Go Back   nV News Forums > Graphics Card Forums > NVIDIA GeForce 7, 8, And 9 Series

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 04-05-04, 01:28 PM   #1
J2Tricky
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 3
Angry Help stupid refresh rate bugs!

ok i seem to still be having some kind of refreshrate problem even though im using xp pro sp1 a gf4ti4200 and the 56.72 drivers,ive got most of my resolutions set to 100hz using nvidias built in refresh override cp, 640x480, 800x600, and 1024x768 are all set to 100hz, which my monitor is capable of.
For the most part i have no problems with refresh rates in games and the correct rates are set all the time, the problem i do have though is that halflife/counterstrike only sets the correct refresh rate after the computer is restarted, for example i restart my computer and play counterstrike it loads up and the splash screen(640x480) is at 100hz/100fps then the ingame res(1024x768) is also set to 100hz/100fps, everythings fine at this point i can even quit steam/counterstrike and load it back up and the correct res's are set again, but when i switch users or log off and log back on, thats when i get a problem... i load up steam/counterstrike and at the splash screen its running at 60hz/60fps then i go into game res and its also set to 60hz/60fps! and the only way to get it back to 100 is to restart this is the only game that does this it also happens whether its d3d or opengl, vsync settings also dont change anything, ive tried most of the obvious things such as vsync, driver reinstall game reinstall, im just confused why it only happens to this game and only when i switch users or log off and back on......any ideas or suggestions would be very greatly appreciated im goin nuts tryin to figure this out... thx

msik7n2l, xp2400+, 512mb ddr, msigf4ti4200, xp pro sp1, 56.72forceware, syncmaster 950p
J2Tricky is offline   Reply With Quote
Old 04-06-04, 01:20 AM   #2
J2Tricky
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 3
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

Well i sort of found a solution to this, its actually more of a workaround, but it works great and i have no problems so far. anyway i disabled nvidias refresh override settings downloaded rivatuner and tried using the low level refresh fix, but that didnt work, so i used the custom monitor driver creator and set my gaming res's to my preferred refresh rates, created the driver then went to hardware manager and updated my monitor driver and pointed it to my created driver, restarted and now i get 100hz in all my gaming res's all the time whether i switch accounts or whatever else, so far its working great! hope this helps anyone having a similar problem
J2Tricky is offline   Reply With Quote
Old 04-06-04, 06:02 AM   #3
OWA
...
 
OWA's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Virginia
Posts: 9,481
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

I think CS is a troublesome game in terms of the refresh-rate overrides working. I guess I'm a little late since you already have a work-around but if you ever have refresh-rate issues, just try reforce.
OWA is offline   Reply With Quote
Old 04-06-04, 09:17 AM   #4
FastM
GeForceFlop
 
FastM's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Montreal, Canada
Posts: 545
Send a message via ICQ to FastM
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

Forget all driver level or even rivatuner refresh options.

Go get RefreshForce. Best refresh proggy ever. Been using the same version since my GF4TI4200 with the 40 something drivers and i still use the same one now with my 9800Pro. Works like a charm.
__________________
AMD Turion™ 64 Mobile Technology ML-37
(1MB L2 cache, 2.0GHz) | Radeon® Xpress 200M | 1GB DDR333 | ATI® MOBILITY™ RADEON® X700 128MB | Realtek ALC250 | Toshiba MK-1032GAX 100GB 16m | Matsh1ta UJ-845S 8x DVD Burner | WSXGA+ 15.4" 1680x1050 | The Ferrari 4005 |
FastM is offline   Reply With Quote
Old 04-07-04, 10:28 AM   #5
J2Tricky
Registered User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 3
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

I'll definetly check it out thx guys
J2Tricky is offline   Reply With Quote
Old 04-07-04, 10:33 AM   #6
OWA
...
 
OWA's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Virginia
Posts: 9,481
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

Here is the link although since you worked around it it's not like you really need this.

RefreshForce Home
http://www.pagehosting.co.uk/rf/
OWA is offline   Reply With Quote
Old 04-07-04, 10:50 AM   #7
zoomy942
 
zoomy942's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Bellevue, ID
Posts: 5,336
Send a message via AIM to zoomy942 Send a message via MSN to zoomy942
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

do i run this once? or so i run it with stratup in wondows? or does it need to be in the abckground?

cause i am having a far cry issue and i am wondering if this will fix it.
zoomy942 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-04, 12:57 PM   #8
OWA
...
 
OWA's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Virginia
Posts: 9,481
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

You just run it once and forget about it. It's not resident or anything. It fixes it and then you're done with it.
OWA is offline   Reply With Quote

Old 04-07-04, 02:05 PM   #9
zoomy942
 
zoomy942's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Bellevue, ID
Posts: 5,336
Send a message via AIM to zoomy942 Send a message via MSN to zoomy942
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

is this program even needed if i dont use vsync
zoomy942 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-04, 02:25 PM   #10
OWA
...
 
OWA's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Virginia
Posts: 9,481
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

Yes. This program is just dealing with the refresh rate of the monitor to keep you from having to view games with a 60hz refresh rate (which is pretty hard on the eyes).

I basically use reforce so that my monitor always uses 85hz in all the resolutions I play in. So, if I use vsync during a game, I can never go above 85hz (fps). If I play with vsync off, my monitor refresh rate is still at 85hz but the game itself is free to go above 85 hz (fps) b/c it is no longer trying to stay in sync with the monitor. If you don't use something like reforce, the exact same thing applies except in this case you'll always be viewing games at 60hz. So, when you use vsync it can never go above 60fps and when you turn off vsync, the game is free to go as high as it can but you're still viewing it at a hard on the eyes 60 hz refresh rate (you'll notice flicker if you look at the screen out of the corner of your eye).

Hopefully I didn't confuse you. I don't think my explanation is very clear but I can't think of another way to put it at the moment.
OWA is offline   Reply With Quote
Old 04-07-04, 02:41 PM   #11
zoomy942
 
zoomy942's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Bellevue, ID
Posts: 5,336
Send a message via AIM to zoomy942 Send a message via MSN to zoomy942
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

Quote:
Originally Posted by OWA
Yes. This program is just dealing with the refresh rate of the monitor to keep you from having to view games with a 60hz refresh rate (which is pretty hard on the eyes).

I basically use reforce so that my monitor always uses 85hz in all the resolutions I play in. So, if I use vsync during a game, I can never go above 85hz (fps). If I play with vsync off, my monitor refresh rate is still at 85hz but the game itself is free to go above 85 hz (fps) b/c it is no longer trying to stay in sync with the monitor. If you don't use something like reforce, the exact same thing applies except in this case you'll always be viewing games at 60hz. So, when you use vsync it can never go above 60fps and when you turn off vsync, the game is free to go as high as it can but you're still viewing it at a hard on the eyes 60 hz refresh rate (you'll notice flicker if you look at the screen out of the corner of your eye).

Hopefully I didn't confuse you. I don't think my explanation is very clear but I can't think of another way to put it at the moment.

it makes great sense! thanks!
as alwasy... the great minds of the nvnews forums come through
zoomy942 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-04, 04:17 PM   #12
theultimo
DoD + Sharepoint=Headache
 
theultimo's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Iraq
Posts: 667
Default Re: Help stupid refresh rate bugs!

Quote:
Originally Posted by zoomy942
it makes great sense! thanks!
as alwasy... the great minds of the nvnews forums come through
Be careful for bugs in some games though, like BF1942 needs a tweak in order to run over 60Hz, and Enter The Matrix is the same.
__________________
MAIN MACHINE: Macbook Pro Currently being used in Clamshell Mode | Core Duo 2.16 | 2GB DDR-2 667 | Mobility Radeon X1600 256MB (Underclocked version) | Windows Vista/OS X | 19' Viewsonic 1912wb
UMPC: Samsung Q1 | 512MB DDR-2 | 40GB | Xp Tablet PC 2005 | Intel GMA 900
XBOX Live Gamertag: theultimos
theultimo is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Refresh rate fix for all Detonator drivers AshG NVIDIA Windows Graphics Drivers 45 04-27-03 04:55 PM
New 40.41 refresh rate fix ???? Smokey NVIDIA Windows Graphics Drivers 8 08-30-02 01:32 PM
Refresh rate fix for opengl? Zarich NVIDIA Windows Graphics Drivers 1 08-29-02 02:47 PM
Refresh rate not fixed in SP3 Creole Microsoft Windows XP And Vista 2 08-03-02 11:32 AM
Multi monitor refresh rate problem ascully General Hardware 6 07-31-02 02:56 PM

All times are GMT -5. The time now is 01:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1998 - 2014, nV News.