Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 02-18-04, 05:08 PM   #1
schroeder
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Location: california
Posts: 1
Send a message via AIM to schroeder
Default gentoo failed to initialize graphics device.

i read this post

http://www.nvnews.net/vbulletin/show...raphics+device

My kernel = 2.4.20-gentoo-r6

my /etc/modules.autoload.d file already have nvidia in it.

i can use the nv driver fine, however the nvidia crashes at startx.

here is the problem in /var/log/XFree86.0.log:

Code:
(EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
(EE) NVIDIA(0): ***Aborting***
(II) UnloadModule: "nvidia"
(II) UnloadModule: "vgahw"
(II) Unloading /usr/X11R6/lib/modules/libvgahw.a
(EE) Screens found, but none have a usable configuration.
Here is what my XF86Config looks like:

Code:
Section "Module"

# This loads the DBE extension module.

    Load        "dbe"  	# Double buffer extension

    SubSection  "extmod"
      Option    "omit xfree86-dga"   # don't initialise the DGA extension
    EndSubSection

    Load        "type1"
    Load        "speedo"
    Load       "glx"

EndSection

Section "Files"

    RgbPath	"/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
    FontPath   "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"

EndSection


Section "ServerFlags"

EndSection

Section "InputDevice"

    Identifier	"Keyboard1"
    Driver	"Keyboard"

    Option "AutoRepeat" "500 30"
    Option "XkbRules"	"xfree86"
    Option "XkbModel"	"pc101"
    Option "XkbLayout"	"us"

EndSection

Section "InputDevice"

    Identifier	"Mouse1"
    Driver	"mouse"
    Option "Protocol"    "IMPS/2"
    Option "Device"      "/dev/input/mice"
    Option "ZAxisMapping" "4 5"

    Option "Emulate3Buttons"

EndSection

Section "Monitor"

    Identifier  "DEC"
     HorizSync  30-66 # based on a config i saw with PCXBV-BA accel drivers

    VertRefresh 50-110

EndSection

Section "Device"
    Identifier	"Standard VGA"
    VendorName	"Unknown"
    BoardName	"Unknown"


EndSection

Section "Device"
    Identifier  "geforce 4"
    Driver      "nv"
#    Driver      "nvidia"
    VideoRam    65536

EndSection

Section "Screen"
    Identifier  "Screen 1"
    Device      "geforce 4"
    Monitor     "DEC"
    DefaultDepth 16

    Subsection "Display"
        Depth       8
        Modes       "800x600" 
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       16
        #Modes       "1280x1024" "1024x768" "800x600" "640x480"
        Modes        "1024x768"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
    Subsection "Display"
        Depth       24
        Modes       "1024x768"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
EndSection

Section "ServerLayout"


    Identifier  "Simple Layout"

    Screen "Screen 1"

    InputDevice "Mouse1" "CorePointer"
    InputDevice "Keyboard1" "CoreKeyboard"

EndSection
Beyond this, I don't know what else to include to give greater insight to my problem. I would be extremely appreciative to anyone who might know how to fix this.

Thank you
__________________
schroeder
schroeder is offline   Reply With Quote
Old 02-23-04, 05:00 PM   #2
W0D0!CLiff0rd
Registered User
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 2
Send a message via ICQ to W0D0!CLiff0rd
Default

try to emerge the driver using:
# emerge nvidia-glx

It worked for me then!

Cheers,
CLiff
__________________
Im a medic!
W0D0!CLiff0rd is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Regression with 295.33 and GeForce GT 240 maro NVIDIA Linux 16 06-29-12 06:47 PM
Thoughts from console owners on NVIDIA's GEFORCE GRID MikeC Console World 11 05-27-12 08:43 AM

All times are GMT -5. The time now is 03:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.