Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 09-13-03, 05:14 PM   #1
killough
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Default X lockups on rapid scrolling / movement

Since some time around 2002, I have been unable to get the Nvidia drivers to work on my system, and I've had to settle for the 'nv' driver.

The X server locks up during rapid scrolling and must be killed through remote ssh login.

There are no errors reported in the log or problems starting X. The crash occurs afterwards, when running OpenGL or when scrolling text quickly, or when moving windows quickly with the mouse.

There are sometimes garbage pixels sprinkled on the screen at the time of the lockup.

At one point there was an older Nvidia driver I used with RH 7.2 on this same hardware, and it did not lock up, while the up-to-date drivers at that time locked up with these symptoms. So something in the Nvidia driver history changed which made this problem more likely (even if it's not a bug in the Nvidia driver, the driver change may act as a trigger or a catalyst for it). I don't have the good Nvidia driver version number handy, but it's over two years old and probably won't work with RH 9, which I'm now using.

The problem is reproducible every time with a simple command: cat /var/log/messages or any other large text file in an xterm. Or use an editor and scroll text down the screen quickly with the keys. Apparently the high-speed scrolling causes the X server to lock up. A tiny bit of garbage appears sprinkled on the screen as well.

Another cause of lockups is when using Nvidia's OpenGL driver. It almost always locks up.

And finally, lockups occur sometimes when using GUI applications like Galeon. Dragging a window's scrollbar or scrolling through a selection list or web page, often triggers it. I now treat windows with care, like they're explosives!!!

When using the 'nv' driver instead of 'nvidia', the lockups still occur, but MUCH, MUCH more rarely -- only once every few days of intense X activity -- and only through the last method (rapid GUI window movement) -- never through OpenGL or fast xterm text scrolling.

I've tried turning off AGP but it doesn't help.

I tested memory a while back when the problem first started, and it's okay.

Still happens with 1.0-4496.

I've always followed the instructions regarding XF86Config (removing Load "dri", and Load "GLcore", adding Load "glx" and Driver "nvidia", etc.) -- will post if desired.

OS: RH9
Model: GeForce4 Ti 4200
IRQ: 11
Video BIOS: 04.25.00.29.00
Card Type: AGP
M/B: Gigabyte GA-8IHXP
Chipset: 850E
CPU: 2.26 GHz P4
RAM: 1 GB RIMM
Attached Files
File Type: log xfree86.0.log (29.5 KB, 147 views)
killough is offline   Reply With Quote
Old 09-13-03, 07:42 PM   #2
killough
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Default

XF86Config
Attached Files
File Type: txt xf86config.txt (3.0 KB, 183 views)
killough is offline   Reply With Quote
Old 09-13-03, 07:52 PM   #3
killough
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Default

Oh, and the kernel is 2.4.20-19.9.
killough is offline   Reply With Quote
Old 09-13-03, 08:44 PM   #4
eliu
Registered User
 
eliu's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 34
Default

Maybe you should disable AGP


Option "NvAGP" "integer"
Configure AGP support. Integer argument can be one of:
0 : disable agp
1 : use NVIDIA's internal AGP support, if possible
2 : use AGPGART, if possible
3 : use any agp support (try AGPGART, then NVIDIA's AGP)
eliu is offline   Reply With Quote
Old 09-13-03, 08:47 PM   #5
killough
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Default

> Maybe you should disable AGP

Already tried, RTFP.
killough is offline   Reply With Quote
Old 09-13-03, 09:05 PM   #6
killough
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 5
Default

This is a C test program which reproduces the problem.

Rename it to scrolltest.c, then compile with:

cc -O scrolltest.c

./a.out will print numbers faster and faster, with the number representing a delay between prints.

At some point, usually between 100,000 and 300,000 (on a 2.26 GHz P4), the xterm locks up if the nvidia driver is used, but not if the nv driver is used.

Garbage appears in all or some of the xterm at the time of the crash. Sometimes all but the last text line is garbled.

If it makes it all the way down to 1, then the test has passed.

It seems like a timing issue. Perhaps the GA-8IHXP is not able to handle fast bus transactions, isn't supplying enough power to the card, or there is a software race condition.

AGP is disabled (see XF86Config).

No overclocking or "turbo" options are on -- just BIOS performance defaults. However, there might be some GA-8IHXP chipset setting which needs to be used with the nvidia card.

Main memory is 1GB of 1066 RIMM.

The main power supply is fine (550 W Antec).

No other problems appear on the system, and this problem of X crashing on fast scrolling or movement nearly goes away with the nv driver, leading me to suspect at first that these problems are closed-source software bugs.
Attached Files
File Type: txt scrolltest.c.txt (215 Bytes, 141 views)
killough is offline   Reply With Quote
Old 09-14-03, 01:50 PM   #7
Nuitari
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 13
Default

I had a Ti4200 that had similar problems, I got it replaced at the computer shop and now it stopped.
Nuitari is offline   Reply With Quote
Old 09-16-03, 03:02 PM   #8
pdespres
Registered User
 
Join Date: Sep 2003
Location: Montréal
Posts: 1
Default

Similar problem with:

AMD Athlon(tm) XP 1800+
M/B VIA KT266A
Mandrake 9.1
XFree 4.3 path level 5mdk
Nvidia driver 1.0-4496
Model:
GeForce2 MX 100/200
IRQ: 16
Video BIOS: ??.??.??.??.??
Card Type: AGP

System hangs on scrolling but also on intense X usage. I am back on driver nv to see if the problem can be reproduce...

By the way, the /proc/driver/nvidia/card/0 do not give me the video BIOS... Is it normal?
pdespres is offline   Reply With Quote

Old 09-16-03, 03:11 PM   #9
Nuitari
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 13
Default

Quote:
IRQ: 16
You should turn on "Assign IRQ to VGA" or something like that in the bios.
Nuitari is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New Paper: MPI-ACC ' An Integrated Approach to Data Movement in Accelerators News Archived News Items 0 06-02-12 03:00 AM
Hard lockups - AGP not guilty milo NVIDIA Linux 11 11-12-02 09:20 AM
GL lockups with ti4200, i845E and 2.4.20-pre7-ac3 baffle NVIDIA Linux 3 10-06-02 07:39 PM
Gnome2 lockups due to bug in X driver hobbes NVIDIA Linux 11 07-29-02 04:38 PM

All times are GMT -5. The time now is 08:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.