Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 05-15-11, 01:54 PM   #1
RAMChYLD
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Malaysia
Posts: 95
Post NVidia drivers 270.41.06 and Biostar GeForce 210

Ok, due to the silent treatment I've revceived over the <expunged> GeForce4 card, I've went ahead and swapped in my MCPC's mobo, memory, vidcard and CPU into my other Linux box. The MCPC will get a M4N78 Pro and a GeForce GT520 once those are available locally, but until then it's an empty case with parts strewn around.

Now, this box has a vidcard that is a Biostar branded GeForce 210 (GT218), and this card does not play nice with Windows 7 since after Driver 197.45- hence all this while it's been running on 197.45 drivers. It also has an identity crisis- it's BIOS lists it as a GeForce G210 even though it is in fact a GeForce 210. What is confusing me even more is that certain websites claim that GeForce210 = GeForce G210.

For the sake of my sanity, I've decided to go back to Debian Sid. As predicted, it ships with XOrg 1.10.1.

Driver doesn't work either -.-

XOrg dump (filtered to show only NVidia-related errors):
Code:
[   129.131] X.Org X Server 1.10.1
Release Date: 2011-04-15
[   129.138] X Protocol Version 11, Revision 0
[   129.141] Build Operating System: Linux 2.6.32-5-amd64 x86_64 Debian
[   129.143] Current Operating System: Linux clementine 2.6.38-2-amd64 #1 SMP Sun May 8 13:51:57 UTC 2011 x86_64
[   129.148] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-2.6.38-2-amd64 root=UUID=7fb395d3-0ffe-4a51-b714-48274e508616 ro quiet
[   129.154] Build Date: 28 April 2011  12:13:00PM
[   129.156] xorg-server 2:1.10.1-2 (Julien Cristau <jcristau@debian.org>) 
[   129.159] Current version of pixman: 0.21.8
[   129.162] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[   129.168] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
...
[   129.207] (II) NVIDIA GLX Module  270.41.06  Mon Apr 18 15:10:15 PDT 2011
[   129.207] (II) Loading extension GLX
[   129.207] (II) LoadModule: "record"
[   129.207] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[   129.207] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[   129.207] 	compiled for 1.10.1, module version = 1.13.0
[   129.207] 	Module class: X.Org Server Extension
[   129.207] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   129.207] (II) Loading extension RECORD
[   129.207] (II) LoadModule: "dri"
[   129.207] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[   129.208] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[   129.208] 	compiled for 1.10.1, module version = 1.0.0
[   129.208] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   129.208] (II) Loading extension XFree86-DRI
[   129.208] (II) LoadModule: "dri2"
[   129.208] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[   129.208] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[   129.208] 	compiled for 1.10.1, module version = 1.2.0
[   129.208] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   129.208] (II) Loading extension DRI2
[   129.208] (II) LoadModule: "nvidia"
[   129.208] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[   129.209] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[   129.209] 	compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[   129.209] 	Module class: X.Org Video Driver
[   129.209] (II) NVIDIA dlloader X Driver  270.41.06  Mon Apr 18 14:55:25 PDT 2011
[   129.209] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[   129.209] (--) using VT number 7
...
[   129.214] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[   129.214] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[   129.214] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[   129.214] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[   129.325] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:4:0:0.  Please
[   129.325] (EE) NVIDIA(0):     check your system's kernel log for additional error
[   129.325] (EE) NVIDIA(0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[   129.325] (EE) NVIDIA(0):     README for additional information.
[   129.325] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
...
[   129.325] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[   129.326] 
Fatal server error:
[   129.326] no screens found
[   129.326] 
Please consult the The X.Org Foundation support 
	 at http://wiki.x.org
 for help. 
[   129.326] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   129.326]
This is the error that appeared in the kernel dmesg (filtered to show only NVIDIA-related errors), starting from when the NVIDIA driver is loaded:
Code:
[    7.584662] nvidia: module license 'NVIDIA' taints kernel.
...
[    9.727486] nvidia 0000:04:00.0: PCI INT A -> Link[APC8] -> GSI 16 (level, low) -> IRQ 16
[    9.727495] nvidia 0000:04:00.0: setting latency timer to 64
[    9.727501] vgaarb: device changed decodes: PCI:0000:04:00.0,olddecodes=io+mem,decodes=none:owns=io+mem
[    9.727940] NVRM: loading NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module  270.41.06  Mon Apr 18 14:53:56 PDT 2011
...
[   33.851322] NVRM: RmInitAdapter failed! (0x26:0x28:1050)
[   33.851345] NVRM: rm_init_adapter(0) failed
[  129.325643] NVRM: RmInitAdapter failed! (0x26:0x28:1050)
[  129.325654] NVRM: rm_init_adapter(0) failed 
...
This is the card's entry when I do a lspci -v
Code:
04:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GT218 [GeForce 210] (rev a2) (prog-if 00 [VGA controller])
	Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
	Memory at fb000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16M]
	Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
	Memory at ee000000 (64-bit, prefetchable) [size=32M]
	I/O ports at 9c00 [size=128]
	[virtual] Expansion ROM at e0000000 [disabled] [size=512K]
	Capabilities: [60] Power Management version 3
	Capabilities: [68] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
	Capabilities: [78] Express Endpoint, MSI 00
	Capabilities: [b4] Vendor Specific Information: Len=14 <?>
	Capabilities: [100] Virtual Channel
	Capabilities: [128] Power Budgeting <?>
	Capabilities: [600] Vendor Specific Information: ID=0001 Rev=1 Len=024 <?>
	Kernel driver in use: nvidia
For the records, this is the BIOS info shown when the system starts:


Attached are the full log files.

Someone please help!
Attached Files
File Type: log Xorg.0.log (8.7 KB, 80 views)
File Type: log kern.log (54.1 KB, 61 views)
File Type: log pci.log (10.2 KB, 58 views)
__________________
Rigs:
  • "Edison" - Phenom II X4 925 AM3 (Deneb), M4N98TD-EVO (nForce980a SLI), ENGTS450 DirectCU 1GB (GeForce GTS450) x2 (SLI), integrated GeForce8200, SoundBlaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro, 8GB DDR3-1600
  • "Sally" - Athlon64 x2 5000+ AM2 (Brisbane), M4N72-E (nForce750a SLI), ENGTS250 Dark Knight 1GB (GeForce GTS250) x2 (SLI), integrated GeForce8200, SoundBlaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro, 4GB DDR2-1066
  • "Dongwa" - Phenom II X4 945 AM3 (Deneb), M4N75TD (nForce750a SLI), ENGTX260-216SP 896MB (GeForce GTX260 216SP) x2 (SLI), integrated GeForce8200, SoundBlaster X-Fi Fatal1ty Champion, 8GB DDR3-1600
  • "Helen" - Athlon64 x2 6400+ AM2 (Windsor), M4N78 Pro (GeForce8300), ENGT520 1GB (GeForce GT520), integrated GeForce8300, AuzenTech Prelude X-Fi, 4GB DDR2-1066.
  • "Clementine" - Athlon64 x2 3800+ AM2 (Windsor), TF560A2+ (nForce560), V8402GL26 (GeForce 8400GS), SoundBlaster Live! 5.1, Sonnet Allegro FW400 PCIe, 2GB DDR2-800
RAMChYLD is offline   Reply With Quote
Old 05-15-11, 09:49 PM   #2
RAMChYLD
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Malaysia
Posts: 95
Default Re: NVidia drivers 270.41.06 and Biostar GeForce 210

Nevermind, swapped out the problematic 210 for a older 8400GS card and all is well again.
__________________
Rigs:
  • "Edison" - Phenom II X4 925 AM3 (Deneb), M4N98TD-EVO (nForce980a SLI), ENGTS450 DirectCU 1GB (GeForce GTS450) x2 (SLI), integrated GeForce8200, SoundBlaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro, 8GB DDR3-1600
  • "Sally" - Athlon64 x2 5000+ AM2 (Brisbane), M4N72-E (nForce750a SLI), ENGTS250 Dark Knight 1GB (GeForce GTS250) x2 (SLI), integrated GeForce8200, SoundBlaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro, 4GB DDR2-1066
  • "Dongwa" - Phenom II X4 945 AM3 (Deneb), M4N75TD (nForce750a SLI), ENGTX260-216SP 896MB (GeForce GTX260 216SP) x2 (SLI), integrated GeForce8200, SoundBlaster X-Fi Fatal1ty Champion, 8GB DDR3-1600
  • "Helen" - Athlon64 x2 6400+ AM2 (Windsor), M4N78 Pro (GeForce8300), ENGT520 1GB (GeForce GT520), integrated GeForce8300, AuzenTech Prelude X-Fi, 4GB DDR2-1066.
  • "Clementine" - Athlon64 x2 3800+ AM2 (Windsor), TF560A2+ (nForce560), V8402GL26 (GeForce 8400GS), SoundBlaster Live! 5.1, Sonnet Allegro FW400 PCIe, 2GB DDR2-800
RAMChYLD is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.