Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 01-31-04, 11:08 PM   #1
katsushiro
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 3
Send a message via ICQ to katsushiro
Question Games defaulting to TV-Out...?

Truly weird bug.. okay, here's my current setup, then I'll describe the problem:

Debian Linux 2.6.0, Athlon XP 2200+, 1GB DDR266 RAM, GeForce FX 5600 256MB card with driver version 5336 (the latest one released a few days ago).

The problem is that when I try to do play games, anything that's fullscreen and 3D, the card automatically cuts the signal to my monitor and shunts it off to my TV. So as soon as I load up, say, the Unreal Tournament 2003 Demo, it loads up the little splash screen, and then switches the signal over to the TV, shutting down my monitor. AS soon as I kill UT2003, the signal automatically comes back to the main monitor.

I had previously set up my XF86Config-4 to be able to use TV-Out and the monitor, and switch between them by pressing Ctrl - + or Ctrl - -, and that was working fine, but the moment I turn on a game, it goes over to the TV. Strange. Here's the relevant parts of my XF86Config-4:

Section "Module"
Load "ddc" # ddc probing of monitor
# Load "GLcore" # Removed for Nvidia
Load "dbe"
# Load "dri" # Removed for Nvidia
Load "extmod"
Load "glx"
Load "bitmap" # bitmap-fonts
Load "speedo"
Load "type1"
Load "freetype"
Load "record"
Load "v4l"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Gateway EV700"
Option "DPMS" "true"
VendorName "GWY"
ModelName "GWY1b64"
HorizSync 28.0 - 96.0 # Warning: This may fry old Monitors
VertRefresh 50.0 - 62.0 # Extreme conservative. Will flicker. TFT default.
# 1024x768, 85.0Hz; hfreq=68.68, vfreq=85.00
ModeLine "1024x768" 94.50 1024 1072 1168 1376 768 769 772 808 +hsync +vsync
# 1024x768, 75.0Hz; hfreq=60.02, vfreq=75.03
ModeLine "1024x768" 78.75 1024 1040 1136 1312 768 769 772 800 +hsync +vsync
# 1024x768, 60.0Hz; hfreq=48.36, vfreq=60.00
ModeLine "1024x768" 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 -hsync -vsync
# 800x600, 85.0Hz; hfreq=53.67, vfreq=85.06
ModeLine "800x600" 56.25 800 832 896 1048 600 601 604 631 +hsync +vsync
# 800x600, 75.0Hz; hfreq=46.88, vfreq=75.00
ModeLine "800x600" 49.50 800 816 896 1056 600 601 604 625 +hsync +vsync
# 800x600, 60.0Hz; hfreq=37.88, vfreq=60.32
ModeLine "800x600" 40.00 800 840 968 1056 600 601 605 628 +hsync +vsync
# 800x600, 56.0Hz; hfreq=35.16, vfreq=56.25
ModeLine "800x600" 36.00 800 824 896 1024 600 601 603 625 +hsync +vsync
# 640x480, 85.0Hz; hfreq=43.27, vfreq=85.01
EndSection

#
# Main TV Layout - Twinview with monitor at 1280x1024 and
# TV at 800x600
#
################################################## ##########

Section "Device"
Identifier "TwinViewTV"
VendorName "nvidia"
Driver "nvidia"
BusID "PCI:1:0:0"
Option "DPMS"
Option "TwinView"
Option "IgnoreEDID" "1"
Option "UseEdidFreqs" "0"
Option "HWCursor" "1"
Option "CursorShadowAlpha" "64"
Option "CursorShadowYOffset" "2"
Option "CursorShadowXOffset" "4"
Option "NvAGP" "3"
Option "SecondMonitorHorizSync" "30-50"
Option "SecondMonitorVertRefresh" "60"
Option "TwinViewOrientation" "Clone"
Option "MetaModes" "1024x768, NULL; NULL, 800x600"
Option "TVOutFormat" "SVIDEO"
Option "TVStandard" "NTSC-M"
Option "ConnectedMonitor" "crt,TV"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "TwinViewTV"
Device "TwinViewTV"
Monitor "Gateway EV700"
DefaultDepth 24
Subsection "Display"
Depth 24
EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"
Identifier "TwinViewTV"
Screen "TwinViewTV"
InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"
Option "blank time" "10"
Option "off time" "20"
EndSection

Section "DRI"
Mode 0666
EndSection


If anyone has any ideas on how to keep this from happening, I'm all ears.
katsushiro is offline   Reply With Quote
Old 01-31-04, 11:51 PM   #2
dpw2atox
Registered User
 
Join Date: May 2003
Posts: 170
Default

invest in a wireless mouse/keyboard....heh j/k

i actually never even got tvout working on my videocard. I also can't see anything wrong with your config file.....sorry.
dpw2atox is offline   Reply With Quote
Old 02-01-04, 12:28 PM   #3
katsushiro
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 3
Send a message via ICQ to katsushiro
Default

Heh.. I've been thinking of getting myself a wireless mouse and keyboard anyway.. but since I often game while my gf watches TV (and vice versa), I would really like my 3D games to show up on my computer monitor instead of the TV.

Another odd thing I've noticed (and I suppose this is more of an Nvidia thing than a Linux thing): I rebooted the computer while the TV was on, and the card showed me the whole bootup process (even the part where it checks the RAM which is long before Linux even has a chance to boot) on the TV. After it has booted up completely, once it switches into X, the twinned display on the TV goes away.. until I switch to it or I turn on a game. :P

I'm guessing that if I change my XF86 Config so I have to manually edit it and restart my X server to switch between TV and monitor, then the problem would probably go aay (I'll try it, maybe it'll help diagnose the problem), but I would really like to not hae to do that, it's really handy to be able to switch my display over to my TV and back to my monitor with only a couple of keystrokes.
katsushiro is offline   Reply With Quote
Old 02-02-04, 01:28 PM   #4
linuxdude88
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 4
Default

at which resolution do you play UT? perhaps it's 800x600, and X switches to the second metamode?
linuxdude88 is offline   Reply With Quote
Old 02-02-04, 04:04 PM   #5
katsushiro
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 3
Send a message via ICQ to katsushiro
Default

Quote:
perhaps it's 800x600, and X switches to the second metamode?
That was exactly it. I went in and changed the resolution in UT to 1024x768, and it propmptly switched itself back to my monitor.. so basically, when I do something that requires the lower resolution, it will switch to the first available metamode with that resolution. Didn't know it did that.

I took advantage of it, though, by adding a third metamode with 800x600 on my monitor and NULL on the TV, so that those games I have that force me to go to 800x600 can still be played on my monitor. Thanks for the help, y'all.
katsushiro is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Op-Ed: E3 games exploit real fears in a tumultuous world News Gaming Headlines 0 06-17-12 08:40 PM
Console Killers News Archived News Items 0 06-11-12 10:10 PM
When will we see DVD based games? thcdru2k Gaming Central 34 05-31-12 08:58 PM
PC Games, CeleronII 566, CeleronA 300, BIOS Savior, Heatsinks, NES & Sega Items +pics TekViper For Sale/Trade 5 08-07-02 10:48 PM

All times are GMT -5. The time now is 05:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.