Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA Legacy Graphics Cards

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-27-03, 11:21 PM   #1
|JuiceZ|
Registered User
 
|JuiceZ|'s Avatar
 
Join Date: Aug 1999
Location: Louisville
Posts: 3,286
Send a message via Skype™ to |JuiceZ|
Default GeForceFX 5950 Ultra Overclocking

I have the eVGA GeForceFX 5950 Ultra. Decided to use the 'auto-detect' feature to see how high this beast would go. It set itself to 647/1.12Ghz! Very impressive but I figured there was no way it ran stable, well fired up the second CoD Demo, ran perfectly stable but noticed a very small amount of texture artifacting. Clocked the ram down a couple of mhz back to 1.10Ghz, once again ran perfectly stable but this time with no artifacting. GPU temp maxed out at 43C after several minutes of gaming but I'm going to run a looping demo later to get a *true* max reading. Think I lucked up on a good o'c er. Also I listened for the gpu fan to spin up when it entered 3D mode, you could barely tell. I'm not sure what NVidia did to quiet down this newest vers of the CoolFX but whatever it was, it has sure paid off because it works.

Just wanted to pass along some of my personal experiences before someone tries to completely write off their latest highend offering cause coupled with w/ the Det 50's, things are getting much brighter
__________________
primary MBP Core i5 2010 | HR | OCZ 120GB SSD
gaming Core i5-2500K @ 4.1GHz w/ CM Hyper212+ | MSI N560GTX-Ti TF II/OC | MSI P67A-GD55 | Silverstone FT02 | X360 250GB + Kinect
htpc IONITX-A-U | 2GB | M350 | XBMC Linux | SABnzbd, sickbeard, couchpotato | NAS Synology DS411J | 4TB
hometheater KURO PDP-5020 | Marantz SR6005 | Definitive BP7001s, CLR3000, BPVXPs
|JuiceZ| is offline   Reply With Quote
Old 10-28-03, 03:27 AM   #2
nVidi0t
Quad Damage
 
nVidi0t's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: San Fancisco. CA
Posts: 1,569
Send a message via ICQ to nVidi0t
Default

Nice man. Mind posting some bench's of the default speeds vs the memory at 1.1ghz?

Things are a little brighter for nVidia than a month or so ago. DX9 performance is 'acceptable' now and IQ is better. They also have a great mainstream with the 5700's. The performance crown is with no doubt still in ATI's hands though, let's hope nVidia can get back into the form in which they used to operate. At least they are making visible steps now.

All IQ comparisons show that both ATI and nVidia cards are more or less equal. I see people questioning the credability of these writeups on IQ, but come on, you cant blame everything on bias.
__________________
System: Intel Core 2 e6600 @ 3.6ghz (450*8) @ 1.475v | Koolance Exos 2 Water Cooler | 4096Mb Mushkin ASCENT 8500 @ 2.1v @ 1160Mhz| Asus P5k Deluxe P35 'bearlake' 804bios | PC Power & Cooling Silencer 850W| BFG 8800GT OC2 675Mhz | 150GB WD Raptor X | Seagate Barracuda 250GB SATA | Lian Li V2000 PC2 Case | Pioneer DL Burner | Creative Sound Blaster X-FI FATAL1TY FPS | Dell 2707WFP 27" LCD | Windows Vista Ultimate | Sennheiser HD-590 Prestige/Sennheiser HD-650 Headphones w/ Emmeline Hornet Amp | Razer Deathadder | Razer tarantula Keyboard |
nVidi0t is offline   Reply With Quote
Old 10-28-03, 03:29 AM   #3
bkswaney
Mr. Extreme!
 
bkswaney's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: SC
Posts: 3,421
Send a message via Yahoo to bkswaney
Default

647 Core??
Are u sure that's not 547 core??

Congrats on the new card.

Maybe the new coolers are going to rock.



______________________________________
9800Pro for sale or trade here: http://www.nvnews.net/vbulletin/show...threadid=20102
______________________________________
__________________
Notebook!
Compaq Presario CQ60-215DX
AMD 64 Athlon X2 @ 2GHz (QL62)
15.6 inch HD WideScreen
Nvidia 8200M-G 895mb
2Gig system ram
250Gig SATA 5400rpm HDrive
Vista Premium

Last edited by bkswaney; 10-28-03 at 03:36 AM.
bkswaney is offline   Reply With Quote
Old 10-28-03, 08:51 AM   #4
|JuiceZ|
Registered User
 
|JuiceZ|'s Avatar
 
Join Date: Aug 1999
Location: Louisville
Posts: 3,286
Send a message via Skype™ to |JuiceZ|
Default

I will post some benchies later on tonight nVidi0t.

Quote:
Originally posted by bkswaney
647 Core??
Are u sure that's not 547 core??
Yes you read that right, I was as shocked as you were, trust me
__________________
primary MBP Core i5 2010 | HR | OCZ 120GB SSD
gaming Core i5-2500K @ 4.1GHz w/ CM Hyper212+ | MSI N560GTX-Ti TF II/OC | MSI P67A-GD55 | Silverstone FT02 | X360 250GB + Kinect
htpc IONITX-A-U | 2GB | M350 | XBMC Linux | SABnzbd, sickbeard, couchpotato | NAS Synology DS411J | 4TB
hometheater KURO PDP-5020 | Marantz SR6005 | Definitive BP7001s, CLR3000, BPVXPs
|JuiceZ| is offline   Reply With Quote
Old 10-28-03, 09:54 AM   #5
AnteP
Nordic Nerd
 
AnteP's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sweden, Lund
Posts: 552
Send a message via ICQ to AnteP
Default

I tried clocking mine to 650 (which was what the auto detect recommended) but using rivatuners diagnostics tool I can see that it downclocks to 300 (or is it 350) MHz prety much just after launching any 3d app
AnteP is offline   Reply With Quote
Old 10-28-03, 01:34 PM   #6
|JuiceZ|
Registered User
 
|JuiceZ|'s Avatar
 
Join Date: Aug 1999
Location: Louisville
Posts: 3,286
Send a message via Skype™ to |JuiceZ|
Default

Quote:
Originally posted by AnteP
I tried clocking mine to 650 (which was what the auto detect recommended) but using rivatuners diagnostics tool I can see that it downclocks to 300 (or is it 350) MHz prety much just after launching any 3d app
well you have to remember the 5900/5950 both have two different core clock speed settings one for 2d and the other for 3d. By default the 2d clock speed is 300Mhz while the 3d clock speed is bumped up to 475Mhz, the memory speed remains the same through both modes.
__________________
primary MBP Core i5 2010 | HR | OCZ 120GB SSD
gaming Core i5-2500K @ 4.1GHz w/ CM Hyper212+ | MSI N560GTX-Ti TF II/OC | MSI P67A-GD55 | Silverstone FT02 | X360 250GB + Kinect
htpc IONITX-A-U | 2GB | M350 | XBMC Linux | SABnzbd, sickbeard, couchpotato | NAS Synology DS411J | 4TB
hometheater KURO PDP-5020 | Marantz SR6005 | Definitive BP7001s, CLR3000, BPVXPs
|JuiceZ| is offline   Reply With Quote
Old 10-28-03, 03:46 PM   #7
AnteP
Nordic Nerd
 
AnteP's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Sweden, Lund
Posts: 552
Send a message via ICQ to AnteP
Default

Quote:
Originally posted by |JuiceZ|
well you have to remember the 5900/5950 both have two different core clock speed settings one for 2d and the other for 3d. By default the 2d clock speed is 300Mhz while the 3d clock speed is bumped up to 475Mhz, the memory speed remains the same through both modes.
hehe yeah and when you overclock too far it will revert to 2d mode even when in 3d which is what I pointed out happened on my board when I tried to use the settings that auto detect chose for me
AnteP is offline   Reply With Quote
Old 10-28-03, 03:52 PM   #8
bkswaney
Mr. Extreme!
 
bkswaney's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: SC
Posts: 3,421
Send a message via Yahoo to bkswaney
Default

My NV30 would drop back if I oced it to high to.

The more I keep hearing about the 5950 the more I want one.

If the cores can run 550+ I know I want one. "lol"

But I'll be happy if I can find a 5900U for trade and
some boot.



______________________________________
9800Pro for sale or trade here: http://www.nvnews.net/vbulletin/show...threadid=20102
______________________________________
__________________
Notebook!
Compaq Presario CQ60-215DX
AMD 64 Athlon X2 @ 2GHz (QL62)
15.6 inch HD WideScreen
Nvidia 8200M-G 895mb
2Gig system ram
250Gig SATA 5400rpm HDrive
Vista Premium
bkswaney is offline   Reply With Quote

Old 10-28-03, 03:53 PM   #9
GlowStick
CoD4!
 
GlowStick's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: Florida
Posts: 5,786
Send a message via AIM to GlowStick
Default

That clock is amazeing! Is it confirmed that the nv38 is made at IBM? If so, i have a feeling that anything that ibm shoots out of their fishkill fab is going to run pritty dang fast.
__________________
Intel i7-2600K, Corsair 8Gig, Corsair H100, Corsair 650D, Corsair HX750, ATi 6970, WD Caviar Black 2TB
Sony Vaio SB: i7, 8Gig, Intel 320 300gig
GlowStick is offline   Reply With Quote
Old 10-29-03, 02:38 AM   #10
mikechai
Aegophile
 
mikechai's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Malaysia
Posts: 700
Default


quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Originally posted by bkswaney
647 Core??
Are u sure that's not 547 core??
--------------------------------------------------------------------------------

quote:
Yes you read that right, I was as shocked as you were, trust me

--------------------------------------------------------------------------------

647MHz core !!??

I don't believe it. No, No way. Please slap me. Am I dreaming ?
__________________
P4 1.6A @ 2382 MHz | 149x16@1.625V | Asus P4S533 |
256MBx2 Samsung PC2700 | MSI GF2gts 32MB DDR
mikechai is offline   Reply With Quote
Old 10-29-03, 02:02 PM   #11
Ceciledge
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 1
Default

My overclock is 560/1.0GHZ
Auto-detect chose 598/1.10GHZ but wasn't stable.
Ceciledge is offline   Reply With Quote
Old 10-29-03, 02:19 PM   #12
Paul
Registered User
 
Paul's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Location: UK
Posts: 538
Default

Great overclock JuiceZ

__________________
- Paul
Paul is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P4 overclocking - how do you do it? saturnotaku CPUs, Motherboards And Memory 1 08-15-02 08:52 AM

All times are GMT -5. The time now is 08:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.