Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA GeForce 7, 8, And 9 Series

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 10-09-02, 06:47 PM   #1
Billy34
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 6
Default Athlon 1200 + GF4 Ti4200...Okay??

from an earlier question I've determined that I want to purchase a gf4 ti4200.... only problem is I only have an Athlon T-Bird 1200 w/ 512mb pc133 ram... (currently 32mb gf2 mx card)

will I see a big performance boost/framerates if I upgrade to a gf4 4200ti or will the new card suffer greatly from the cpu I have....... I really only play sports/racing games

assuming it will work okay... with my cpu would the 64mb ti4200 card be okay or would the 128mb card be much better

I don't mind spending the money if the performance I will gain from my current card will be worth it...if not I don't really want to waste my money
Billy34 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-02, 08:45 PM   #2
Kev1
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 679
Smile Hey Billy!

Yes, a GF4 Ti4200 will work great with an Athlon TBird 1.2 ghz. A TBird 1.2 ghz is not all that slow, I have one running now in another computer oc'ed to 1.35 ghz and it rocks.

Yes, you will see an amazing difference in performance and picture quality. Like night and day difference from GF2 MX. Heck, you'd see a big difference just upgrading to a GF2 GTS.

I would get the 128 meg card for future games. The little extra cost is worth it.

On your system, upgrading to a GF4 Ti4200 is definitly worth the money. DEFINITLY
Kev1 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-02, 08:54 PM   #3
Kev1
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 679
Default Check this out.....

Amd Athlon 1.2 ghz system on K7T Turbo-R mobo, 256 megs PC150:

1) With a Visiontek GF2 GTS (Which is faster than your card) gets 3D Mark 2001SE score of 3400 or so

2) Same system with Visiontek GF3 Ti200 gets 3D Mark 2001SE score of about 6200

3) Your system with same processor, extra 256 megs of ram, and GF4 Ti4200 128 meg card would get an even higher score than that, probably some where around my score using an Athlon XP and DDR memory (just under 8000 3D Marks), or possibly higher!

Enjoy your new video card!
Kev1 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-02, 09:06 PM   #4
Kev1
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 679
Smile Just checked NewEgg....

They have a nice Albatron GF4 Ti4200 128 meg card for $153 bucks!
Kev1 is offline   Reply With Quote
Old 10-10-02, 02:17 AM   #5
anxdiety
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: Ontario
Posts: 116
Send a message via Yahoo to anxdiety
Default

I just made the same jump on my anthlon 1.333 going from the gefarce2mx to an msi g4ti4200. there is a huge performance increase and you are able to increase a lot of the settings to max eye candy and just let the card handle it. The one time i tried 3d mark i scored over 8000 easily on it and that was with my normal background crap running like yahoo messanger, antivirus, firewall. and with barely an overclock on the card (260 core/500 mem)
anxdiety is offline   Reply With Quote
Old 10-10-02, 07:12 AM   #6
ragejg
nV News Alumni
 
ragejg's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Finger Lakes of Hell, NY
Posts: 5,399
Send a message via AIM to ragejg
Default good combo... NEW EDIT

1. Going MX to ti is a wonderful experience. You'll be pleased, even if you decide to get a GF3ti200.

2. You should be able to crack the 9000 in 3dmark barrier with a ti4200. I know, that's just a score, but that'll tell you that you CAN afford to use Quincunx AA @ 1024 with detail set to high on many games.

3. I really gotta reccommend JATON's ti series video cards. I got a ti4200 128mb w/tv out for $150! I consider this to be exceptional because of the "A3" core used on my card, which I believe to be "4200, rev B"... I've heard rumblings about the A3 core being cooler and overclocking easier. EDIT: RUMBLINGS ARE TRUE... I run (EDIT: RAN) mine @ 303/515 with stock cooling, no ramsinks (SEE EDIT), and have no stability issues. On a kt266a motherboard and a 1.33 stock tbird with my 4200, I score a 9230.

EDIT: NEW SPEED WITH GOOD RAMSINKS: 310/560!! NEW 3DMARK: 9390!!

4. With a card like this, your video options wil be crank-able, but you are "a little bit" CPU limited. AI dependancy (common in sports games) is growing, and the newest generation of games is going to be asking for 1.5+ cpu's. Overclocking your CPU will give you a tiny boost in gameplay, and may allow you to turn the AI up, allowing for a more realistic feel.
__________________

2010-2011 Reviews: GTX 570 | GTX 580 | GTS 450 | GTX 460 | GTX 465
Pre-2010 Reviews: 6600 GT | XMS 4400 DDR | SilenX Cooler | 6800 | 5900 XT | Personal Cinema | 5900 NU


______________________________________________
Phenom II x6 1090t @ 4.0 ghz | Asus M498TD-EVO Am3 SLI nForce 980a | 2x EVGA GTX 560 SLI | 2x4gb DDR3-1333 | Antec EarthWatts EA650 PSU | 60gb Mushkin Calisto Enhanced Sandforce SSD | 2x WD2500KS RAID 0 | Sunbeam Tuniq 3 case | 24" Asus 19x10 LED LCD | 26" Panasonic 720p TV | Sidewinder X5 mouse | Logitech MX5500 & Revolution mouse | Altec Lansing 5.1 THX-Certified audio | Win 7 Ultimate | desk | couch



Last edited by ragejg; 10-15-02 at 04:38 PM.
ragejg is offline   Reply With Quote
Old 10-10-02, 08:44 AM   #7
Gator
Unreal Tournament Gamer
 
Gator's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: New York
Posts: 2,279
Default

GF2MX to a GF4TI will completely blow you away! Definetly go for it. The performance will be decent, and you could probably play UT2k3 at 640x480 resolution, but that's because of your CPU and memory. But I think it would work fine.

If you decide you wanna upgrade the system too, but dont wanna spend too much money, get an ECS K7S5A + AthlonXP 1600 for about $110us at http://www.newegg.com . It'll take the SDRAM you have now, but also has DDR slots when you're ready to upgrade later.
__________________
Athlon64 3200 Clawhammer / Asus K8N-E Deluxe / 1GB Crucial DDR400 / Geforce 6600GT 128MB AGP / Windows XP Pro
Gator is offline   Reply With Quote
Old 10-10-02, 08:55 AM   #8
thcdru2k
Registered User
 
thcdru2k's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Milpitas, CA
Posts: 1,142
Send a message via ICQ to thcdru2k Send a message via AIM to thcdru2k
Default

he'll be able to handle at least 800x600 quite smoothly. i have a slower 1.1ghz athlon runnin 1024x768 smoothly wit a gf2 gts with graphics turned down. a gf4 ti4200 and a 1.2 should be able to handle it with some eye candy.
__________________
Athlon XP 1.58GHz | MSI KT3 Ultra2 | 256MB DDR PC-3000 | GeForce 4 ti4200 64mb @ 310/533 | IBM 120GXP 40.0GB | Det. 41.09 | DX 9 RC2 | Win XP SP1

11118 3DMarks
thcdru2k is offline   Reply With Quote

Old 10-10-02, 10:07 AM   #9
Kev1
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 679
Smile I'm running UT2003 Demo.....

At 1024 x 768, 32 bit color, no AA or Ansio, everything maxed and physics set to normal on a GF3 Ti200 with no problems at all.

In benchmark I get around 111 fps flyby, and 49 fps bot match.

I have a GF3 Ti200 in another system that uses regular SDRAM (256 megs Mushkin PC150) and runs a 1.2 ghz TBird oced to 1.35 ghz, and on that computer also play UT2003 demo at 1024 x 768, 32 bit color, no AA or Ansio, everything maxed and physics set to normal with no problems at all too

Benchmark is a little lower, with flyby around 97 fps and bot match around 35 fps, but still looks awesome and plays great.

I think on Billy's system a GF4 Ti4200 128 meg card should be able to play UT2003 at 1024 x 768, 32 bit color without any problems at all, and probably get frame rates faster than my DDR system with a GF3 Ti200
Kev1 is offline   Reply With Quote
Old 10-10-02, 03:35 PM   #10
Kev1
Registered User
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 679
Smile Hey Billy....

After you buy your new video card, post back on how everything goes and how you like it.

I myself would upgrade to a GF4 Ti series card, but my GF3 is doing fine now and I think I want to wait till the NV30, or maybe the new Radeon but not sure. I have only had Nvidia cards since the TNT series (TNT, GF2 GTS, GF3Ti200) and they have all worked great. I still have them all too So I'm reluctant to try the Radeon but if the price is right who knows.
Kev1 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-02, 10:16 AM   #11
PenguinJim
 
PenguinJim's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: I live in my chair in the UK
Posts: 440
Default

Hey you guys!! "640x480" for UT2K3 with a Ti4200 and T-Bird1200? Grrrr!!!

In the nicest possible way, I think you're a little too keen on upgrading to the latest systems. I run the demo on my system (specs below) and it's ALWAYS 100% playable (drops down to 25fps, I *think* - how do you switch the FPS counter on?). That's at 1024*768 with everything on full (well I turned World Detail down to Med), and some Quincunx Fun and 4X Anisotremendous Textures.

There was a genius thread about 'Still Happy With Your Thunderbird?' or something that makes the point that these systems are still viable games machines.

Please don't take this as a flame, because I love you all (and I'm not even stoned and haven't had a drink since Thursday night. wow ).

Just don't age systems because they're over a few months old, please

Jeez, now I gotta post my spec I shoulda just made it my sig...

1GHz Athlon with a funky 266MHz FSB
Abit KT7A Mobo 1.0
512Mb PC133 SDRAM Cas2
Gainward GeForce4Ti4400 (I love it)
60gig IBM Deskstar 60GXP
SBLive 5.1 Player, DTT2200s, ADSL, DVD drive, CD writer etc
Oh - fabbo 19" Nec Multisync FE950 monitor
I think that's it. I'm upgrading to a funky purple case this week, though

edit: only PenguinJim is simple enough to mispell 'funky'

Last edited by PenguinJim; 10-14-02 at 10:20 AM.
PenguinJim is offline   Reply With Quote
Old 10-14-02, 10:05 PM   #12
Rogozhin
Registered User
 
Rogozhin's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: oregon
Posts: 826
Default

Just for reference fellas.

Athlon xp @1.6
radeon 8500LE @ 285/285
Soyo KT333
512mb PC 2100 DDRSDRAM @cas2 and Ultra
ect, ect.

ut2003 1024x768 @32bit 16xAF 2x quality AA and all settings maxed.

Flyby 123 botmatch 40


Just for a reference guys.

thanks

rogo
Rogozhin is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GForce drivers installed...but dont work tomfullery NVIDIA Linux 6 09-22-02 08:23 AM

All times are GMT -5. The time now is 02:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.