Go Back   nV News Forums > Linux Support Forums > NVIDIA Linux

Newegg Daily Deals

Reply
 
Thread Tools
Old 05-01-04, 07:42 AM   #1
adderek
Registered User
 
Join Date: May 2004
Posts: 3
Question Modeline problem: nvidia driver moved screen to the left

I have GeForce 2/MX 400and I'm using Gentoo Linux.
Before instaling 'nvidia' I've configured both console display (using SVGATextMode) and X (using XVidTune) to the same resolution (so I can between both console and graphic displays without monitor-reset-and-degauss).

After installing 'nvidia' my screen under X is moved to the left (about 4 or 8 pixels).
How can I configure 'nvidia' to use my old ModeLine ?

(ModeLine in /etc/X11/XF86Config is still the same one but 'nvidia' seems to be doing something wrong).

I could increase pixel clock and move the screen (for example using xvidtune) but then switching between console and graphics will produce screen flashing and degauss so my display will be unusable for a short while.

If anyone have some ideas what to do - I'll be gratefull for any help.

Adderek
adderek is offline   Reply With Quote
Old 05-01-04, 09:00 AM   #2
Thunderbird
 
Join Date: Jul 2002
Location: Netherlands, Europe
Posts: 2,105
Default Re: Modeline problem: nvidia driver moved screen to the left

You need to build a modeline from the values you got from xvidtune. For example when you call the modeline 1024x768@85, you need to type that name for the resolution in the display section.

Further I don't recommend using SVGATextmode anymore as it won't work fine with recent cards anymore. Your gf2mx can still be used with it but that is more some sort of "accident" as the algorithm is still quite similar to old cards (read riva128). That screen moving sounds a little familiar to me. A few years ago when I started nvclock, similar problems appeared when nvclock was build using optimizations. Somehow because of that the screen moved a few pixels to the right (this happened when in X).
Thunderbird is offline   Reply With Quote
Old 05-01-04, 09:21 AM   #3
adderek
Registered User
 
Join Date: May 2004
Posts: 3
Cool Re: Modeline problem: nvidia driver moved screen to the left

Quote:
Originally Posted by Thunderbird
You need to build a modeline from the values you got from xvidtune (...)

Further I don't recommend using SVGATextmode anymore (...)
OK. thanks for help and very quick answer. But now I have more questions:

I was using SVGATextMode for a long time and I'm not familiar with FBdev.
Are there any problems with FBdev+accelerated NVidia?
How can I configure FBdev to use the same resolution for text consoles and X-server?
I remember that some time ago FBdev and accelerated NVIDIA were incompatible or something like that....
adderek is offline   Reply With Quote
Old 05-01-04, 10:05 AM   #4
Thunderbird
 
Join Date: Jul 2002
Location: Netherlands, Europe
Posts: 2,105
Default Re: Modeline problem: nvidia driver moved screen to the left

The only framebuffer driver that works "fine" with the Nvidia drivers is "vesafb". The other driver called "rivafb" is incompabitble with the nvidia drivers. The driver is very buggy, doesn't support recent nvidia cards and cause screen corruption.
Thunderbird is offline   Reply With Quote
Old 05-01-04, 10:48 AM   #5
adderek
Registered User
 
Join Date: May 2004
Posts: 3
Default Re: Modeline problem: nvidia driver moved screen to the left

So - SVGATextMode will be still in use on my PC.
What are the alternatives?
Is there a way to set text console custom refresh rate that is compatible with nvidia driver?
adderek is offline   Reply With Quote
Old 05-01-04, 12:28 PM   #6
Thunderbird
 
Join Date: Jul 2002
Location: Netherlands, Europe
Posts: 2,105
Default Re: Modeline problem: nvidia driver moved screen to the left

Unfortunately not. Perhaps Linux 2.6.x contains a Vesa3 compatible framebuffer driver, if that's the case you can set it to different refresh rates.
Thunderbird is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[9800gt] Xorg black screen after installing nvidia driver HacKurx NVIDIA Linux 1 06-07-12 01:29 PM
Need Help Installing NVIDIA Tesla M2070Q in Linux RHEL5 Ferianto85 NVIDIA Linux 0 05-18-12 08:35 PM
Redhat 8.0 NVIDIA works - INSTRUCTIONS STEEL1 NVIDIA Linux 267 04-15-03 06:48 PM
Getting the proprietary nvidia driver to run with Debian 3.0 r0 (woody) Katchina404 NVIDIA Linux 9 01-12-03 08:49 AM
nvidia + 2.4.19 gentoo = messed up ulukay NVIDIA Linux 18 11-01-02 11:58 PM

All times are GMT -5. The time now is 01:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1998 - 2014, nV News.