Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Benchmarking And Overclocking

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-29-10, 08:15 PM   #1
trivium nate
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 4,023
Default help me overlock please(swift replies plz Ty)

okay so in my bios their is a thing I go to advanced then hit cpu config an option that says AI tuning I set it to AI overclock i have it on 5% right now its 2.73 GHZ woohoo. okay so I know nothing of o/clocking or temps or w/e. how do I stress test it? can I go higher? move it to 10%?

How do I run prime 95? I want to stress test with that thanks

heres cpuz and everest

__________________
CM-HAF-932//AMD Phenom-II-X4-965-BE-Deneb-3.4 GHz-Quad Core//CorsairH50
ASRock 770 EXTREME3 Mobo//EVGA GTX-480(1536MB GDDR5)-Arctic Cooling Accelero Xtreme+cooler
180GB SSD//3TB//G.SKILL Ripjaws X Series 8GB//DVD-RW//blu-Ray//1000 Watt Corsair PSU
42"Vizio TV-1920x1080-1080P-120Hertz//Win 7 Ultimate(64)//XBox360-pc controller
Saitek Eclipse 2 keyboard//Razer DeathAdder Mouse//250gb-Xbox 360//160gb-PS3
trivium nate is offline   Reply With Quote
Old 01-29-10, 08:57 PM   #2
bob saget
 
Join Date: Dec 2006
Location: Vancouver, originally Russia
Posts: 23,134
Send a message via MSN to bob saget Send a message via Yahoo to bob saget
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

Aw man I have no idea how to overclock AMDs. I know i7s just a little bit.

As for stressing programs, you want to run them together with a monitoring program like RealTemp and make sure your temperatures are ok during stress testings. Before you do anything I would use RealTemp + Prime95 on stock settings and see how good of a cooler you have.

Just by looking at that, I see you are idling at 54, seems a little high, but maybe AMDs run hotter, what do i know.
But yea, search up overclocking tutorials and post a bunch of stuff on other, more AMD based forums.
bob saget is offline   Reply With Quote
Old 01-29-10, 09:16 PM   #3
trivium nate
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 4,023
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

okay thanks bob

um i changed it to 10% o/c 2.86 GHZ wooohoooo

i ran P95 for a few minutes(on the in place large fft's until it got to 10) the highest temp it went to was 63

__________________
CM-HAF-932//AMD Phenom-II-X4-965-BE-Deneb-3.4 GHz-Quad Core//CorsairH50
ASRock 770 EXTREME3 Mobo//EVGA GTX-480(1536MB GDDR5)-Arctic Cooling Accelero Xtreme+cooler
180GB SSD//3TB//G.SKILL Ripjaws X Series 8GB//DVD-RW//blu-Ray//1000 Watt Corsair PSU
42"Vizio TV-1920x1080-1080P-120Hertz//Win 7 Ultimate(64)//XBox360-pc controller
Saitek Eclipse 2 keyboard//Razer DeathAdder Mouse//250gb-Xbox 360//160gb-PS3
trivium nate is offline   Reply With Quote
Old 01-29-10, 09:21 PM   #4
bob saget
 
Join Date: Dec 2006
Location: Vancouver, originally Russia
Posts: 23,134
Send a message via MSN to bob saget Send a message via Yahoo to bob saget
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

I dont know why i recommended Realtemp when you have Everest right there just tired i guess.
Good luck
bob saget is offline   Reply With Quote
Old 01-29-10, 09:25 PM   #5
trivium nate
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 4,023
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

its ok man Thank you for your help
__________________
CM-HAF-932//AMD Phenom-II-X4-965-BE-Deneb-3.4 GHz-Quad Core//CorsairH50
ASRock 770 EXTREME3 Mobo//EVGA GTX-480(1536MB GDDR5)-Arctic Cooling Accelero Xtreme+cooler
180GB SSD//3TB//G.SKILL Ripjaws X Series 8GB//DVD-RW//blu-Ray//1000 Watt Corsair PSU
42"Vizio TV-1920x1080-1080P-120Hertz//Win 7 Ultimate(64)//XBox360-pc controller
Saitek Eclipse 2 keyboard//Razer DeathAdder Mouse//250gb-Xbox 360//160gb-PS3
trivium nate is offline   Reply With Quote
Old 01-29-10, 09:29 PM   #6
trivium nate
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 4,023
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

im going to have ot test it longer tomorrow
__________________
CM-HAF-932//AMD Phenom-II-X4-965-BE-Deneb-3.4 GHz-Quad Core//CorsairH50
ASRock 770 EXTREME3 Mobo//EVGA GTX-480(1536MB GDDR5)-Arctic Cooling Accelero Xtreme+cooler
180GB SSD//3TB//G.SKILL Ripjaws X Series 8GB//DVD-RW//blu-Ray//1000 Watt Corsair PSU
42"Vizio TV-1920x1080-1080P-120Hertz//Win 7 Ultimate(64)//XBox360-pc controller
Saitek Eclipse 2 keyboard//Razer DeathAdder Mouse//250gb-Xbox 360//160gb-PS3
trivium nate is offline   Reply With Quote
Old 01-29-10, 10:08 PM   #7
mailman2
Ducking & Dodging
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,948
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

1. at idle your CPU is already too hot
2. You want to run small FFTs to stress CPU (at least 4 hours). Blend to test CPU and memory
__________________
i7-2600k @ 4.6Ghz, Zotac GTX 680 (1310/7000), 16GB DDR3 1600, 2 x 1TB Samsung F3 RAID 0, Windows 7 x64, CPU and GPU custom watercooled

Quote:
Originally Posted by General Lee View Post
Oh, if the whole world had only one neck for me to squeeze in my hands...
mailman2 is offline   Reply With Quote
Old 01-29-10, 10:11 PM   #8
trivium nate
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 4,023
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

okay thanks
__________________
CM-HAF-932//AMD Phenom-II-X4-965-BE-Deneb-3.4 GHz-Quad Core//CorsairH50
ASRock 770 EXTREME3 Mobo//EVGA GTX-480(1536MB GDDR5)-Arctic Cooling Accelero Xtreme+cooler
180GB SSD//3TB//G.SKILL Ripjaws X Series 8GB//DVD-RW//blu-Ray//1000 Watt Corsair PSU
42"Vizio TV-1920x1080-1080P-120Hertz//Win 7 Ultimate(64)//XBox360-pc controller
Saitek Eclipse 2 keyboard//Razer DeathAdder Mouse//250gb-Xbox 360//160gb-PS3
trivium nate is offline   Reply With Quote

Old 01-30-10, 07:21 AM   #9
trivium nate
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 4,023
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

for now i set her back to stock speeds can anyone recommend me a god socket am2+ cooler? thanks

the v8?http://www.newegg.com/Product/Produc...-055-_-Product
__________________
CM-HAF-932//AMD Phenom-II-X4-965-BE-Deneb-3.4 GHz-Quad Core//CorsairH50
ASRock 770 EXTREME3 Mobo//EVGA GTX-480(1536MB GDDR5)-Arctic Cooling Accelero Xtreme+cooler
180GB SSD//3TB//G.SKILL Ripjaws X Series 8GB//DVD-RW//blu-Ray//1000 Watt Corsair PSU
42"Vizio TV-1920x1080-1080P-120Hertz//Win 7 Ultimate(64)//XBox360-pc controller
Saitek Eclipse 2 keyboard//Razer DeathAdder Mouse//250gb-Xbox 360//160gb-PS3
trivium nate is offline   Reply With Quote
Old 01-30-10, 10:13 AM   #10
mailman2
Ducking & Dodging
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,948
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

Quote:
Originally Posted by trivium nate View Post
for now i set her back to stock speeds can anyone recommend me a god socket am2+ cooler? thanks

the v8?http://www.newegg.com/Product/Produc...-055-_-Product
what cooler are you running now? Have you tried to remount it, you might just have a lousy mount? If its a stock cooler, forget about overclocking until you get something aftermarket that can control those temps.

I only water cool now so I dont really know what the "hot" air cooler is now. That V8 seems to be decent. Here is a recent roundup of coolers @ Legit Reviews.

http://www.legitreviews.com/article/1053/5/

The titan fenrir seemed to provide some really nice temps and its relatively cheap @ $52. I'd say its worth the money for the results Legit Reviews got with it.

http://www.frozencpu.com/products/92...TC-NK85TZ.html
__________________
i7-2600k @ 4.6Ghz, Zotac GTX 680 (1310/7000), 16GB DDR3 1600, 2 x 1TB Samsung F3 RAID 0, Windows 7 x64, CPU and GPU custom watercooled

Quote:
Originally Posted by General Lee View Post
Oh, if the whole world had only one neck for me to squeeze in my hands...
mailman2 is offline   Reply With Quote
Old 01-30-10, 11:08 AM   #11
ragejg
nV News Alumni
 
ragejg's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Finger Lakes of Hell, NY
Posts: 5,399
Send a message via AIM to ragejg
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

Don't these new AMD's have two ways of reporting cpu temp?

I think so. I use AMD Overdrive for my Asus M3A sb600 mobo.

http://www.amd.com/us-en/0,,3715_153..._15359,00.html

For each core the temp is reported... (mine @ stock is @ 40 for each core), and then there is TMPIN1, TMPIN2 & TMPIN3. 1 is @ 57, 2 is @ 40, 3 is @ 25.

I heard the Phenoms can take slightly higher temps than the older cpus as well... like, that 60 isn't as bad of a temp as it used to be like back in the Athlon XP days.
__________________

2010-2011 Reviews: GTX 570 | GTX 580 | GTS 450 | GTX 460 | GTX 465
Pre-2010 Reviews: 6600 GT | XMS 4400 DDR | SilenX Cooler | 6800 | 5900 XT | Personal Cinema | 5900 NU


______________________________________________
Phenom II x6 1090t @ 4.0 ghz | Asus M498TD-EVO Am3 SLI nForce 980a | 2x EVGA GTX 560 SLI | 2x4gb DDR3-1333 | Antec EarthWatts EA650 PSU | 60gb Mushkin Calisto Enhanced Sandforce SSD | 2x WD2500KS RAID 0 | Sunbeam Tuniq 3 case | 24" Asus 19x10 LED LCD | 26" Panasonic 720p TV | Sidewinder X5 mouse | Logitech MX5500 & Revolution mouse | Altec Lansing 5.1 THX-Certified audio | Win 7 Ultimate | desk | couch


ragejg is offline   Reply With Quote
Old 01-30-10, 11:56 AM   #12
mailman2
Ducking & Dodging
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 3,948
Default Re: help me overlock please(swift replies plz Ty)

Quote:
Originally Posted by ragejg View Post
Don't these new AMD's have two ways of reporting cpu temp?

I think so. I use AMD Overdrive for my Asus M3A sb600 mobo.

http://www.amd.com/us-en/0,,3715_153..._15359,00.html

For each core the temp is reported... (mine @ stock is @ 40 for each core), and then there is TMPIN1, TMPIN2 & TMPIN3. 1 is @ 57, 2 is @ 40, 3 is @ 25.

I heard the Phenoms can take slightly higher temps than the older cpus as well... like, that 60 isn't as bad of a temp as it used to be like back in the Athlon XP days.
yea but his idle is almost 50. Thats too hot for an idle temp.
__________________
i7-2600k @ 4.6Ghz, Zotac GTX 680 (1310/7000), 16GB DDR3 1600, 2 x 1TB Samsung F3 RAID 0, Windows 7 x64, CPU and GPU custom watercooled

Quote:
Originally Posted by General Lee View Post
Oh, if the whole world had only one neck for me to squeeze in my hands...
mailman2 is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:03 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.