Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 03-16-10, 10:38 AM   #1
svec
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 6
Default Fan running full-speed for 5min

After X starts, the fan in my notebook runs at full speed (actually mostly, it seems to slow down every 2s or so) and it does these "waves" for 5 minutes after start, it's very noisy and quite annoying.

I tested this with latest 195.36.15 release and it's still the same, as was with most of the older 195 releases. 190.53 is also broken.
Attached Files
File Type: gz nvidia-bug-report.log.gz (61.5 KB, 148 views)
svec is offline   Reply With Quote
Old 03-23-10, 12:55 PM   #2
dzeus
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 3
Default Re: Fan running full-speed for 5min

I have the same problem... with my GF8400... my laptop fan works properly only with 173 drivers... I've found that not only me have this problem... and I don't know does Nvidia fix this bug..... ???
dzeus is offline   Reply With Quote
Old 03-23-10, 05:23 PM   #3
danix
NVIDIA Corporation
 
danix's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Santa Clara, CA
Posts: 237
Default Re: Fan running full-speed for 5min

What are the makes/models of your laptops?
danix is offline   Reply With Quote
Old 03-23-10, 09:05 PM   #4
skepticman
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 11
Default Re: Fan running full-speed for 5min

My HP Pavilion DV9500 with an 8400M GS has been doing this on all drivers after 180.60.

Prior threads about the same or similar problem:

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=131434
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=134687
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=140507
http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=142845
skepticman is offline   Reply With Quote
Old 03-24-10, 01:42 AM   #5
dzeus
Registered User
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 3
Default Re: Fan running full-speed for 5min

My is HP dv6625 I have newest bios...



So, does this issue will be resolved? or I must using old drivers?

Last edited by dzeus; 03-26-10 at 09:11 AM.
dzeus is offline   Reply With Quote
Old 03-30-10, 03:55 AM   #6
svec
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 6
Default Re: Fan running full-speed for 5min

Quote:
Originally Posted by danix View Post
What are the makes/models of your laptops?
Mine is Dell Latitude D630C (should be essentially the same as D630). It also happens to a colleague with the same model.
svec is offline   Reply With Quote
Old 03-30-10, 06:21 AM   #7
davelaser
Registered User
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 86
Default Re: Fan running full-speed for 5min

I have a hp pavilion dv6000 with a geforce 7400m that does the same thing.

I thought it was a kernel issue for ages but reading this thread makes me inclined to blame the nvidia drivers as I have the exact same symptoms. I suppose I could try and pinpoint the exact release but it might be too far back to support the X server used in ubuntu 9.10 and I'm not installing a different version of linux.
davelaser is offline   Reply With Quote
Old 03-31-10, 03:26 AM   #8
numbercruncher
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 6
Unhappy Re: Fan running full-speed for 5min

I've got the same problem on my workstation with the 195.36.15 driver. The fan just doesn't slow down for the first 5-10 minutes. The old 190.53 driver would run at full fan speed for only 10-20 seconds or so after X start up.

/proc/driver/nvidia/cards/0:
Model: Quadro FX 3500
IRQ: 16
Video BIOS: 05.71.22.29.06
Card Type: PCI-E
DMA Size: 39 bits
DMA Mask: 0x7fffffffff
Bus Location: 01.00.0
numbercruncher is offline   Reply With Quote

Old 06-08-10, 04:23 AM   #9
svec
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 6
Default Re: Fan running full-speed for 5min

The issue still happens with 256.29.
svec is offline   Reply With Quote
Old 06-28-10, 01:56 PM   #10
arkoss
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 3
Default Re: Fan running full-speed for 5min

i got the same problem on my notebook

HP pavillion DV6723EL
8400M GS
BIOS F.58A

driver 1.73 no fan problem
driver 1.77 fan run at full speed
driver 1.80 no fan problem

from driver release 1.85 and higher fan run at full speed for 5 minutes after boot, same problem after suspend/resume, this happen in linux and windows
arkoss is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 08:07 AM   #11
svec
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 6
Default Re: Fan running full-speed for 5min

The issue still happens with 256.35.
svec is offline   Reply With Quote
Old 07-23-10, 09:48 AM   #12
arkoss
Registered User
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 3
Thumbs down Re: Fan running full-speed for 5min

tested with version 256.35 for linux and 258.96 for windows 7, fan noise still present

NVIDIA please fix this stupid bug!!!!!
arkoss is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.