Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > General Hardware

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-28-12, 12:50 AM   #1
Shamrock
Royalty gone awry
 
Shamrock's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kentucky
Posts: 1,612
Default 4gb vs 16gb

Right now, I have OCZ Reaper ram, and I just purchased some G.Skill Sniper Ram (love the rifle on the heat spreader, too!).

I have run this ram for 2 years in this mobo. It was never approved ram, and I had to Over volt the ram to get it to work. It's rated @ 1.7v but I HAVE to run it at 1.8v just so I don't get 12 BSODs per day. I have never been able to overclock anything, either.
Occasionally I would get micro stutters, or program lockups.

So, I bought some Sniper ram rated @1.5v and is approved on my mobo on G.Skill's site. Will this alleviate the stuttering/lockups? I plan on OCing with this ram.

I couldn't help myself. $42.99 for 8GB, I had to buy 2.
__________________
They're after me Lucky Charms!

AMD Phenom II 955BE
16GB G.Skill Sniper DDR3 1333Mhz
Sapphire Radeon HD 7850
Logitech Z-5300 5.1 THX surround sound
HANNS-G 28" LCD
ZBoard Merc Gaming Keyboard
CoolerMaster HAF-932 Full Tower Case
Windows 7 Pro x64
Shamrock is offline   Reply With Quote
Old 01-28-12, 01:08 AM   #2
KasuCode
Wiley
 
KasuCode's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Sarasota, FL
Posts: 1,878
Send a message via AIM to KasuCode
Default Re: 4gb vs 16gb

4GB is getting low these days id expect you would see a pretty nice difference in daily use. id say you want at least 6GB. I got 3 sets of 2x4GB g.skill DDR 3 1600 for $30 a set on thanks giving i got 3 sets to fill my board $90 for 24GB.

I love G.skill they seem to get it right.
__________________

Check Out
~CrossWater~
KasuCode is offline   Reply With Quote
Old 01-28-12, 01:24 AM   #3
mullet
 
mullet's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 8,060
Default Re: 4gb vs 16gb

Quote:
Originally Posted by KasuCode View Post
4GB is getting low these days id expect you would see a pretty nice difference in daily use. id say you want at least 6GB. I got 3 sets of 2x4GB g.skill DDR 3 1600 for $30 a set on thanks giving i got 3 sets to fill my board $90 for 24GB.

I love G.skill they seem to get it right.
+1 Solid advice.
mullet is offline   Reply With Quote
Old 01-28-12, 03:24 AM   #4
Shamrock
Royalty gone awry
 
Shamrock's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kentucky
Posts: 1,612
Default Re: 4gb vs 16gb

Maybe I should have mentioned AMD Phenom II 955BE. The 6gb, 12gb, and 24gb do not apply to me.

I hope it takes care of the stuttering. I hope to OC this CPU decently.
__________________
They're after me Lucky Charms!

AMD Phenom II 955BE
16GB G.Skill Sniper DDR3 1333Mhz
Sapphire Radeon HD 7850
Logitech Z-5300 5.1 THX surround sound
HANNS-G 28" LCD
ZBoard Merc Gaming Keyboard
CoolerMaster HAF-932 Full Tower Case
Windows 7 Pro x64
Shamrock is offline   Reply With Quote
Old 01-28-12, 06:57 PM   #5
Redeemed
Registered User
 
Join Date: May 2005
Posts: 17,982
Default Re: 4gb vs 16gb

I think I got the exact same RAM Kasu got- grabbed 16GB G.Skill DDR3 1600 for like $60 around black friday.

I only buy G.Skill, I've never received a DOA set before, and out of all the kits I've bought from them I've only had one single stick go bad.

Now, I had 6GB before (2x4GB G.Skill, 2x1GB Crucial DDR3 1333) so going to 16GB didn't yield that large a boost. However, I am confident I'll not be limited by my physical memory for many years to come.
Redeemed is offline   Reply With Quote
Old 01-30-12, 12:50 PM   #6
frenchy2k1
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: San Jose, CA
Posts: 449
Default Re: 4gb vs 16gb

I have a X4 920 and I recently went from 4GB to 8GB DDR3 1600.
Despite my best tries, I could not run the RAM at speed.

Remember, the Phenom2 official support is only 1333, so running the RAM at 1600 is as much processor limited as memory limited...
__________________
As the universe is curved, there cannot be a straight answer...
frenchy2k1 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-12, 09:28 PM   #7
Shamrock
Royalty gone awry
 
Shamrock's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Kentucky
Posts: 1,612
Default Re: 4gb vs 16gb

Oh wow. Everything is buttery smooth. This new ram is awesome. I can open alot of programs faster, and no stuttering so far in ANY game.

@frenchy...yes I know about the 1333 ram. My old OCZ was 1600 but it was downclocked to 1333. This new sniper ram is approved ram for my mobo, @ 1333.

4x is always better. Unless it's pain.
__________________
They're after me Lucky Charms!

AMD Phenom II 955BE
16GB G.Skill Sniper DDR3 1333Mhz
Sapphire Radeon HD 7850
Logitech Z-5300 5.1 THX surround sound
HANNS-G 28" LCD
ZBoard Merc Gaming Keyboard
CoolerMaster HAF-932 Full Tower Case
Windows 7 Pro x64
Shamrock is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.