Go Back   nV News Forums > Hardware Forums > Benchmarking And Overclocking

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 09-12-03, 07:54 AM   #1
Lfctony
Registered User
 
Lfctony's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Larnaca, Cyprus
Posts: 4,152
Default PC shutdown in 3DM2003. Help!

I upgraded my video card, and went from a 5800 to an Alabtron 5900PV. After installation, everything went like a breeze. I benchmarked, I tested etc. Then I got to 3DMark 2003. Midway gametest 2 the PC shut down. I was able to reproduce the problem.

Thoughts and Facts:
1.PC shuts down during tests 2,3 or 4 of 3DM2K3
2.Its not the PSU's fault, I tried it with a 550W PSU and a 300W one, both shut down.
3.I disconnected everything extra while testing, only HD and video card had power.
4.I tried the card on my older P4 1.6 on an i845WN motherboard and it works fine.
5.The PC shuts down during Gunmetal as well. This leads me to believe it only happens with certain DX9 apps.
6.Any other games worked fine. 3DMark 2001 was left looping last night and this morning and it worked fine.
7.Appears to be a motherboard compatibility issue.
8.Its not overclocking as I brought my CPU and ram to normal speeds after the first shutdown.
9.Tested in clean Windows installation as well. Still shutdown.
10.Appears not to shutdown when I use any form of AA. Gunmetal run for 1 hour during testing without a shutdown.

My system is a P4 2.53 on an Asus P4PE motherboard, 512Mb DDR333 Ram, SB Audigy, Seagate HD.

Any suggestions?
__________________
Fafnir: Intel Core 2 Quad 6600@3.2Ghz|eVGA 780i SLI|PNY GTX480 |Kingston DDR667 4096MB|WD Black Caviar 500GB|Seagate SATA 250GB|Seagate SATA 200GB| Seagate SATA 160GB|OptiArc AD-7173S DVDRW|Nec 3351 DVDRW|Creative X-FI XM|LG Flatron W2261V|Logitech X-530|Thermaltake Armor|Amptac 850W SLI PSU|Logitech G9 Mouse|Xigmatek HDT S-1283 CPU Cooler|Windows 7/FW 257.21

PS2 - Wii - Xbox - Xbox360 - PSP - GC - PS3 Owner

Boycott Starforce...

Quis Custodiet Ipsos Custodes?

Last edited by Lfctony; 09-12-03 at 01:27 PM.
Lfctony is offline   Reply With Quote
Old 09-13-03, 11:33 PM   #2
Lfctony
Registered User
 
Lfctony's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Larnaca, Cyprus
Posts: 4,152
Default

Hello?
__________________
Fafnir: Intel Core 2 Quad 6600@3.2Ghz|eVGA 780i SLI|PNY GTX480 |Kingston DDR667 4096MB|WD Black Caviar 500GB|Seagate SATA 250GB|Seagate SATA 200GB| Seagate SATA 160GB|OptiArc AD-7173S DVDRW|Nec 3351 DVDRW|Creative X-FI XM|LG Flatron W2261V|Logitech X-530|Thermaltake Armor|Amptac 850W SLI PSU|Logitech G9 Mouse|Xigmatek HDT S-1283 CPU Cooler|Windows 7/FW 257.21

PS2 - Wii - Xbox - Xbox360 - PSP - GC - PS3 Owner

Boycott Starforce...

Quis Custodiet Ipsos Custodes?
Lfctony is offline   Reply With Quote
Old 09-13-03, 11:44 PM   #3
bkswaney
Mr. Extreme!
 
bkswaney's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: SC
Posts: 3,421
Send a message via Yahoo to bkswaney
Default

u might try formating and reloading everything.
After u reload and update your OS and all hardware updates load 3dM03 and start trouble shooting.

A fresh os install is the best way to start this kind of trouble shooting.
At least for me it is. If u have tried everything else that is about the only thing I can think of.
__________________
Notebook!
Compaq Presario CQ60-215DX
AMD 64 Athlon X2 @ 2GHz (QL62)
15.6 inch HD WideScreen
Nvidia 8200M-G 895mb
2Gig system ram
250Gig SATA 5400rpm HDrive
Vista Premium
bkswaney is offline   Reply With Quote
Old 09-13-03, 11:48 PM   #4
Rampant CL
Lurking like a pro
 
Rampant CL's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Back on the beach for the summer
Posts: 351
Default

Which drivers you using? Try 44.03 (stable) or newer.
__________________
Barton 2500 | 7VAXP-A Ultra | 2GB DDR-400 | BFG 6800 GT OC | WD Caviar 120 GB | WD Caviar 180 GB SATA | SONY DRU-700 | SONY 16x40x DVD Drive | Buslogi SCSI Host Adaptor | SCSI Python Tape Archive | Red, Blue, UV Cathodes | UV Scorpion Window Etch | UV Lazer Led's | Plasma tube (inside the PC) | Triad of TriLight Case Fans | UV Green Sleeved 650W Achieve PSU

Folding for team nV News but this link doesnt work
Rampant CL is offline   Reply With Quote
Old 09-13-03, 11:57 PM   #5
bkswaney
Mr. Extreme!
 
bkswaney's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: SC
Posts: 3,421
Send a message via Yahoo to bkswaney
Default

Quote:
Originally posted by Rampant CL
Which drivers you using? Try 44.03 (stable) or newer.
ooppss... sorry.... I was just guessing he has already tried that.
Most people I know always upgrade drivers when nv post new ones.
bkswaney is offline   Reply With Quote
Old 09-16-03, 11:32 AM   #6
Lfctony
Registered User
 
Lfctony's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Larnaca, Cyprus
Posts: 4,152
Default

Its my GOD DAMN AUDIGY! How the hell can this happen? It doesn't even have to be setup in Windows, only inserted in the PCI slot, it just causes the shutdown! After changing motherboard, video card and power supply, I finally got it! Of all the strange things of this world!
__________________
Fafnir: Intel Core 2 Quad 6600@3.2Ghz|eVGA 780i SLI|PNY GTX480 |Kingston DDR667 4096MB|WD Black Caviar 500GB|Seagate SATA 250GB|Seagate SATA 200GB| Seagate SATA 160GB|OptiArc AD-7173S DVDRW|Nec 3351 DVDRW|Creative X-FI XM|LG Flatron W2261V|Logitech X-530|Thermaltake Armor|Amptac 850W SLI PSU|Logitech G9 Mouse|Xigmatek HDT S-1283 CPU Cooler|Windows 7/FW 257.21

PS2 - Wii - Xbox - Xbox360 - PSP - GC - PS3 Owner

Boycott Starforce...

Quis Custodiet Ipsos Custodes?
Lfctony is offline   Reply With Quote
Old 09-16-03, 11:54 AM   #7
mrsabidji
I am the cheese...
 
mrsabidji's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 506
Send a message via ICQ to mrsabidji
Default

I'm glad you solved your problem. I just had to say I also ran into some troubles with 3dm03 when upgrading to my current 5900. It just wouldn't start at all and freezed the system. I had to un-install/re-install it (3dm) and it was fixed. Oh, and I don't have an Audigy sound card.

mrsabidji
mrsabidji is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Geforce 4 Go and X-Server Problem with shutdown rapljenovic NVIDIA Linux 2 08-30-02 10:11 AM
Merge a registry key during Shutdown? cybpsych Microsoft Windows XP And Vista 2 08-24-02 03:54 AM

All times are GMT -5. The time now is 02:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.