01-27-10, 05:05 PM   #12
bob saget
 
Join Date: Dec 2006
Location: Vancouver, originally Russia
Posts: 23,134
Send a message via MSN to bob saget Send a message via Yahoo to bob saget
Default Re: Anyone running a Q9650 here?

amazing temps!
bob saget is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.