Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 07-21-10, 10:09 PM   #1
ayaka
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 4
Thumbs down successfully install driver,but can't start X,help!!

I use GNU/Linux Ubuntu x64 10.04 desktop,Quadro FX380.
I'm sure I have remove nvidia-glx package and install build-essential
,pkg-config and xserver-xorg-dev .
I sure sudo sh NV[Tab] -k $(uname -r) to install it.It said completed and successfully.
But when I start gdm ,it said X can't load to load nvidia.ko
((EE) failed to load nvidia.ko)
I try to remove xserver-xorg-video-nouveau and add it into /etc/modprobe/black.list.
But it is useless.
How can I fix it.

P.S I have install DKMS.
My English is not very well,please forgive me any unimplite
ayaka is offline   Reply With Quote
Old 07-21-10, 11:01 PM   #2
ayaka
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 4
Default Re: successfully install driver,but can't start X,help!!

X.Org X Server 1.7.6
Release Date: 2010-03-17
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 2.6.24-27-server x86_64 Ubuntu
Current Operating System: Linux RANDY-RITSUKO 2.6.32-24-generic #38-Ubuntu SMP Mon Jul 5 09:20:59 UTC 2010 x86_64
Kernel command line: BOOT_IMAGE=/vmlinuz-2.6.32-24-generic root=UUID=90d3b299-9a93-4ba1-965a-8acb48215db3 ro single
Build Date: 16 June 2010 09:34:29AM
xorg-server 2:1.7.6-2ubuntu7.2 (For technical support please see http://www.ubuntu.com/support)
Current version of pixman: 0.16.4
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Jul 22 11:55:05 2010
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using config directory: "/usr/lib/X11/xorg.conf.d"
(==) ServerLayout "Layout0"
(**) |-->Screen "Screen0" (0)
(**) | |-->Monitor "Monitor0"
(**) | |-->Device "Device0"
(**) |-->Input Device "Keyboard0"
(**) |-->Input Device "Mouse0"
(==) Automatically adding devices
(==) Automatically enabling devices
(WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
Entry deleted from font path.
(==) FontPath set to:
/usr/share/fonts/X11/misc,
/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled,
/usr/share/fonts/X11/Type1,
/usr/share/fonts/X11/100dpi,
/usr/share/fonts/X11/75dpi,
/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType,
built-ins
(==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/extra-modules,/usr/lib/xorg/modules"
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
(WW) Disabling Keyboard0
(WW) Disabling Mouse0
(II) Loader magic: 0x7ca300
(II) Module ABI versions:
X.Org ANSI C Emulation: 0.4
X.Org Video Driver: 6.0
X.Org XInput driver : 7.0
X.Org Server Extension : 2.0
(++) using VT number 7

(--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0658:10de:063b nVidia Corporation G96 [Quadro FX 380] rev 161, Mem @ 0xfd000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xfa000000/33554432, I/O @ 0x0000d800/128, BIOS @ 0x????????/524288
(II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
(II) LoadModule: "extmod"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
(II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
(II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
(II) Loading extension XFree86-DGA
(II) Loading extension DPMS
(II) Loading extension XVideo
(II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
(II) Loading extension X-Resource
(II) LoadModule: "dbe"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
(II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Server Extension
(II) NVIDIA GLX Module 256.35 Wed Jun 16 19:10:31 PDT 2010
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "record"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
(II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.13.0
Module class: X.Org Server Extension
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension RECORD
(II) LoadModule: "dri"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
(II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension XFree86-DRI
(II) LoadModule: "dri2"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
(II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 1.7.6, module version = 1.1.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 2.0
(II) Loading extension DRI2
(II) LoadModule: "nvidia"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
(II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
Module class: X.Org Video Driver
(EE) NVIDIA: Failed to load the NVIDIA kernel module. Please check your
(EE) NVIDIA: system's kernel log for additional error messages.
(II) UnloadModule: "nvidia"
(II) Unloading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
(EE) Failed to load module "nvidia" (module-specific error, 0)
(EE) No drivers available.

Fatal server error:
no screens found

Please consult the The X.Org Foundation support
at http://wiki.x.org
for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

ddxSigGiveUp: Closing log
ayaka is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 12:13 AM   #3
gradinaruvasile
Registered User
 
gradinaruvasile's Avatar
 
Join Date: May 2008
Posts: 199
Default Re: successfully install driver,but can't start X,help!!

The file is /etc/modprobe/blacklist.conf

You have to add

blacklist nouveau

to the end.

And make ABSOLUTELY sure you dont have any nvidia packages installed. Also, disable KMS.
Create a /etc/modprobe.d/nouveau.conf and put in it
options nouveau modeset=0
just to be sure.

Prior to installation remove your xorg.conf (or rename it). Let the installer configure it.
gradinaruvasile is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 07:02 PM   #4
mdriftmeyer
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 40
Default Re: successfully install driver,but can't start X,help!!

Quote:
Originally Posted by gradinaruvasile View Post
The file is /etc/modprobe/blacklist.conf

You have to add

blacklist nouveau

to the end.

And make ABSOLUTELY sure you dont have any nvidia packages installed. Also, disable KMS.
Create a /etc/modprobe.d/nouveau.conf and put in it
options nouveau modeset=0
just to be sure.

Prior to installation remove your xorg.conf (or rename it). Let the installer configure it.
Why in the hell would you want the Nouveau driver?

It's crap wrt to OpenGL support.
mdriftmeyer is offline   Reply With Quote
Old 07-22-10, 07:43 PM   #5
mdriftmeyer
Registered User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 40
Default Re: successfully install driver,but can't start X,help!!

Quote:
Originally Posted by ayaka View Post
I use GNU/Linux Ubuntu x64 10.04 desktop,Quadro FX380.
I'm sure I have remove nvidia-glx package and install build-essential
,pkg-config and xserver-xorg-dev .
I sure sudo sh NV[Tab] -k $(uname -r) to install it.It said completed and successfully.
But when I start gdm ,it said X can't load to load nvidia.ko
((EE) failed to load nvidia.ko)
I try to remove xserver-xorg-video-nouveau and add it into /etc/modprobe/black.list.
But it is useless.
How can I fix it.

P.S I have install DKMS.
My English is not very well,please forgive me any unimplite
Please attach your xorg.conf file.

Secondly, dkms manages the nvidia kernel module for you.

Thirdly, this is your Ubuntu Nvidia Driver that has the proprietary driver:

http://ubuntu.osuosl.org/ubuntu/pool...ntu2_amd64.deb

Here is the control file contents:

Quote:
Package: nvidia-current
Source: nvidia-graphics-drivers
Version: 256.35-0ubuntu2
Architecture: amd64
Maintainer: Ubuntu Core Developers <ubuntu-devel-discuss@lists.ubuntu.com>
Installed-Size: 125124
Depends: x11-common (>= 1:7.0.0), make, sed (>> 3.0), dkms, linux-libc-dev, libc6-dev, linux-headers-generic | linux-headers, patch, acpid, libc6 (>= 2.2.5), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libx11-6, libxext6, libxv1, libxvmc1, zlib1g (>= 1:1.1.4)
Recommends: nvidia-settings
Provides: xserver-xorg-video-7
Section: restricted/misc
Priority: optional
Description: NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library
The binary driver provide optimized hardware acceleration of OpenGL
applications via a direct-rendering X Server. AGP, PCIe, SLI, TV-out
and flat panel displays are also supported.
.
This package also includes the source for building the kernel module
required by the Xorg driver, and provides NVIDIA's implementation of
the Video Decode and presentation API. The latter enables acceleration
for NVIDIA 8 and later series cards for h264 video.
.
GPUs such as GeForce series 6 or newer are supported.
.
See /usr/share/doc/nvidia-current/README.txt.gz for a complete list
of supported GPUs and PCIIDs
Unlike Debian, Ubuntu is pushing all the OpenCL, CUDA, GLX and VDPAU into one package:

nvidia-current.

Extracting the Tree includes the following:

Quote:
mdriftmeyer@horus:~/Temp/Ubuntu-Nvidia-ModAliases/usr/lib/nvidia-current$ ls -rlt
total 49544
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 27 Jul 9 13:31 XvMCConfig
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 28 Jul 9 13:31 modprobe.conf
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 50 Jul 9 13:31 ld.so.conf
drwxr-xr-x 2 mdriftmeyer mdriftmeyer 4096 Jul 9 13:31 tls
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 150624 Jul 9 13:31 libXvMCNVIDIA.so.256.35
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 20968 Jul 9 13:31 libOpenCL.so.1.0.0
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 295272 Jul 9 13:31 libnvidia-wfb.so.256.35
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 5944 Jul 9 13:31 libnvidia-tls.so.256.35
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 24998672 Jul 9 13:31 libnvidia-glcore.so.256.35
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 15874032 Jul 9 13:31 libnvidia-compiler.so.256.35
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 131576 Jul 9 13:31 libnvidia-cfg.so.256.35
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 992328 Jul 9 13:31 libGL.so.256.35
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 8134456 Jul 9 13:31 libcuda.so.256.35
drwxr-xr-x 2 mdriftmeyer mdriftmeyer 4096 Jul 9 13:31 bin
drwxr-xr-x 2 mdriftmeyer mdriftmeyer 4096 Jul 22 17:29 xorg
drwxr-xr-x 2 mdriftmeyer mdriftmeyer 4096 Jul 22 17:29 vdpau
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 23 Jul 22 17:29 libXvMCNVIDIA.so.1 -> libXvMCNVIDIA.so.256.35
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 23 Jul 22 17:29 libXvMCNVIDIA.so -> libXvMCNVIDIA.so.256.35
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 23 Jul 22 17:29 libXvMCNVIDIA_dynamic.so.1 -> libXvMCNVIDIA.so.256.35
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 18 Jul 22 17:29 libOpenCL.so.1.0 -> libOpenCL.so.1.0.0
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 16 Jul 22 17:29 libOpenCL.so.1 -> libOpenCL.so.1.0
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 14 Jul 22 17:29 libOpenCL.so -> libOpenCL.so.1
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 28 Jul 22 17:29 libnvidia-compiler.so.1 -> libnvidia-compiler.so.256.35
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 23 Jul 22 17:29 libnvidia-compiler.so -> libnvidia-compiler.so.1
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 23 Jul 22 17:29 libnvidia-cfg.so.1 -> libnvidia-cfg.so.256.35
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 18 Jul 22 17:29 libnvidia-cfg.so -> libnvidia-cfg.so.1
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 15 Jul 22 17:29 libGL.so.1 -> libGL.so.256.35
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 10 Jul 22 17:29 libGL.so -> libGL.so.1
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 17 Jul 22 17:29 libcuda.so.1 -> libcuda.so.256.35
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 17 Jul 22 17:29 libcuda.so -> libcuda.so.256.35
Here is your /bin and /xorg paths as well:
Quote:
mdriftmeyer@horus:~/Temp/Ubuntu-Nvidia-ModAliases/usr/lib/nvidia-current/bin$ ls
nvidia-bug-report.sh nvidia-smi nvidia-xconfig
mdriftmeyer@horus:~/Temp/Ubuntu-Nvidia-ModAliases/usr/lib/nvidia-current/bin$ cd ../xorg
mdriftmeyer@horus:~/Temp/Ubuntu-Nvidia-ModAliases/usr/lib/nvidia-current/xorg$ ls
libglx.so libglx.so.256.35 nvidia_drv.so
mdriftmeyer@horus:~/Temp/Ubuntu-Nvidia-ModAliases/usr/lib/nvidia-current/xorg$ ls -rhlt
total 9.2M
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 5.2M Jul 9 13:31 nvidia_drv.so
-rw-r--r-- 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 4.0M Jul 9 13:31 libglx.so.256.35
lrwxrwxrwx 1 mdriftmeyer mdriftmeyer 16 Jul 22 17:29 libglx.so -> libglx.so.256.35
mdriftmeyer@horus:~/Temp/Ubuntu-Nvidia-ModAliases/usr/lib/nvidia-current/xorg$
This driver depends on DKMS and should load the driver for you:

Here is my Debian Xorg.conf under /etc/X11/xorg.conf

Quote:
# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the /etc/X11/xorg.conf manual page.
# (Type "man /etc/X11/xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
# path to defoma fonts
FontPath "/usr/local/share/fonts"
FontPath "/usr/share/fonts/type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
FontPath "unix/:7100"
EndSection

Section "Module"
Load "i2c"
# Load "bitmap"
# Load "ddc"
# Load "extmod"
# Load "freetype"
# Load "glx"
# Load "int10"
# Load "dbe"
# Load "dri"
# Load "type1"
EndSection
# Dedicated "Extensions" section (may not be present already)
Section "Extensions"
Option "Composite" "enable"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Apple, Inc. Keyboard"
Driver "evdev"
Option "CoreKeyboard"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Name" "Apple, Inc Apple Keyboard" # (cat /proc/bus/input/devices)
# Option "Device" "/dev/input/by-id/usb-Apple__Inc_Apple_Keyboard-event-kbd" # (cat /proc/bus/input/devices)
# Option "Device" "/dev/input/event2"
Option "Phys" "usb-0000:00:1d.7-3.2/input0"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "macintosh"
Option "XkbGeometry" "applepro"
Option "XkbLayout" "us"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "evdev"
Option "CorePointer"
Option "SendCoreEvents" "true"
Option "Name" "Logitech USB-PS/2 Optical Mouse" # (cat /proc/bus/input/devices)
# Option "Device" "/dev/input/by-id/usb-Logitech_USB-PS.2_Optical_Mouse-event-mouse"
# Option "Device" "/dev/input/event1"
Option "Phys" "usb-0000:00:1d.7-3.1/input0"
Option "Buttons" "3"
Option "Resolution" "1000"
Option "Emulate3Buttons" "false"
# Option "GrabDevice" "false"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Nvidia 8600 GTS"
Driver "nvidia"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "gEfORCE 8600 GTS"
#BusID "PCI:0:2:0"
BusID "PCI:4:0:0"
VideoRam 262144
# Option "AperTexSize" "131,072"
# Option "XVideo" "true"
# Option "XAA" "true"
# Option "BackingStore" "true"
Option "AllowSHMPixmaps" "false"
# Option "AddARGBGLXVisuals" "True"
Option "FlatPanelProperties" "Scaling = DFP"
Option "ExactModTimingsDVI"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "LP2475w"
ModelName "Hewlett Packard HP LP2475w"
HorizSync 30.0 - 94.0
VertRefresh 48.0 - 85.0
Gamma 1.00 1.00 1.00 # created by KGamma
Option "DPMS"
Option "UseEdidDpi" "DFP-1"
Option "DPI" "109 x 109"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Nvidia 8600 GTS"
Monitor "LP2475w"
DefaultDepth 24
Option "CustomEDID" "DFP-1:/etc/X11/hp2475w-edid.bin"
Option "UseEDID" "True"
Option "TwinView" "0"
Option "metamodes" "1920x1200 +0+0; 1280x1024 +0+0; 1280x960 +0+0; 1152x864 +0+0; 1024x768 +0+0; 832x624 +0+0; 800x600 +0+0; 720x400 +0+0; 640x480 +0+0"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen "Default Screen"
InputDevice "Apple, Inc. Keyboard" "CoreKeyboard"
InputDevice "Configured Mouse" "CorePointer"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection
mdriftmeyer is offline   Reply With Quote
Old 07-23-10, 06:13 PM   #6
ayaka
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 4
Default Re: successfully install driver,but can't start X,help!!

First,I don't like deb package,it don't no support 3d .
Sencond, I had tried to blacklist nouveau in /etc/modprobe/blacklist.conf.
Third, I said DKMS ,not KMS(What's it? MS support seriver?),DMKS is dirrerent from it.
I ask in a Chinese forum , someone answer me ,I translate now.
Add nomodeset in GRUB_CMDLINE_LINUX="nomodeset" of /etc/default/grub
sudo update-grub,
sudo /etc/init.d/gdm stop
sudo service gdm stop
sudo sh filename.run
sudo /etc/init.d/gdm start
#Disalbed another Nvidia mods
sudo gedit /etc/default/linux-restricted-modules-common
Edit "DISABLED_MODULES=" to "DISABLED_MODULES="nv nvidia_new"
I dont 't have try.
I'm out.
But I rember I dont't have /etc/default/linux-restricted-modules-common this file.
ayaka is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:07 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.